Opdateret 15.01.2021

Faste - og semifaste oste

For mig er en fast eller semifast ost, indbegrebet af en rigtig ost.


Grundmetoden er til en god traditionel skæreost a la Danbo. Hvis du hellere vil starte med de bløde, - som også er dejlige oste, - og langt mindre tidskrævende, - findes disse på en side for sig. Her finder du både opskrifter på Mozarella, Ricotta, Paneer mfl.. Se her


At lave de faste- og semifaste ostetyper som Gauda, Caciotta, Emmentaler og Chedder - for ikke at nævne en almindelog skæreost som Danbo, er som sådan ikke svære at lave, hvis du har en god opskrift, som du følger til punkt og prikke. De kræver dog mere omhyggelighed end de bløde og er ret tidskrævende.


Til fremstilling af ost, er der nogle enklte grundprincipper som er gode at kende. De fleste af disse grundprincipper går igen i alle opskrifter og er derved basis for al fremstilling af faste og semifaste oste. 


Grundprincipper:

  1. Syrning v. tilsætning af syrevækker.
  2. Tilsætning af osteløbe og evt. til natrriumklorid. 
  3. Koagulering
  4. Skæring og røring ved opvarmning 
  5. Forming og herefter evt. presning:
    a) Formes under valle = "Opstukket ost". Pres = mellemstor.
    b) Fiskes op af vallen og lægges i form, hvor vallen kan løbe væk = "Fisket ost". Pres = kun let. Ostens vægt presser osten.
    c) Drænes for valle og æltes med salt = "Æltet ost", pres = ofte stor.
  6. Evt. saltning - tør eller saltlage
  7. "Tørring", lagring og overfaldebehandling


Lidt om ingredienserne:


Syrevækker

En syrevækker kan være en færdigkøbt industriel fremstillet frysetørret kultur (En ostekultur). Syrevækkeren giver osten smag, som passer til den ost du gerne vil lave. En lige så god syrevækker er økologisk yoghurt, kærnemælk eller tykmælk. Evt. blot hjemmefremstillet. Det kan fx. være restproduktet ved kærning af smør (Kærnemælk) eller en økologisk sødmælk, som opvarmes til 32C i 1 time, køles ned og står 1 døgn, så den syrner. 

Ved anvendelse af surmælksprodukter, skal der som hovedregl anvendes ½-2 dl til 10L. mælk. 


Osteløbe

Osteløben får den syrnede mælk til at samle sig, således at du efter 30-60 min. får en fast masse, a la budding (Koagulering). Osteløbe findes både som kalveløbe og som vegetabilsk.

Tilsætningen af osteløbe, - her tænker jeg på mængden, - har stor betydning for ostens fasthed. En alm. skæreost, skal have så "lidt som muligt", hvor en parmesan skal have max.


Natriumclorid

Du kan tilsætte natriumclorid, som får din masse til at samle sig hurtigere. Bruges ved brug af vintermælk. 


Lidt om slutresultatet

Smag

Smagen dannes gennem:

  • Starterkultur (fx. frysetørret kultur = ostekultur, yoghurt, kærnemælk, ymer).
  • Ingridienser (fx. fløde, mælk, skummet),
  • Aromastoffer (fx. gedekidaroma, nøddekultur)
  • Opvarmning & røring. (Såfremt din ost ikke er klar, - fremgår af opskriften, kan du få en syrlig ost
  • Æltningsmetode
  • Saltindhold 
  • Presning
  • Modning


Når du laver ost, har du som regl en ide om, hvilken metode som passer bedst til dig, - hvad du finder nemmest. 



Ingredienser, GM I

  • 10 L. Øko sødmælk, ikke homoganiseret
  • 0,2 g. ostekultur eller ca. 4 knivspids (Alm. frysetørret til Danbo eller Gauda eller syrevækker efter egen smag, fx. 1 dl. kærne - eller tykmælk
  • 4 ml. osteløbe
  • 20 ml. kalcium Klorid opløst i lidt vand
  • 4 spsk. salt til indæltning eller saltlage (1 l vand, 1 l. valle, 400 g. salt, 1 tsk. natriumclorid)


Udstyr, GM

  • Gryde, 10 l.
  • Finmasket dørslag
  • Osteklæde eller stofble
  • Osteform med presseplade
  • Termometer
  • Vægte eller ostepresse


Andet udstyr, som er gavnligt, men ikke nødvendigt

  • Ostebakke eller anden drypbakke
  • Fluenet 

"Der findes rigtig mange gode bøger og hjemmesider om ost, og gode steder at købe ingridienserne. Jeg kan varmt anbefale at købe udstyr hos Hjemmeriet eller gennem Brygforretningen"

Tine

Gundmetode til fremstilling af ost, som Danbo, gauda og cheddar


Se hvordan du gør med billeder i trin for trin længere nede. Klik her. 


