Opdateret 15.01.2021

Krydderolier

Her en nem krydderolie, som smager lige så skønt som den dufter. Ud over at dufte og smage fantastisk, har den en smuk grøn farve. 


Olien er særligt velegent i madlavningen, - og an på hvilken krydderurt du har valgt, godt til både salater, kød mv. 


Som nævnt på de øvrige sider omkring krydderolier, er der flere metoder til at lave krydderolier. Her er det grundmetode 2, som gennemgås, med en trin for trin guide længere nede. Denne metode adskiller sig fra de to øvrige grundmetoder 1 og 3, fra ikke at skulle opvarmes. Den egner sig godt til de "sarte" krydderurter, som ikke tåler opvarmning, så som basilikum. 



Ingridienser, GM II

  • Der kan anvendes alle "sarte" og ikke sarte kryderurter, såsom oregano, basilikum ol. - øvrige kan dog også sagtens anvendes. 

  • Evt. tilføjest tørrede krydderier som oregano, basilikum ol. (Gerne den i forvejen anvendte kryderurt)
  • Olie - enten olievenolie eller smagsneutral



Udstyr, GM II 

  • Blender
  • Fintmasket dørslag
  • Et kaffefilter, alternativt ostekælde eller stofble
  • Skål til at trække i
  • Tragt


    Gundmetode II - blend & lad trække

    Se trin-for-trin guide med billeder længere nede, ved at klikke her.


    1. Blend

    Blend den ønskede krydderurt eller urter, sammen med evt. krydderier i en foodprocesser med lidt olie. 

    2. Lad trække

    De purerede krydderurter hældes over i en skål. Her tilføres rigeligt olie, - men ikke nødvendigvis hele olien. Du skal blot sikre dig, at din puré, kan afgive smag ved at at være i god kontakt med olien. Bladene skal være dækkede. Lad trække i 1 døgn. 


    3. Filtrer olien

    Filtrer blade/krydderrier fra olien, ved at lade den løbe gennem et kaffefilter. Alternativt lade olien løbe gennem et fintmasket dørslag med klæde, lagt dobbelt eller tredobbelt. Det vil tage tid, da kun en enkelt dråbe vil løbe igennem. Går den helt i stå, kan du evt. udskifte kaffefilteret, men vær tålmodig. 


    4. Hæld på flaske

    Hæld resten af olien på flaske. 






    Holdbarhed

    Det er vigtigt at opbevare sine krydreolier koldt og mørkt. Olier kan både blive harske. Kasser hvis de lugter (smager) dårligt!

    Sådan gør du - trin for trin

    1. Hak dine krydreurter og kryderier i blenderen

    Dine kryderrier og krydreurter blendes i blenderen. 

    2. Tilfør olie undervejs

    Tilfør olie undervejs, for at sikre, at krydreurterne er helt blendede. 

    3. Olien er (næsten) klar

    Her er olien næsten klar. Lidt grove stykker, som ikke er blendes kan dog filtres fra, inden fin-filtrering. 

    4. Fin-filtrering

    Olien finfiltreres gennem et kaffefilter. Vær tålmodig. Denne proces tager lang tid, - så dæk evt. olien af, imens du lader olien løbe igennem. 

    5. Olien er klar

    Så er olien klar

    Lignende artikler i

    Selvforsyning & hjemmeproduktion



    Lav din egen krydrede kimchi

    Find en dejlig grunmetode til fremstilling af en godt krydret kmichi, som er nem at lave. Du finder opskriften her. 

    Højbede - vejen til større udbytte

    Vil du gerne have et større udbytte af din hjemmeproduktion i køkkenhaven, skal du igang med højbede. I højbede kan du producere mere effektivt. Læs hvordan her

    Hjemmegarvede skind

    Sådan garver du skind! Gav dine egne skind og få dejlige lamme & kaniskind til stuen. Læs hvordan her.