Slagtning & opskæring af kanin

Som skrevet under indledningen til denne side, kommer du ikke uden om det. Som selvforsyner er det dig som skal aflive dine dyr, så de kan havne i din fryser og på middagsbordet. Det er slet og ret en nødvendighed. Har du ikke prøvet det før, følger her en guide, på den grundmetode jeg anvender. 


Der er flere metoder til aflivning af dine kaniner. Den metode jeg selv oftest anvender, er at bedøve dyret med en boltpistol, dernæst skære halsen over på det.


Har du ikke en boltpistol, kan det være en stor udskrivning, når du så at sige "bare" kan anvende den næsvnte metode (Grundmetode/GM) lige så godt. En metode jeg selv har anvendt siden jeg var barn og stadig bruger af og til, fordi den er lige så sikker som boltpistol-metoden. Den er blot lidt tungere, hvis du har et stort kuld, med mange tunge dyr, som skal slagtes på én gang. 


Er du utryg, er boltpistolmetoden et godt alternativ til GM.


Metoden er opdelt i aflivning, brækning og opskæring. Dvs. selve aflivningen, - hvordan du tager pelsen af og indvoldene ud, inden du skære kaninen ud til en ret. 


Udstyr til GM

  • Stålrør eller krafig hammer (Alternativt poltpistol)
  • Kniv, skarp. Gerne i flere størrelser. En lille og handy er nødvendig. 
  • Reb til opbinding (Kan dog sagtens undlades)

Se en trin-for-trin guide længere nede på partering af kaninen. Klik her. 


Gundmetode - aflivning

Du må gerne slagte dine egne kaniner, - og bør også selv gøre det. Alle kan lære at slagte sine kaniner selv, så kaninerne dør ved første skud, slag eller ryk, - an på hvilken metode du vælger. Her min grundmetode, som virker hver gang. Læs den lille guide, inden du går i gang, så du kan udføre de 3 trin hurtigt.


En anden metode, fremgår længere nede på videoen "Slagtning af kanin". I videoen bruger jeg boltpistol til aflivning af kaninen. 


1. Hold kaninen

Tag kaninen ud af buret, og tag et fast greb i dens bagben. Hold den med en let bøjet arm foran dig. Den vil normalt falde til ro. Ørene falde forover. 


2. Aflivning

Slå med ét fast og kraftigt slag på dyrets baghoved. Kaninen dør med det samme. Giv den evt. endnu et slag, hvis du er mest tryg med det. 


3. Afblødning

Skær halden over på kaninen. Du kan nu hænge den op. 



Gundmetode - afpelsning & brækning

Når kaninen er slagtet skal du have pelsen af og indvoldene ud. 


1. Ophængning

Hæng kaninen op i bagbenen, - så den hænger med spredte ben, i en god arbejdshøjde. Gerne op ad en væg, hvis muligt. Den skal hænge med undersiden mod dig, så du let kan arbejde med den. 


2. Fjern skindet

Skær et snit rundt om begge fødder på kaninens bagben. Skær derefter et snit mellem benene foran kønsåbninger. Pas på med ikke at gennembryde huden. Skær nu et snit i skindet i en v-form, fra dit snit mellem bagben og ud til fødderne. 


3. Hiv skindet af

Nu kan du løsne (Med kniven) og hive sindet af benene. Når du når halen, skære du forsigtigt ned, så du kan få halen skåret af. Derefter kan du (næsten) hive skindet af, ved at trække det ned over hovedet på kaninen. Ved forbenen skæres af, så poterne ikke kommer med. 

Skær skindet af ved halsen på kaninen, og skær blot hovedet af. 


OBS: Vil du gerne garve kaninskindet, skal du selvfølgelig passe på med at skære huller i det, eller komme til at trække det itu. Du kan se, hvordan du garver dine egne skind her


4. Åben kaninen

Skær ind i huden mellem bagbenene - på det sted, hvor bugen starter. (Ikke mellem lårene), og skær forsigtigt uden at perforere indvolde og mavesæk, et lige snit, ned til brystet. Således at hele bugen åbnes. 