1. Varm mælken op

Mælken varmes langsomt op til 32C. Rør løbende, stille og roligt for at fordele varmen jævnt. Når temperaturen er nået, slukkes.

Temperaturen skal nu forsøges holdt ved at lægge låg på gryden når du kan, samt med et håndklæde, tæppe ol.


2. Tilsæt syrevækkeren/ostekulturen

Tilsæt ostekulturen (I pulverform) ved at sprede den forsigtigt ud på toppen af mælken uden at røre den i. Lad stå i ro i 5 min, imens kulturen opsuger væske. Herefter røres der stille og roligt, fra bunden og op i 1 min. Rør altid i rolige op og ned bevægelser. Der må ikke piskes ol.. Har du i opskriften flere kulturer, tilsættes de samtidig her, kunne fx. være nøddekultur, øjeformation ol.. Er ikke en del af GM I, men kan altid tilsættes for smag og flere huller i osten.


OBS: Under dette punkt, kan istedet for en færdigkøbt frysetørret ostekultur tilsættes en anden syrevækker. Har jeg ikke en kultur tilsætter jeg et surmælksprodukt. Gerne blot yoghurt, tykmælk eller kærnemælk. Evt. hjemmekærnet kærnemælk efter smørfremstilling. Prøv også hjemmefremstillet af øko. mælk, får eller gedemælk. Det giver en anden smag (Se opskrift på dette til venstre, under into til GM I). 


3. Hvile

Sæt låg på gryden og lad din mælk hvile i ½ time. Temperatuen skal forblive "høj" (32C). Brug et håndklæde eller et tæppe til at komme omkring gryden, så temperaturen ikke daler for meget.


4. Tilsæt ingridienser

Tilsæt ingridienserne i denne rækkefølge, og husk at røre mellem hver tilsætning. Først Kalciumclorid, så osteløbe. Hvis du har en opskrift, som foreskriver farve eller aromastoffer, tilsættes de før løben. Chedderost er kendt for sin gule farve, som stammer fra farvestoffet Annatto. Annatto har ingen smag. Den tilsættes før løben. 


Rør ca 1 min. i mellem hver ingridiens. Sørg igen for, at du har rolige op og ned bevægelser. 


5. Hvile

Sæt låg på gryden og lad din mælk hvile i 45-60 min. Husk stadig håndklæde eller et tæppe til at komme omkring gryden, så temepraturen ikke daler for meget. Osten skal under denne proces koagulere, - dvs. stivne til den ligner en fast budding. 


OBS: Nogle gange går det stærkere og du kan evt. kontrollere, om den er koaguleret efter 30 min. 


6. Tjek om osten er klar

Inden du går videre, skal du tjekke om osten er klar. Du skal kunne skære et lige snit ned i ostemassen, og se, når du løfter let, at massen er 100% sammenhængende. Massen skal ligne en budding og snittet være skarpt uden væske.


Sådan gør du: Stik en paletkniv ned i den faste masse. Helt ned til bunden, i et let skråt snit. Løft paletten og se, om massen er fast. Er der stadig en hvidlig tynd væske, lader du den stå i 10-15 min. mere og tjekker igen. 


7. Skær osten

Skær nu massen ud i firkanter, med lange snit med i osten fra overfalde til bund. Skær først i den ene retning. Skær lange lige skæringer, med ca. 2-4 cm. mellemrum. Når du er færdig med at skære i den ene retning, skære du på samme måde på den anden led, så du til slut kan se, at ostemassen er skåret i firkanter. Skær ligledes skråt ned i overfladen, så stykkerne bliver skåret på den vertikaleled (Om end det er skråt)

Har du mulighed for at skære vertikalt, gøres det. Det kræver et specialværktøj, - og behøves ikke. Du kan sagtens undvære dette. 


Størrelsen på dine kvardtrater får betydning for, hvor meget væske din oste efterfølgende vil indeholde. Dvs. om den er mere semi-fast end fast. Des mindre firkanter, des mere væske vil dræne af i den videre proces, som handler om at dræne disse stykker for valle. En Gruyere ost er en af mine favoritter, og du kan finde opskriften på den længere nede. Den kræver, som Emmentahler eller parmesan-typerne, mindre udskæringer, helt ned i 0,5-1 cm. Danbo-typen skæres i ca 1 x 1 cm.. 


