Opdateret 15.01.2021
Syltetøj smager sødt og dejligt, og kan laves - efter min smag - i en langt bedre kvalitet hjemme, end den du køber. Og det kun på 15 min! :)
Jeg syntes det er ren luksus, når jeg på en café eller hos en veninde, får et hjemmebagt brød, med rigtig hjemmelavet syltetøj. Det smager bare så fantastisk! Og det kan laves på mange forskellige bær og frugt.
Det holder sig i øvrigt virkelig længe. Jeg bruger atamon... andre har andre præferancer.
1 l. bær - fx. hyben, rababer, appelsin
Til konservering
Denne grundmetode beskriver den traditionele måde at lave syltetøj på. Den virker hver gang.
1. Vask dine bær, - skær evt. frugt ud i mindre stykker
Rens bær og skær, hvis du også anvender frugt, frugten ud i mindre stykker. Store bær halvveres ligeledes. Anvendes fx. hyben, vaskes frøene ud. De skal ikke med.
2. Kogning
Kog bær og evt. frugt i en gryde, sammen med syltesukkeret i ca. 5-10 min.. Rør hele tiden, så det ikke brænder på. Kan du lide smagen af vanilie, kan du her tilføje lidt vanilie.
Undervej smages på syltetøjet, om det er for sødt, eller ikke sødt nok. Reguler hvis nødvendigt sukkermængden.
3. Skum af
Der skal skummes af undervejs.
4. Smag til
Smag på syltetøjet igen. Har det nok syre? Jeg syntes der kan mangle lidt krop,hvis der ikke også er syre i syltetøjet. Hvis du har brug for det, tilføjes lidt syre enten iform af citronsaft eller blot citronsyre. Men gør det varsomt, så du ikke får for meget syrelighed.
5. lav en prøve - er den færdig kogt?
Prøv undervejs, ved at lave en prøve, om din syltetøj er færdig. Tag en lille prøve med en kold te ske, og læg prøven på en lille te-kop ol.. Se om den er tyk nok, eller er for tynd. Er den for tynd koges videre. Er den blevet for tyk, kan du tilføje lidt vand.
6. Konserver og put på glas
Dine glas skal være rengjorte og atamonbehandlede. De skal være gjort klar til at modtage den varme syltetøj. Så varm dem op inden og hav dem i vand (eller min. på en våd klud) imens du hælder syltetøjet i, så de ikke springer.
Hæld den kogende
Du kan lave syltetøj af mange typer frugt og bær, og tilføre smag af kanel, vanillie og lakrids. Lakridssmag tilføres gennem stjerneanis, som koges med under GM 2. Husk at tilføre lidt syre, - uden syre har syltetøjet ingen "krop"
Tine Rix
Fermenter dine kål, og få kålen tilat holde længere. Med denne dejlige velsmagende grundmetode, kan du hurtigt lave dine egen kraut. Læs hvordan du gør her.
Kunne dyrehold i selvforsyningen være noget for dig? Læs her hvordan du kommer i gang, - om alt fra etablering og pasning og pleje til slagtning & opskæring.
Hom godt i gang med hjemmebrygning af alt fra godt special øl, vin, mjød, cider til fermenterede drikke som kombucha og ginger beer.