5. Fjern urinblære

Urinblæren sidder øverst ved bagbenene (Tøt ved kønsdelene), og er nogle gange tydeligt med urin. Sno den forsigtigt rundt, så åbningen er rimelig lukket, og hold godt fast i mundingen (I dens top). Og skær den nu fri og væk. Det er vigtigt at undgå at tis forurener kødet. Så derfor er det vigtigt at være forsigtig her. 


6. Indvolde ud

Tag nu alle indvoldene ud. Du kan nærmest holde om den store "byld" af indvolde - mave, tarme mv., og hive det ud med et ryk, og praktisk ned i en spand eller balje (Evt. en trillebør). Sidder noget for godt fast bagtil mod ryggen, skære du forsigtigt med din lille kniv det fri, uden at perforere noget. 


Åben op ved mellemgulvet, så du kan fjerne lunger, hjerte mv.. Gem evt. hjerte, nyre og lever. En stor slagtekanin kan have n fin lever, med en fin størrelse, som sammen med andre levere, er anvendelige til leverpostej ol. 



Gundmetode - opskæring

En kanin kan næsten skæres op som en kylling. Der er dog stadig forskelle som er værd at vide, inden du går i gang. - På en kanin, bruges det store rygstykke, som sammen med slaget, kan laves til en fantastisk ret. Slaget skal derfor ikke skæres af! Ryggen farseres og slaget lægges rundt om farsen eller krydderiblandingen, så slaget er med til at holde det hele samlet. Ryggen bindes derefter næsten som en rullesteg. Kan enten bindes, hvor der inden selve bindingen, lægges bacon eller lufttørret skinke omkring stegen. Stegen kan med godt resultat "koges" til rette tilberedningsgrad i vakuumpose - og herefter steges brun. Eller blot steges som den er, i en stor gryde, - hvor billionen fra de ben - ribben, ryg-knogle mv., har blevet kogt ind til en fond, og tilføres vin og fløde, inden den simre færdig. Bare et par klassiske tilberedningsmetoder. Kanin kan laves på mange måder. Og rygkødet, udbenet - er helt klart noget som er gæstemad værdigt. 


Sådan gør du - trin for trin

1. fjern forben 

Læg kaninen med ryggen mod skærebrættet. Skær forbenene af et ad gangen, ved at lave et snit hvor forbenet sidder fast på ribbenene. Læg forben til side.

2. fjern bagben

Vend kaninen om, og skær bagbenene af. Gøres lettes ved at føre kniven ind i lysken og skære langs halebenet mod halen. Ved at brække bagbenet lidt ud til siden, kan det nu ment skæres af.

3. Fjern fedtet

Læg igen kaninen med ryggen mod skærebrættet. Fjern det fedt, som sidder mod kaninens mørbrad.

4. Find stedet mellem 2. & 3. ribben

Tæl ribbenene bagfra. Du kan nemt mærke ribbenene med fingrespidserne, og finde stedet.

5. Skær for og bagstykke fra hinanden

Skær nu et snit udefra ind mod ryggen, mellem 2. og 3. ribben. Ryggen er ikke ret kraftig, og en alm. kniv kan nemt skære ryggen over, så for og bagstykke deles. Forstykket lægges til siden.

6. Skær den bagerste del af ryggen af

Vend rygstykket og skær den bagerste del af ryggen mod halen af. Gøres ved at lave et lige snit over ryggen, så tæt på hoften som muligt (Hvor bagbenene er skåret af). 

7. Udben ryggen - fjern ribben

Ryggen skal nu udbenes. Fjern først de tilbageblivende ribben som sidder på rygstykket. Skær dem forsigtigt fri og fjern dem helt. 

8. Udben ryggen - klar til at gå igang

Sådan ser rygstykket ud, inden du går i gang med selve udbeningen. Rygsøjlen har 2 ben-sider til hver side. Se evt. slutresultatet inden du går i gang for bedre overblik. 

