At have grise i selvforsyningen, er noget af det bedste vi har gjort for os selv.
Grisene er virkelig søde, rare og charmerende dyr, - og så er de sjove! De elsker berøring og kæl, og kommer glade stormene når de ser os. Hold op hvor vi nyder dem. Der ligger selvfølgeligt noget arbejde i det, - men med få justeringer og praktiske tiltag, er der ikke ret meget arbejde i at have grisene gående. De er desuden sunde og robuste dyr. Og de lugter næsten ikke, når man har dem på friland.
Tænk dog ind, hvor du har dem. Vi har for at holde dem "for os selv", og undgå, at folk dels ikke generes af dem (Lugt, lyd ol.) dels ikke fodre på dem, lavet en fold væk fra offentligheden, - dvs. bagerst på marken. Og det har vi ikke fortrudt. Grisene er som nævnt sjove og charmerende, - og det trækker folk til. I forhold til forbyggende tiltag mod svinepest, må der ikke fodres, - og det kan være en udfordring, også selvom der skiltes med "fodring forbudt".
Man skal gennem en å, og langs bredden står nælderne tæt. Alligevel kan jeg høre børn fra skoleklasser, insistere på at sige hej til grisene når jeg passer "parmahaven", og derved kan følge lidt med i hvad der foregår. Det er nu meget hyggeligt - og det må folk gerne :). Grisene er sociale dyr, som elsker opmærksomhed....
En glad gris har adgang til et rimeligt areal, hvor den kan grave med trynen og lede efter orme, rødder mv.. Et græsareal er hurtigt gravet op, - og det er bare sådan det er at have gris.
En glad gris har adgang til en vandpøl, rent vand og mad, samt artsfælder, den kan lege med. Desuden sover grisen gerne i en hytte, - og da grisen af natur bruger en del tid på at sove, er det vigtigt, at den kan sove trygt og godt og helt ugenert af mennesker, andre dyr og dårligt vejr (regn ol.), på en god bund af godt halm.
Grise skal have adgang til en vandpøl/mudderpøl, for at kunne køle sig ned ved solskinsvejr hen over sommeren. Det fungere fint, at lave en fordybning i jorden, og blot hælde vand ved. Inden længe vil jorden være så mættet af vandet, at det holder vandet inde.
Praktisk tiltag gør, at trugene holdes på plads. Praktik kommer her forud for hvad som ser "fedt" eller "kønt ud". Det skal bare virke!
Alle dyr kræver korrekt fodring.
Grisene spiser meget. Det er nemt med et færdigblandet foder specialudviklet til grise, at sikre, at de får alle de vitaminer, mineraler, proteiner og andre næringsstoffer, som en gris i vækst har brug for. Det være sig fra du får dem hjem, som smågrise, til du sender dem til slagter/slagter selv.
Det er lidt dyrere at fodre på denne måde, som altid kan suppleres, af andet godt (Grønt, elsker grisene), men det giver os ro i maven at vide, at grisene får det de skal have.
Det pillerede foder fås enten som Tilskud, som suppleres med korn, eller som et fuldt færdigt foder. Det fås desuden i Økologisk, hvis man gerne vil sikre sig økologisk grisekød.
VIGTIGT - har du får. Fårene må ALDRIG spise grisenes mad. Det dør de af! Det er zinken i grisenes mad, fårene ikke kan tåle. Da får elsker mad og nærmest kan få "æde flip" og gerne bryder gennem hegn, skal du virkelig sikre, at du skærmer mellem grise og får med både nethegn og strøm! Vores er med dobbeltstrøm, - dvs. med strøm på begge sider af fårenettet. Vi tager ingen chancer der!
Rent vand skal der til.
Grisene får rent vandt to gange dagligt her hos os. Vand er én af de ting, som nemt kan komme til at fylde lidt, hvis man ikke har helt styr på trug. Grisene graver, og graver gerne trugene op. Udover at grave trugene op, ligger de sig gerne i vandet. Både udenom truget, men også i det!
