Opdateret 15.01.2021

Krydderurter


En have eller et hjem uden krydderurter, ville virkelig være synd. Selv med en meget lille have, eller slet ingen, kan der heldigvis dyrkes krydderurter. Krydderurter kan plantes i potter og holdes i live inden døre også om vinteren, på køkkenbordet eller klæde en vindueskarm. - og de trives ligeledes fint i altankasser, eller ved anden vertikal plantning op ad husmure, på hegn ol.. Der skulle i hvert fald nok kunne findes plads til dem, uanset størrelse på haven og ens hjem. 


Med andre ord. Krydderurter skal der til, for at en have er en selvforsynende have. 


Mange krydderurter tiltrækker samtidig insekter som bier, hvilket i denne tid ligeledes må indgå som en vigtig del af ønsket om mere biodiversitet.


 

Placering & inddeling af bedet

Placering af bedet er vigtig, - da mange krydderurter har det med at sprede sig uhæmmet, og mange har brug for halvskygge. Det er derfor smart at opdele krydderurtebedet i mindre opdelinger – minibede, krukker ol.. Man kan selvfølgelig altid blot luge, - men det er praktisk at tænke i nemme og varige løsninger, som kræver minimal pasning.


Mine hurtigtvoksende urter er derfor placeret, så jeg udnytter havens øvrige indretning til at holde på formerne. Mit krydderurtebed er placeret mellem en husmur og en gangsti, så de dermed med simple virkemidler er forhindret i at sprede sig for voldsomt. For at sikre, at fx. mynte og citronmelisse ikke spreder sig til siderne og kvæler andre urter, er der desuden lavet en lille stenkant(hvælving) mellem plante-arterne.  


Pasning

De fleste krydderurter en meget taknemlige og lette at passe. Selvfølgelig ikke alle. Jeg har nogle som bare trives og nogle typer, jeg har mere svært ved at holde i live. Succesen beror bl.a. i placering i forhold til lys, skygge og vand, foruden jordtypen. Og tag ikke fejl af korrekt beskæring. Og vær opmærksom på, at nogle typer, har det svært om vinteren, - derfor er jorddækning godt. 


Udfordringen kan være, at få gang i selve væksten – dvs. få en god opstart. Jeg anbefaler, at du læser om den enkelte krydderurt, inden du kaster dig ud i såning. De kan både sås på friland og opstartes med en forspiring inden udplantning på voksestedet.


Den nemme løsning? Jo - hvorfor egentligt ikke? Vil du være sikker på at få godt gang i planterne, kan det (syntes jeg) tit betale sig, at købe dem i potter fra supermarkedet eller på et plantecenter. Plante dem ud, - gøde, vande osv., - og se dem trives hurtigt. Jeg syntes det er OK, at ty til den nemme løsning, hvis du gerne vil have glæde af planterne hurtigt. 


Det er vigtigt at høste af dem, så de forbliver i god vækst, men holdes på et fint niveau, så der kan høstes løbende.


Hvis du har købt en potte purløg ol, har du allerede din første plante, som bare skal plantes ud. Mange smider potterne ud, og det er virkelig synd. Nogle gange dør planterne alligevel, men det er da ærgerligt ikke at udnytte og afprøve potentialet i at få planten til at overleve, nu der alligevel er betalt for den.

 

Høst & tørring

Krydderurter gør sig bedst friske? Det er faktisk både rigtigt og forkert. Nogle jo, især de sarte, er bedst friske, men for andres vedkommende, - de mere hårdføre typer som rosmarin, lauerbær og timian m.fl., forstærkes aromaerne ved tørring. Mange kan derfor tørres med et virkeligt godt resultat, og dermed indgå konserveret i vores madlavning, hele året igennem. Det er derfor synd, ikke at gøre sig selv den tjeneste, at tørre sin krydderurter. 


Krydderurter er desuden dyre pr. gram. Så også prismæssigt betaler det sig. 


For at få et godt resultat, skal du for de fleste krydderurters vedkommende bundte dem og hænge dem til simpel lufttørring, et sted med god ventilering og gerne lidt tørt. Det vil hjælpe processen. Årsagen til, at planterne hænges på hovedet, er dels for det praktiske aspekt, dels for at beholde plantens olier i bladene.


Pas på med ovntørring. Aromastofferne forsvinder, hvis du kommer over 40C. Kan du lufttørre, så gør det. Selv blade kan nemt lufttørres. Enten bruger du metoden som før beskrevet, og ellers ligger du blot bladene hver for sig, på en bageplade eller rist, og lader dem tørre. 


Sådan gør du: 

  • Klip dine krydderurter i tilpas længde
  • Bind dem i en buket
  • Hæng på hoved til tørre ved stuetemperatur


Det tager ca. 3-5 dage, - så er de klar til at blive hakket og puttet i lufttætte glas. 



Frysning

Krydderurter kan også fryses ned. På den måde, er de næsten som friske, når de i løbet af vinteren tøs op, og anvendes gryderetter ol.. De kan med fordel enten fryses "Flade" i fryseposer eller hakkes og lægges i isterningbakker. 

Tørring 

Kryderurterne hænges til tørre i bundter, med hovedet nedad. Hæng lunt, men ikke i direkte sollys. 

Urterne er klar til at blive hakket. 

Urterne hakkes

Så snart urterne er tørre og hakket, hænges en ny portion op, så der kan blive høstet rigeligt.

Lignende artikler i

Selvforsyning & hjemmeproduktion



Højbede - vejen til større udbytte

Vil du gerne have et større udbytte af din hjemmeproduktion i køkkenhaven, skal du igang med højbede. I højbede kan du producere mere effektivt. Læs hvordan her

Sund og nærende kraut m. rødkål

Fermenter dine kål, og få kålen tilat holde længere. Med denne dejlige velsmagende grundmetode, kan du hurtigt lave dine egen kraut. Læs hvordan du gør her. 

Hjemmegarvede skind

Sådan garver du skind! Gav dine egne skind og få dejlige lamme & kaniskind til stuen. Læs hvordan her.