9. Udben ryggen - løsgør fileterne 

Mærk med fingrene, hvor du har ryggrad/rygbenene, så du fornemmer hvor du har ben, kontra kød. Fileter løsnes fra ben, ved at skære forsigtigt så tæt til benet som muligt, indefra og ud. 

10. Udben ryggen - fileterne er løsgjort

Når du under pkt. 9, har løsgjort begge filer(mørbrader), ser det således ud. De behøver ikke at blive skåret helt af. Benene som ses her, er 1. benpar.

11. Udben ruggen - Frigør 1. række ben

Skær forsigtigt "uden om" spidserne på benene, og så tæt til disse som muligt mod rygsøjlen på begge sider. 

12. Udben ryggen - 1. række ben frigjort

Sådan ser det ud, når 1. række ben er frigjort. 

13. Udben ryggen - 2. række ben kommer frem

Hav et godt tag i de løsnede ben i 1. række, mens du med fingrene kan mærke en ny række ben, med udspring fra selve rygsøjlen. (Mod kødsiden)

14. Udben ryggen - 2. række ben løsnes

Løsn forsigtigt næste række ben, ved at skære så tæt til benene som muligt. Akkurat som da du løsnede 1. række. 

15. Udben ryggen - 2. række ben skæres fri

Skær forsigtigt uden om 2. række bentapper, ind til rygsøjlen. Akkurat som du gjorde ved 1. række ben. 

16. Udben ryggen - 2. række ben skæres fri

Her er benen under pkt. 15, løsgjort lidt mere. Fortsæt forsigtigt til alle er fri. 

17. Udben ryggen - 2. række ben skæres fri

Her er 2. række skåret helt fri, ind til rygsøjlen på den ene side. Fortsæt ved også at skære 2. række fri på den anden side. 

18. Udben ryggen - 2. række ben er frie

Nu hvor 2. række ben er skåret fri på begge sider, kan du tage fat om rygsøjlen og hive lidt op i den. Det gir et fint billede af, hvor du skal løsne hele rygsøjlen fra kaninen. 

19. Udben ryggen - skær rygsøjlen af

Skær ganske forsigtigt, så tæt på selve rygsøjlen som muligt, så du ikke beskadiger huden for meget. 

20. Udben ryggen - skær rygsøjlen af

Sådan ser det ud undervejs, som du skære rygsøjlen helt af. Hver tap sidder meget tæt til huden. Huden kan nemt perforeres. Pas på med det. 

21. Udben ryggen - Kaninen er udbenet

Så er ryggen skåret helt fri. 

22. Udben ryggen - Kaninen er udbenet

Sådan ser det ud fra rygsiden. Lidt huller i huden kan nok ikke undgåes, når det ikke udføres på daglig basis. 

23. Udben ryggen - opbinding

Med ryggen mod skærebrædtet krydres indersiden, evt. med fyld (Fx hjemmelavet ricotta & kryderier). Herefter foldes slaget omkring kryderier og ind over hinanden. Bindes som vist. 

24. Udben ryggen - Sådan ser det ud

Når kaninen er skåret op, skulle du gerne stå med 1 ryg, 2 lår og 2 forben. Resten af kaninen bruges til en god fond. .

Lignende artikler i

Selvforsyning & hjemmeproduktion



Lav din egen spegepølse

Der findes ikke noget så dejligt, som at spise sin egen spegepølse. En rigtig delikatesse. Her finder du en nem opskrift, som er til at gå til, med koldrygning på weber grillen. Læs mere  her. 


Kast dig ud i dyrehold

Kunne dyrehold i selvforsyningen være noget for dig? Læs her hvordan du kommer i gang, - om alt fra etablering og pasning og pleje til slagtning & opskæring.

Hjemmebryg? 

Hom godt i gang med hjemmebrygning af alt fra godt special øl, vin, mjød, cider til fermenterede drikke som kombucha og ginger beer. Læs mere her.