Opdateret 15.01.2021

Krydderolier

Her den helt nemme krydderolie, som smager rigtig dejligt, og ser fantastisk ud. Det er nok den mest dekorative olie, af dem alle, fordi selve krydderurten forbliver i olien. 


Den er lidt længere om at få smag af urten, - især hvis du ikke varmer olien lidt inden den tilsættes. 


Som nævnt på de øvrige sider omkring krydderolier, er der flere metoder til at lave krydderolier. Her er det grundmetode 1, som gennemgåes, med en trin for trin guide længere nede.


Ingridienser, GM I

  • Der kan anvendes alle typer af urter. Vælg gerne 1 bundt + lidt pebre + lidt hvidløg. 

  • Olie - enten olievenolie eller smagsneutral. fx. rapsolie. 



Udstyr, GM I

  • Flasker, hvor i der kan puttes krydderurter. 



    Holdbarhed

    Det er vigtigt at opbevare sine krydreolier koldt og mørkt. Olier kan både blive harske. Kasser hvis de lugter (smager) dårligt!

    Gundmetode I - Put i & lad trække


    1. Vask & evt. blancher

    Vask omhyggeligt de ønskede krydderurter samt fx. rosmarin, timian, estragon, basilikum og chili. Tør dem forsigtigt i et rent veskestykke. 


    Du kan vælge at give urterne en hurtig blanchering i kogende vand, men kun et par sekunder med hurtig nedkøling efterfølgende - og kun hvis det er træagtige urter (Som rosmarin ol.). Ofte putter jeg blot mine krydderurter ned i flasken efter vask. 

    2. Put i flaske

    Put urter og andre krydderier i flasken.


    3. Tilsæt olien

    Der er nu to veje at gå. Du kan enten tilsætte olien kold - eller give den lidt varme inden. Varmen (Bare håndvarmt) vil få aromastofferne hurtigere ud i olien, men er den for varm, kan den ødelægge udtrykket i flasken, hvis varmen får krydderuerterne til at falde sammen. Så pas på. 


    Nogle urter er mere hårdføre over for varme end andre. De sarte, er mere sarte, - hvor de grove, kan tåle en "hårdere" behandling. 


    4. Olien er klar

    Når olien er kølet helt ned, påføres låg. 

    Lad den trække min3-5 dage, og olien er klar. 


    Lignende artikler i

    Selvforsyning & hjemmeproduktion



    Lav din egen krydrede kimchi

    Find en dejlig grunmetode til fremstilling af en godt krydret kmichi, som er nem at lave. Du finder opskriften her. 

    Højbede - vejen til større udbytte

    Vil du gerne have et større udbytte af din hjemmeproduktion i køkkenhaven, skal du igang med højbede. I højbede kan du producere mere effektivt. Læs hvordan her

    Hjemmegarvede skind

    Sådan garver du skind! Gav dine egne skind og få dejlige lamme & kaniskind til stuen. Læs hvordan her.