8. Hvile

Sæt låg på gryden og lad din ost hvile i 5-10 min. Er vigtigt, så kvardraterne danner en skorpe, som er med til at "holde på osten", så du får ost og ikke bare en rørt "grød". 


9. Tilfør varme

Tænd ganske svagt for varmen og varm ultra langsomt op til 38-40C over 30 min. Undervejs røres forsigtigt men jævnt i massen. Dvs. at der røres konstant. Er der store stykker, knækkes de forsigtigt over, imens du røre videre. Brug evt. blot hænderne, - det gør jeg. Efter de 30 min er gået, er osteklumperne blevet mindre. De er nu på størrelse med hestebønner. Det ér meningen, at osten skal smide væsken, så der dannes en masse valle (restprodukt), samt ostekkorn. 


Sluk for varmen, når du har nået de 38-40C.


OBS: Varmer du for hurtigt op, vil "osten" danne en reel skorpe, og kan ikke tabe væsken, som er det hele operationen fra nu af går ud på. 

Mht. temperaturen, har temperaturen betydning for, hvor fast osten bliver. Nogle kulture kan tåle en højere opvarmning. Skal du lave en fast ost, skal temperaturen op på 50C, som vil fremgå af de enkelte opskrifter. 


OBS. Du kan varme osten op på en anden måde, hvis det er nememre for dig. Varm vand i en el-keddel ol. til 80C, og tilfør vandet forsigtigt i midten af massen under omrøring og over god tid, til du når temperaturen. 

 

10. Tjek at osten er klar

Tag nogle af dine ostekorn op i dine hænder, og pres dem forsigtigt sammen. Processen er færdig når du kan masse dem sammen, men stadig skille dem ad. Kan du ikke det, fortsætter du med at røre lidt endnu, til det kan lade sig gøre. Vigtigt, da du ellers kan få en sur ost. 


11. Si ostevallen fra 

Sæt et fintmasket dørslag ned i en ren gryde, og hæld væske(valle) med ostekorn gennem sien. Husk at gemme vallen, som kan bruges til bl.a. fremstilling af ricotta. 


Der er nu to 2 muligheder. Den letteste er type 2, som giver en skæreost - Danbo eller farmerost a la Gauda-typen. Type 1 er lidt mere omstændig, men til at håndtere, og giver en Cheddarost. 


GM I - type 1: Følger 11, hvor ½ gryde valle gemmes (Skal bruges til damp). Gå videre med pkt. 12, 13 og 14. Spring 15 over. Fortsæt med 16, 17 etc.


GM I - type 2: Føler pkt. 11. Vallen "kasseres" (eller anvendes til ricotta, brød ol.) Spring 12, 13 og 14 over. Gå videre med pkt. 15, 16 etc.


12. Hvile & del (type 1)

Lad ostemassen hvile i sien i ca. 15 min. Den er nu nogenlunde "fast", men stadig "krøllet" af udseene. Sær den ud i to dele, - og læg den forsigtigt tilbage i sien. Den skal forblive i de to dele, og må ikke gå i stykker. pt. ligner den næsten to hjernehalvdele. 


13. Osten vendes under damp (kun type 1)

Varm vallen i den "lille" gryde op til 43C. Stil sien med de to ostedele over gryden. Osten må ikke røre væsken. Nu skal ostedelene vendes hver kvarter, i alt 8 gange. Når de 2 timer er gået, og osten vendt 8 gange, er den blevet mere fast og sninnende i udtrykket. Ligner nu to kyllingefileter. 


14. Skær osten & salt den (Kun type 1)

Osten lægges på en skærebrædt og skæres ud i firkanter på ca. 1,5 x 1,5 cm.. Firkanterne lægges over i en skål, hvor de overhældes med salt. Fordel salten med dine hænder. 


15. Salt osten (Kun type 2)

Nu er vallen kasseret og du står med rå ostekorn. Der kan ikke undgås at være lidt valle tilbage. Det gør ikke det store. Det presses ud, når osten senere presses. Salt osten ved at hælde salt over massen og fnuldre det godt ind i osten med hænderne.  


OBS: Nogle foretrækker at tørsalt deres ost. Andre, at ligge den i saltlage efterfølgende. Beggge metoder foregår efter osten er presset færdig. Jeg syntes at denne saltningsmetode (under pkt. 15) er lettes. Men ønskes én af de andre metoder anvendt, gøres det, og dette punkt springes blot over. Ellers bliver din ost for salt. 


16. Osten kommer i form 

Beklæd din osteform (Cylinder uden bund) med et osteklæde, så osten holdes sammen af klædet, men kan lade den sidste valle dræne ud. Formen sættes på et plant underlag feks. i et fad eller ostebakke, hvor vallen kan få lov at løbe ud og samtidig opsamles. 

