Selvom jeg er helt vild med den Koreanske kimchi, har jeg taget denne kimchi med som inspiration til dig, som gerne vil prøve kræfter med andre smage end den helt traditionelle.
Denne kimchi har jeg primært lavet på agurk, men dog alligevel tilføjet lidt kål. Du akn også for at give lidt sødme, tilføre retten gulerod. Det vigtigste er at måle mængden af agurk af, så den passer i forhold til salt.
Hvis du vil lære mere om kimchi, kan du læse om den traditionelle kimchi her.
Kimchi med agurk, tilføjes stadig kimchi-pasta, og vil derfor stadig være krydret, og god som tilbehør til næsten al slags kød. Den er i øvrigt rigtig god i sandwich & burgerboller.
35 g. kimchi-pasta (Se opskrift længere nede)
600 g. agurker
100 g. spidskål (Kan også være gulerødder).
Saltlage ca. 4,5-5%
Kemchi-pasta
Se trin-for-trin guide med billeder længere nede, ved at klikke her.
1. Lav din kimchi-pasta
Har du ikke allerede en kimchi-pasta stående i dit køleskab, laves denne nu. Bland alle ingredienser og hak det i en foodprocessor, til en fin, lind men også fast pasta. Èr pastaen dissideret tør, kan du evt. tilføre lidt mere væske (æblemost eller friske æbler). Skal evt. køres flere gange i foodprocessoren, hvor du slukker, skraber evt. rester fra hvidløg ol. ned i pastaen, inden du hakker videre
2. Klargør grøntsager
Klargør nu grøntsagerne. Det er en smagssag, hvor findelte du ønsker dem.
Agurken skæres ud i kvarte, hvorpå du skære disse ud i skiver. Kålen skæres i fine strimler.
Forårsløg skæres ud i skiver.
Alle grøntsager vejes af og lægges i en skål.
3. Tilsæt salt og lad hvile
Tilsæt salten. Masser den forsigtigt ind, og lad den så hvile i min. 30 min. Når de 30 min er gået, har du bedre mulighed for at få saften ud af dine grøntsager.
4. Tilsæt pasta og masser grøntasger
Tilfør nu kimchipastaen.
Masser (Forsigtigt) med dine hænder grønsagsblandingen. Agurkerne skal ikke "krammes" for hårdt. Efter ca. 5 min, burde du kunne se, at agurk og kål har tabt væske. Bliv ved med at massere i ca. 10 min., til vædden frigivet. Du kan evt. bruge plastikhandsker, hvis chilien i kimchi-pastaen genere dig.
5. På patentglas
Læg nu grøntsagerne i patentglasset og hæld væden over. Pres godt ned.
Grøntsager inkl. væde, skal gerne fylde glasset så meget, at der kun er 3-4 cm.'s luft foroven i glasset. Det er vigtigt, at der er denne luftspalte. Så du må heller ikke fylde glasset for meget.
Skulle der mod forventning være for lidt væde, så grøntsagerne ikke kan dækkes, laver du en saltlage og hælder over.
6. Stil til side, til fermentering
Stil dit glas til at fermentere ved stuetemperatur, - dog ikke for varmt. Fermenteringen vil begynde og du vil kunne se, at din kimchi grundet mælkesyrebakterierne, begynder at boble lidt. Luk glasset op én gang dagligt, da processen skaber overtryk i glasset.
Normalt er Kimchien klar efter 4-7 dage, an på hvilken temperatur den er sat til at fermentere i. Du skal efter 4 dage smage på din kimchi, og herefter dagligt, til den har den rette smag/syrlighed. Vær dog opmærksom på, at fermenteringen skal stoppes, imens den stadig lever. Stil herefter glasset i køleskab. Den er nu klar til at spise.
1. Find Ingredienserne frem
Til denne opskrift anvendes agurk, spidskål og forårsløg
2. Lav kimchi pastaen
Ingredienserne vejes af. Har du ikke æblemost, kan du lave din egen æblemost, ved blot at tilsætte æbler - ca. 2 stk.. Her bruges både æblemost & æbler, da jeg syntes det giver en god smag.
3. Kimchipastaen er klar
Rør kimchipastaen lind i en foodprocessor til den har den rette koncistens. Du kan evt. tilføre lidt ekstra æblemost og/eller æbler uden kerner, hvis den er for tør.
4. Klargør agurk og kål
Skær agurken på langs og herefter ud i kvarte, inden du skære den ud i skiver. Kålen strimles. Vej begge dele af.
Vej salten af.
5. Tilsæt salt & lad hvile
Tilsæt salten. Gnid salten godt ind i kål og agurk, og lad hvile i min. 30 min.. Gøres med lidt forsigtighed.
6. Tilsæt forårsløg og kimchipasta
Efter de min. 30 min's hvile, tilsættes nu både forårsløg og kimchipasta.
7. Masser kål og agurk
Masser nu med forsigtig håndkraft kål og agurk til de taber væske, som vil udgøre den saltlage, som skal tilsættes senere i processen. Dette uden at mase agurken.
8. På patentglas
Fyld din kimchi på patentglas. Alt skal være dækket af saft. Stil til side v. stuetemperatur.
10. Fermentering
Normalt er Kimchien klar efter 4-7 dage, an på hvilken temperatur den er sat til at fermentere i. Du skal efter 4 dage smage på din kimchi, og herefter dagligt, til den har den rette smag/syrlighed. Vær dog opmærksom på, at fermenteringen skal stoppes, imens den stadig lever. Stil herefter glasset i køleskab. Den er nu klar til at spise.
Find en dejlig grunmetode til fremstilling af en godt krydret kmichi, som er nem at lave. Du finder opskriften her.
Vil du gerne have et større udbytte af din hjemmeproduktion i køkkenhaven, skal du igang med højbede. I højbede kan du producere mere effektivt. Læs hvordan her
Sådan garver du skind! Gav dine egne skind og få dejlige lamme & kaniskind til stuen. Læs hvordan her.