At tro på at der ér vandet, og alt er fint, holder derfor ikke. Og alle dyr skal have fri adgang til rent vand, helst hele dagen.
Vandet kan være svært at holde helt rent. Selv ved to skift, vil du opleve, at vandet er let snavset, - dette grundet grisenes snavsede tryner... De pløre det simpelthen til, på ingen tid. Og det må man leve med.
Grise skal selvfølgeligt indhegnes forsvarligt så de ikke stikker af i løbet af natten.
Vælger du en dobbeltløsning, er du sikker på, at du dels har grisene inden for hegnet, dels ikke har besøg af ræve mv.
Grisene graver en del, og derfor er det fint med en dobbeltsikring.
En dobbeltsikring er hvor du både kører med fårenet/dyrehegn og strøm, - gerne 3 tråde.
Principielt burde nethegnet være fint, - men da grisene graver, graver de helt ud til nettet, og kan af den vej, nemt ødelægge hegnet. Her hjælper størmhegnet med den nødvendige afstand, grisene har respekt for.
Strømhegn alene er altid en risiko, da der tit kan mangle strøm i hegnet. Der skal i virkeligheden ikke meget til, at en ledning enten er revet over, eller strømmen går i jorden grundet bevoksninger eller andet.
Hos os, har vi valgt at købe smågrisene fra avler. Det gør det nemt at have grise i forårs/sommersæsonen, hvor der ikke er "vinterlignende vejer at tage hensyn til, - og kun med det formål at give selvforsyningen et tvist, med godt kød fra frilandsgris. Det gør al ting lettere, at vi ikke også skal have enten en so og en orne, eller blot en so.
Smågrisene er nemme at passe.
Nå de er taget fra, fodres de ad libitum med foder beregnet til netop smågrise. Det er derfor nemt, at holde grisene.
De er i øvrigt, som de fleste ved, utroligt kloge dyr, som er nysgerrige på livet. Det gør faktisk nogle ting nemmere. F.eks. finder de selv ly ved dårligt vejr, og er hytten klar, når de ankomer, finder de den hurtigt.
Ligesom ved fårehold, skal du være CHR-registreret for at kunne holde grise. Det er let at blive registreret, og det er nemt at bruge de systemer som skal bruges, for løbende holde dine besætningsregistreringer opdaterede. Min erfaring er desuden, at de medarbejdere, som sidder med CHR er enormt hjælpsomme. Så lad ikke sådanne ting, holde dig tilbage.
Grisene er ligeglad med formen, bare der er trygt, tørt og godt selskab. Grisene er flokdyr, og sover helt tæt samlet. Det er sjældent at de sover uden for "hytten"
Grisene fodres to gange dagligt, men har praktisk talt, fri adgang til mad hele dagen. ...Også fodertruget er godt sikret. Foder er dyrt, og der er ikke "råd til", at foderet vældes ud, og går til spilde.
Det er ikke nemt at holde grisenes vand helt rent. Selvom jeg netop har rengjort truget, har to snavsede tryner allerede "trynet rundt" i det. Det er jo sjovt at lege lidt med en vandstråle, og grisene er ikke just "rene" dyr, når de også har været en tur forbi mudderpølen.
Smågrisene hygger sig med deres mor... I den alder er de virkelig nuttede.
Der findes ikke noget så dejligt, som at spise sin egen spegepølse. En rigtig delikatesse. Her finder du en nem opskrift, som er til at gå til, med koldrygning på weber grillen. Læs mere her.
Kunne dyrehold i selvforsyningen være noget for dig? Læs her hvordan du kommer i gang, - om alt fra etablering og pasning og pleje til slagtning & opskæring.
Hom godt i gang med hjemmebrygning af alt fra godt special øl, vin, mjød, cider til fermenterede drikke som kombucha og ginger beer. Læs mere her.