Ostestykkerne/kornene lægges forsigtigt ned i formen (m. osteklæde). Osteklædet skal pakkes om osten foroven, så alt ost er dækket af klædet. 


17. Pres osten

Sæt osten i ostepressen, eller blot vha. fx. vægtskiver. Først sættes "låget" til osteformen på, dernæs det som skal presse osten, an på hvilken ostepresser du har. Du kan lave en selv. Sørg blot for, at presset er ensartet og i første omgang ikke for stort. Normal vil man sige:


For farmer ost, Dambo ol:

Ca. 2 kg. i 15 min., 5 kg. i 1 time. Efter 1 time, presses osten i 2 x 12 timer med 20 kg.. 

Mellem hvert pres, vendes osten og pakkes ind i et nyt rent osteklæde. Alternativt skylles osteklædet godt i varmt vand, inden det påsættes igen. 


For cheddar, Emmenthaler: ca. 10 kg. i 15 min., 25 kg. i 1 time. Efter 1 time, presses osten i 2 x 12 timer med 40 kg.. Har du mulighed for at presse i 50 kg på sidste 12 timers pres, får du en helt fast ost. Mellem hvert pres, vendes osten og pakkes ind i et nyt rent osteklæde. Alternativt skylles osteklædet godt i varmt vand, inden det påsættes igen. 


18. Lufttørring

Efter sidste pres, lægges osten til lufttørring i 2-3 døgn. Skorpen vil blive mere "tør". Dette er medvirkende til dannelsen af skorpe. Eftersom osten har fået salt, behøver den ikke mere salt. Ved oste som ikke tilsættes salt, skal osten inden tørring saltes enten ved at gnide osten grundigt ind i fint salt, eller ved at lægge osten i saltlage i 1 time pr. 450 g. Er osten er mere vandholdig ost, skal den ligge i kortere tid, end en fast ost, som skal ligge i min. 24 timer.


19. Lagring

Du kan for at fremme en god og nem lagring, vakumpakke din ost. Når osten er vakumpakket sættes osten på køl. Du kan også "pakke osten ind" ved at give den en kunstig skorpe så som osteplast. 



Værd at vide om ostefremstilling

Skorpen

Personligt syntes jeg, at skorpen er vigtig. Ligesom med brød, betyder skorpen noget for den fornemmelse man får, når man skære i sin ost. Dertil kommer det visuelle. En ost med en god skorpe, er en fryd for øjet. 

Der findes flere metoder til at danne en god skorpe. Skorpen dannes ved de semifaste og faste oste helt af sig selv ved lufttørring evt. hjulpet på vej af saltning af overfalden. I hjemmet har vi ikke en grotte, hvor luftfugtighed og temperaturen hjælper med at danne svampe, som laver en fx. mørk overflade. I hjemmet må vi dermed "nøjes". 

Skorpen kan dog blive meget tyk, og dermed tage for meget af den spiselige del af osten. Her kan du, når overfladen har fået/nået den ønskede tykkelse,  enten smøre  den med osteplast, vokse den eller vakumpakke. 

Ønskes struktur i skorpen skal du vælge en form med skrtuktur (billedet th).


Sådan gør du - trin for trin

Danbo-ost

1. Hæld mælken i en stor gryde

Hæld din mælk i en stor gryde. Det er vigtigt, at du har valgt økologisk mælk, da økologisk mælk er uhomogeniseret. 

2. Varm op under omrøring

Tænd for lav til middel varme. varm stille og roligt din mælk op, til du når 32 C. En god måde at røre på, er at røre fra bunden op. Du må ikke piske luft ind i den. 

3. Temperaturen er nået

Nu er temperaturen 32C, og du kan nu gå videre. Sluk helt for varmen, så temperaturen ikke stiger. 

4. Tilsæt din ostekultur/syrevækker

Når de 32C er nået, tilsættes ostekulturen. Her er det frysetørret ostekultur T-STI-14. Men andre kulturer kan også benttes. Alternativt kan du anvende ymer, kærnemælk ol.

5. lad kulturen optage fugten

Lad kulturen ligge på overfalden i ca. 4-5 min. Har du i stedet anvendt kærnemælk ol, springes dette punkt over. 

6. Rør

Rør nu stille og roligt kulturen ned i mælken, ved at røre fra bunden og op. Rør i 1 min.

7. Hvile

Lad nu din mælk hvile i 30 min.. Forsøg at holde temperaturen på de 32C så godt som muligt, ved at pakke din gryde ind. Et håndklæde fungere udemærket.

