Opdateret 15.01.2021
I drivhuset, har du mange fordele, som du ikke har på friland, idet du i drivhuset, kan holde en god (høj) temperatur, fra ganske tidligt på året. I drivhuset udsættes planterne ikke for vejrets omskiftelige luner, men kan leve mere beskyttet fri for regn (skybrud), blæst, kulde ol..
Det giver os mulighed for at dyrke grøntsager, som ellers ikke ville trives (let) i det klima, vi har i Danmark. Det være sig agurker, auberginer, chilier og andre grøntsager, som elsker sol og varme. Nogle agurker og tomater, trives fint på friland, eller i en varm krog, - det gør chilier også. Men i drivhuset, har vi blot endnu bedre forudsætninger, for at holde temperaturen, og har derved nemmere ved at drage omsorg for disse planter.
Drivhuset kan desuden skabe en ramme om en skøn oase i haven, og give et ekstra rum, som herunder.
Husk at der ved drivhusdyrkning, gælder samme regler, som ved alt anden dyrkning. Planterne trives kun, hvis du holder reglerne omkring sædskifte, rigelig god og næringsrig jord, - dvs. at jorden skal holdes vedlige og gødning køres på. Dertil kommer selvfølgelig vanding, samt tanke på temperatur og klima, så planterne ved høj sol, over flere dage, ikke dør i heden. Så hold øje med klimaet, - luft ud og sæt evt. solafskærmning op.
Læs mere om det vigtige sædskifte her
Det med vanding er værd at bide mærke i, da det kan være tidskrævende, at holde drivhuset ajour mht. fugtighed, når sommeren virkelig er på sit højeste. Hav derfor med i din planlægning, når du indretter haven og placere drivhuset, at du foruden sol, tager hensyn til, hvor der er vand. Har du ikke vand, i nærheden af drivhuset, kan det svare sig, at etablere vand. Dette kan gøres simpelt, ved at lade en vandslange løbe fra vandposten hele vejen ned til drivhuset, gemt – det er det der er det smarte! – gemt enten oppe under huset tag (ved etplans hus), eller langs sokkel, i bede, langs hæk/hegn ol, - så denne enhed ikke genere havens udseende i det daglige. Jeg er personlig én som ofte lader mine egne vandslanger ligge rundt i haven, fordi de er upraktiske, uhåndterbare og tunge at bære på, - men kønne er de altså ikke. Så få dem væk! Og gør det smart! Lav en kobling hvor du hellere kan koble en lille let vandslange på den lange tunge. I selve drivhuset, kan du etablere vanding gennem drænslanger, frem for at skulle stå og vande oppefra.
Når det kommer til drivhuset, er det desuden værd at snakke om plads. Det nytter ikke at overproppe huset, med planter. I foråret er en tomat- eller agurkeplante, ikke ret stor. Men to måneder efter fylder den min 1 x 1 m2 i bredden, og når inden længe huset tag. Agurkerne løber snart hele vejen fra taget, om en snor, ned igen. Så tag hensyn til pladsen.
Hjemmegjorte aubergiber, som trives i drivhuset er et dejligt syn. Planterne sætter smukke blomster. Og er i sig selv en skøn plante.
Under: Peberfrugter fra eget drivhus. De trives fint, sammen med agurkerne og er nemme at få til at gro og sætte frugt.
Tidligt plantede agurker, er endelig kommet opad, og giver rigelig høst sommeren igennem, og langt ind i efteråret.
I et almindeligt drivhus på bare 10 m2, høstes her hvert år mere end 40 kg. agurker. Det ved siden af øvrigt frugter som chilier, pebre, tomater, auberginer ol.
Indretning af drivhuset kan gøres på mange måder. Det handler om smag og behag, hvad man foretrækker. Alt har sine fordele og ulemper.
Det er rart at kunne bevæge sig rundt i drivhuset på "fast grund". 3. juni.
Drivhuset med hhv. højbede, og uden højbede. Begge med befæstet gangsti.
Drivhuset skal gøres klar, inden der plantes ud. Det vaskes ned efter nedluk af sæsonen, eller lige inden sæsonstart, så alt er rent og pænt, og klar til en ny sæson. Så kan et drivhus holde i mange år.
