Opdateret 27.05.21

Etablering af havedamme

Der er flere metoder, at etablere en havedam på. Størrelsen har noget at sige. Jeg har valgt to forskellige metoder til etablering af vores damme. Den éne er metoden, hvor du køber en færdigstøbt dam - også kaldt en formstøbt havedam. Den fås op til en hvis størrelse. Når du er over den størrelse, er du nødt til at lave en folie eller EPDM-gummi-løsning. Jeg skriver EPDM, fordi det er et godt materiale. Andre fleksible beklædninger/folier kan også anvendes. Underøsg selv hvilken holdbarhed og garanti, der findes på det specifikke produkt. Når det kommer til køb af underlag, kan det godt svare sig, at betale lidt mere, og vide, at dammen holder det længere. Køber du en virkelig god EPDM, behøver du ikke at være bekymret for huller i belægningen, og de tåler både solens stråler og at en hund fx. hopper i dammen og graver efter sten. - Ja, - det er faktisk sket et par gange hos os :). Til gengæld er EPDM-løsningen lidt tungere at arbejde med. 

 

Der findes i øvrigt også metoder, hvor du støber din dam. Det er ikke den metode jeg vil fortælle om her, da den er lidt mere krævende end de to andre, du i princippet kan gå ud og grave allerede i dag, og være færdig med om 1 uge. Selvfølgelig an på størrelsen. Her tænker jeg på damme, som skal etableres i almindelige villahaver, du enten graver selv (Som jeg) eller får hjælp til at grave. Husk at alt er motion og alt tæller på kalorieregnskabet, så man skal ikke være ked af at skulle røre sig. :) - Det er jeg i hvert fald ikke. 


Den metode jeg vil beskrive her, er den løsning, hvor der anvendes en fleksibel membran. 



Placering

Uanset dit valg af metode, skal du finde et godt sted i haven. 

 

Det perfekte sted, er et - gerne med skiftende lys og skygge. At placere den ret under et træ, kan være træls ved løvfald og skabe for meget skygge. Desuden giver det problemer, når der skal graves ud til dammen, hvis der er for mange sten og rødder. Til gengæld kan fuld sol fra morgen til aften, give for mange alger hen over sommeren, som elsker varme og sol. Så vælg det rette sted med lidt omhu.


Foruden placering i forhold til lys/skygge, skal du vælge et sted der er synligt, så du kan nyde din dam. Foruden dette, er det vigtigt, at stedet er plant, eller som min. så plant, at du med lethed, kan gøre toppen på dammen plan. Det er klart det bedste i forhold til vandniveauet, da dine sider ellers vil variere i højden. Lidt betyder dog ikke noget. Pas på med at være for rigid, så det besværliggør processen for meget.


Helt lavpraktisk, er det godt at tænke på, hvor langt fra huset og dermed strøm ligger. Du får brug for strøm til din pumpe og måske du er én af dem, som kan lide lidt hyggebelysning ved dammen? Ledninger kan heldigvis graves ned, også på lange strækninger, og der findes gode billige lysstandere, til 4 udestik, som nemt kan ”skjules” i et bed omkring dammen.



Opbygning af dammen


Materialer

  • Fleksibel beklædning/EPDM folie. 1 - 1,2 mm
  • Fiberunderlag, 300 g. (Evt. lagt dobbelt, til 600 g.)
  • Evt. grus  (Har du anvendt dobbelt fiberdug af en kraftig 300 g's kvalitet, burde grus ikke være nødvendig)


Udstyr

  • Spade
  • Trillebør (Til bortkørsel af jord)



1. Tegn ind hvor du vil have dammen.

  • Brug evt. en spraymaling og tegn omridset af din havedam op på græsset. Jf. skitse 1.
  • Husk at der skal være en ca. 25 cm. kant uden for denne streg, hvor du skal lægge din kant (Store marksten, fliser ol.:). Kantens størrelse, kommer an på det materiale du vælger som kant.
  • Mål allerede her, hvor du er i forhold til vatter, så du tager højde for det fremadrettet. Er placeringen meget ude af vatter, skal der påfyldes jord/ jordregulere, så dammen i sidste ende kommer i vatter. Heldigvis har du rigeligt jord at tage af, når du graver ud, - så jord til regulering i forhold til vatter, burde ikke være et problem for dig :). 