8. Mål din kalciumklorid op

Foreskriver opskriften Kalciumklorid, måles den op nu. Tilføres normalt, når der anvendes mælk fra kører som ikke har gået på græs, dvs. når der anvendes vintermælk. 

9. Mål din løbe af

Mål din osteløbe af nu. Tilfør til 4 ml. osteløbe, små 10 ml koldt vand. 

10. Tilsæt osteløbe og evt. kalciumklorid

Tilsæt først kalciumklorid (Hvis mælken er fra kører, som ikke går på græs, dvs. vintermælk) og osteløbe. Farvestof kan tilføres som 1. ingridiens, hvis det ønskes. Rør 1 min. mellem hver tilsætning.

11. Mål temperaturen

Mål temperaturen. Er den 32C? Ellers reguleres, så din mælk når en temepratur på 32C. pas på med at varme for meget. 

12. Hvile & koagulering

Lad igen din mælk hvile uden omrøring, pakket ind i tæppe, så temperaturen holdes. Det tager min. 30-45 min., for din mælk at koagulere. Den skal stivne, til den ligner en budding. 

13. Er din ost stivnet

Tjek at din ostemasse er klar, ved at lave et lige snit i den. Før din  palet skråt ned i massen. Når du løfter den let, - er den da fast? Løber der hvis væske ud, skal den stå lidt længere. 

14. Skær osten

Skær osten ud i hvardrater, så godt som muligt. Des mere fast du ønsker osten, des mindre kvardrater. Til en alm. Danbo-ost, skæres tern i ca. 1 x 1 cm. 

15. Hvile

Når osten er skåret, lader du en hvile 5 min. Sæt låget på, så den holder varmen. Nu vil osten stille og roligt tabe væsken (vallen). 

16. Varm op 

Rør nu stille og roligt rund i massen konstant, imens du over 30 min, varmer ultra stille op til 38-40C. Større stykker skæres ud i mindre bider. 

17. Alternativ opvarmning - 1

I stedet for at tænde for varmen, kan du opvarme vand til 80C, fx i en el-keddel. 

18. Alternativ opvarmning - 2

Rør nu stille og roligt i din masse, og tilfør den 80C varme vand, stille og roligt i midten af massen, over 20-30 min. 

19. Tjekt temperaturen

Hold nøje øje med tempeaturen. Den skal ende på 38-40C. 

20. Si vallen fra

Si nu vallen fra. Husk at gemme den til fx ricotta. Du finder opskriften på hjemmelavet ricotta her. 

21. Tilsæt salt

Du kan salte din ost på flere måder. Denne er en nem måde. Tilfør når det meste valle er siet fra, salten direkte i osten. 

22. Ælt salten ind

Ælt salten ind. Metoden til denne nemme ostefremstilling, giver osten typen "æltet" ost, frem for opstukket eller fisket ost. (De 3 navne, henviser til måden at få ostekornene i formen på)

23. Klargør formen

Gør din form klar, ved at lægge et osteklæde i den. 

24. Fyld formen og pres osten

Fyld formen op, og pres ostekornene let udnervejs, så du får fyldt formen bedst muligt. 

25. Pres osten

Fold omhyggeligt klædet op over osten, og sæt osten i pres. Først påsættes presseplade, så vægte. Start med lav vægt, og øg efter GM 17.

26. Vending

Vend osten løbende som beskrevet under GM17.

27. Lufttørring

Efter GM 17, tages osten ud af formen og lægges til tørre. Kan evt. glatpresses en sidste gang uden klæde. lægges herefte til lufttørring i 2-3 døgn.

28. Overfaldebehandling

Osten kan overfaldebehandles ved simpel vakumpakning eller fx beklædes med osteplast. Her overfaldebehandles med ostevoks. 

29. Lagring

En alm. dambo kan lagres ved stuetempåeratur og ellers lægges på køl. 

Lignende artikler i

Selvforsyning & hjemmeproduktion



Sund og nærende kraut m. rødkål

Fermenter dine kål, og få kålen tilat holde længere. Med denne dejlige velsmagende grundmetode, kan du hurtigt lave dine egen kraut. Læs hvordan du gør her. 

Er hjemmeproduceret kød noegt?

Kunne dyrehold i selvforsyningen være noget for dig? Læs her hvordan du kommer i gang, - om alt fra etablering og pasning og pleje til slagtning & opskæring.

Hjemmebryg? 

Hom godt i gang med hjemmebrygning af alt fra godt special øl, vin, mjød, cider til fermenterede drikke som kombucha og ginger beer.