Vask af drivhuset. Læs mere her
Drivhuset, som det ser ud i februar, før der plantes ud. Og inden der er lagt nyt jord oven i de "gamle" højbede. I højbene kommer et nyt gødet kompost, som sikre god vækst, når de forspirrede planter plantes ud i april/maj.
Også rottesikringen tjekkes.
Det er en god ide, at sikre sit drivhus mod skadedyr som mus og rotter. Har du dyrehold i haven, er det altid godt at være forebyggende over for skadedyr som netop rotter.
For at sikre huse mod skadedyr, graves net ned, lodret.
Grønne ruder og alu, vaskes ned med varmt sæbevand. Her andvendes både en børste, samt moppe, som den på billedet længere nede. På den måde, kommes godt ind også i hjærner og sprækker
"Tagrenderne" renses nemt for skidt og snavs med en skruetrækker.
Ruderne vaskes grundigt ned, både ude og inde. Ved at komme godt ind i alle hjørner, kan skadedyr, svampespore ol., vaskes væk.
Noget af det som begejstre mig i haven, ér tidlig vækst, som giver tidlig høst. Kommer man i gang tidligt på året, kan man sikre en tidlig høst. Og det er virkelig værdsat her. Det gode råd er, at skynde sig langsomt, og tage hul på forspiringen på de planter, man ved kan komme i drivhus eller kan give drivhuslignende forhold, tidligt på året. Det vil sige allerede i slut januar - start febuar.
Agurker, pebre, chilier, tomater, auberginer og melon til drivhuset, skal gerne sås inden døre allerede i januar/februar måned.Nogle gør det sikkert tidligere. Det handler om at finde det rette tidspunkt, så dine planter bliver sunde, og ikke bliver for lange og ranglede inden de plantes ud.
Her den "opskrift" på forspiring jeg selv plejer at holde mig til.
Det betyder, at planterne i den første tid kommer til at stå i en varm vindueskarm. Føst med overdækning med plast, dernæst i en kort periode, uden...
Når planterne er kommet op, stilles de gerne lidt køligere, lyst og vandes, uden at over vande. Jeg gør det altid nedefra. Hvis de bliver for ranglede, kan man sænke væksten, ved at stille endnu køligere.
Når planterne er for store til den lille potte, omplantes til større. Stik dem ud nedefra, så du ikke skal "grave" ned, og hente dem. Halve mælkekartoner, er nu gode alternative potter, til den videre levetid for planterne inden de plantes ud
Frøene lægges oven på jorden, som herefter dækkes med et lille toplag, svarende til den dybde, hvor i frøet skal såes. Dette ofte i start februar.
Bag på frøpakken står, hvornår du skal så og hvor dybt du skal så frøet. Følg dette som en tommelfingerregel.
Bakkerne vandes nedefra, og stilles med låg lunt. Her holdes nu øje med, om jorden tilstadighed er fugtig. Når planterne er ved at ramme "loftet", tages lågene af.
Planterne omplantes til større potter oftes i midt/slut marts.
Planterne stortrives snart, og der kommer fart på dem. Her er det i april/start maj.
Plant gerne ud i april og ellers senest i maj.
Tag billeder af dine planter, fra du sår dem, til de plantes ud, og følg deres udvikling tæt.
Til næste år gavner det sig at kende processen. Går noget galt, er det jo også dokumenteret, og man kan justere ind.
Selvfølgeligt står der bag på frøpakkerne, hvad man skal gøre hvornår, men man kan godt "strække" lidt i tingene. Her plantes altid principielt "for tidligt", for at komme hurtigere videre. Jeg foretrækker at plante ud i drivhuset så tidligt, at det så at sige, er med "is i maven", og lige på grænsen - typisk i april. Det har jeg haft succes med. De år hvor jeg har afventet, er høsten ikke blevet nær så god.
I starten af maj er alle planterne i drivhuset og fundet sig til rette med god trivsel.
Ofte sætter agurker hurtigt frugter. (Foto over er fra maj). Disse frugter fjernes, for ikke at overbelaste planten og for at sørge for at agurkerne sætter sideskud. De små frugter kan nemt nippes af. På sideskuddene kommer der også små frugter. Dem nipper jeg (typisk) også af. Herefter får agurkerne lov at blive på, og udvikler sig til store dejlige agurker.