2. Grav din dam ud

  • Grav hullet ud, således at du graver ned i niveauer, som vist på skitse 2. 
  • Det er praktisk at have et niveau (en hylde) til småplanter, - de vandplanter som står i dybden 0-20 cm.. Det er de planter du vil nyde synet af, når de har etableret sig, som giver dammen et naturligt udseende. Når du graver denne hylde, sørger du for at måle den op, så den dels bliver nogenlunde i samme bredde hele vejen rundt, dels kommer i så meget vatter som muligt.
  • Det er her, du kan bruge jorden, til at skabe vatter på kanten, omkring dammen, så hele dammen kommer i vatter.
  • Hvad med andre hylder? Jo – det er faktisk dejligt med en hylde (Syntes jeg) til selve pumpen ”Skildpadden”, og til planter som nøkkeroser/åkander, som kan lide en dybde midt i mellem. Vil du gerne kunne tilgå planterne – omplante og give dem næring ol., er det praktisk at kunne få fat i dem. Det kan du med en hylde på ca. 40-50 cm. i dybden (Målt fra den kommende vandoverflade). Denne hylde behøver ikke at fylde hele bassinet.
  • Foruden sådan en hylde, elsker især Koi-karper lavt vand, hvor de kan ”sole” sig. Så et område med lavt vand er kun til glæde, hvis du har plads til det. Andre smådyr vil også elske lavt mere stillestående vand.
  • Grav herefter så du nederst og ca. midt i dammen, har et hul hvor fiskene kan overvintre. Dybde mellem 80-100 cm. (Mere gør selvfølgelig ikke noget). Fiskene kan godt lide at stå tæt om vinteren, da de ikke rør sig ret meget. De er nærmest i en dvaletilstand. Pladsen behøver derfor ikke at være enorm, men skal selvfølgelig kunne rumme fiskene.

3. Rens sider

  • Når alle lodrette og vandrette flader er etableret og du er tilfreds med resultatet, renses de alle for sten, grene, rødder som stikker ud mv.. Alt skarpt fjernes.



4. Mål op til membran & underlag

  • Mål op til størrelsen på din folie og underlag. 
  • Tag en snor. Sæt den fast på den ene side (se skitse), og lad den følge siderne ned, tæt til jorden. Lænden på snoren afgør, hvor lang din folie/ dit underlag skal være. Gøres i begge længderetninger, så du slutteligt kender længden og bredden på din membran + underlag inkl. det du skal bruge til at lægge op under dine kantsten ol..
  • Der findes andre hurtige beregningsmetoder, som kan anvendes når du køber folien. Der fremgår typisk en ”beregner” på de internetsider, som sælger folier. Sammenlign det faktiske mål med det ”beregneren” regner sig frem til. Tag det største mål, så du ikke har for lidt.

5. Lav dit underlag 

  • Tjek gerne en ekstra gang, om alle sten mv. virkelig er fjernet, inden du udlægger dit underlag. Jeg har lagt mit underlag dobbelt, - bare for at være på den sikre side. Nogle anvender et tyndt lag grus under underlaget.
  •  Læg underlagt ud, så du også dækker kanterne. Gerne i overmål. Lav et overlap på min. 10 cm. mellem banerne. 

    6. Læg gummien/folien i

    • Læg omhyggeligt folien i, så du også dækker kanterne. Folien skal min. gå 25 cm ud over kanterne, mere gør ikke noget. 
    • Folien lægges i af én omgang. Her bør i være min. to personer. 
    • Start med at finde placeringen hvor dammen er dybest, og læg det så dybt ned i hullet som muligt. Læg det derefter godt ud i alle kanter/hjørner og op ad siderne. Her kan det være smart, såfremt du har sikret dig, at det ligger hvor det skal, at fylde vand i dammen samtidig. Der vil helt sikkert komme folder i gummien. Sørg for at folde det pænt. 


    7. Fyld vand i

    • Fyld vand i. Kan du måle mængden af vand, er det smart. Så kender du antallet af m3, til når der skal tilføres vandforbedringsprodukter pr. m3 eller beregnes på pumpestørrelser mv..
    • Ret undervejs  på dugen. 
    • Klip endnu ikke den overskyende folie af.



    8. Lad hvile

    • Lad det hele hvile og derved give folien lov til at sætte sig. 



    9. Lav kanten & etabler med planter

    • Nu kan du færdiggøre projektet og lege med kanter og planter

    Hvis du blot skal en havedam til en villahave, behøver det ikke være så svært. Den kan du med et godt resultat lave selv. 

    Tine Rix

    Læs mere om havedamme...

    Havedam - noget for dig? se mere her

    Pasning af dammens dyr & planter. Se mere her. 

    Vedligeholdelse af dammen, pumper mv.. Se mere her. 

    Fisk i havedammen? Se mere her. 

    Lignende artikler i

    Selvforsyning & hjemmeproduktion



    Højbede - vejen til større udbytte

    Vil du gerne have et større udbytte af din hjemmeproduktion i køkkenhaven, skal du igang med højbede. I højbede kan du producere mere effektivt. Læs hvordan her

    Sund og nærende kraut m. rødkål

    Fermenter dine kål, og få kålen tilat holde længere. Med denne dejlige velsmagende grundmetode, kan du hurtigt lave dine egen kraut. Læs hvordan du gør her. 

    Hjemmegarvede skind

    Sådan garver du skind! Gav dine egne skind og få dejlige lamme & kaniskind til stuen. Læs hvordan her.