Cider 

Det er nemt at lave sin egen cider, og du kan leve cider af mange typer frugter og ikke mindst blomster.


Mange kender den kalssiske engelske cider, brygget på æble, men andre utraditionelle cidere på f.eks. cyrener, smager faktisk fantastisk.


Cideren er kendt ved en lavere alkoholprocent, her ca 3-7%, og kan derfor nemmere drikkes på en varm sommerdag som læskedrik end vin. 


Er det første gang du forsøger dig med fremstilling af vin og cider, er cider efter disse opskrifter et godt sted at starte. Grundmetoden, GM har færre trin end fremstilling af vin og processen er derfor langt hurtigere. Denne Cider kan drikkes efter bare 3 uger. Har du succes med denne opskrift, har du allerede en god erfaring du kan bruge ved vinfremstilling.


Ingridienser til GM

  • 6-8 kg. æbler eller pære, søde
  • 7-12 l vand
  • 8 g. enzymer
  • 9 g. gærnæring/”Nutrisal”
  • 3,5 g. svovl/Sulfit. OBS: Tilsættes ikke på én gang. *Se ved punkterne, hvor mange gram som tilsættes ad gangen.

 

Ved anvendelse af syrener eller hyldeblomster frem for æbler, tilføres også:

  • 90 g. citronsyre

 

Forkultur:

  • 7 g. tørgær – Cidergær
  • 50 g. sukker
  • 50 g. rosiner
  • Vand, 0,5 l. 

 

Sukkerlage:

  • 2 l. vand
  • 1,5 kg.


Udstyr:

  • Vinballon på 15L
  • Gæringsrør inkl. prop
  • Gæringsspand på 25 L. 
  • Stofble og praktisk 4 klemmer
  • Slange eller hævert gerne inkl. flaskefylder
  • Flasker, 14 stk. 1 litters flasker 
  • Termometer
  • Evt. hydromenter  (Til at måle sukkerindholdet) 


"Det er vigtigt, at frugten netop overhædes med kogende vand. Vandet får frugten i den korrekte proces, hvor syre, samgsstoffer mv. trækkes ud"


Tine 

Gundopskrift på 15 l. cider 

Se trin for trin guide med billeder - klik her.

Se video af resultatet her.


1. Rens & klargørfrugt og/eller blomster

Klargør fugten. Skyl grundigt og fjern kærnehus, blad og stilk.  Skær frugten ud i mindre stykker. Halverede både er fine. Anvendes blomster fra f.eks. hyldeblomst rystes de godt for dyr men vaskes ikke.

Frugten puttes i gærdingsspanden.  Kog 7-10 L. vand, og hæld det spilkogende vand over frugten. Læg et klæde over. 











2. Lav en forkultur

Vandet til forkulturen koges og nedkøles til max 25C. Hæld indgridiensern til forkulturen i en skål og rør godt. Læg et klæde over og stil til side. Kan med fordel stå til dagen efter. 


3. Tilsæt gærnæring, enzymer, svovl og gær

Når massen har kølet af (Ofte til dagen efter) og temperaturen har faldet til ca. 20-25 C kan ingridienserne i nævnte rækkefølge tilsættes: gærnæring, enzymer og *1,5 g. svovl tilsættes.

Rør godt efter hver tilsætning. 

Nu tilsættes forkulturen, som allerede "lever". Rør endnu engang godt.

Læg et klæde over massen. Lægges der ikke et klæde over, vil der hurtigt komme eddikefluger til. Bare én eddikefluge, kan ødelægge din cider, og gøre din cider til en eddike (Der af navnet). 


4. Massegæring

Massegæringen starter næsten med det samme grundet forkulturen. Massegæringen tager ca. 2-4 dage. Rør 2 x dagligt i massen. Når al frugten har lagt sig i toppen af spanden, er massegæringen slut, og det er tid til at omstikke væsken, så den kommer på ballon. (Gøres under pkt. 6)

 

5. Sukkerlage

Lav en sukkerlage. Kog vandet til sukkerlagen og tilsæt sukker. Når massen koger, skummes af. Koges i ca. 10 min.. OBS: Der skal skummes af! 

Køl sukkerlagen ned. Teger lang tid.

Når lagen er kølet ned, er den klar til at blive delt i 4 portioner på en ½ l. Hæld evt. på halvliters plastflasker/beholdere.

 

6. Omstikning 1 & 1. sukkertilsætning

Væsken fra gæringsspanden (Grumset saftmasse), suges ved hjælp af en hævert (Eller slange), over på ballonen. (Frugten presses ikke).

Gøres på denne måde: Stil gæringsspanden højt fx. på et bord og ballonen på gulvet. Put slangen ned i væsken i spanden på bordet og sug i slangen, så væsken kommer op i slangen. Stik den hurtigt ned i ballonnen, så væsken nu føres fra spanden over i ballonen. Eller brug evt. en automathævert.

Når al væsken er på ballonen, tilsættes 1. portion sukker (½ l. sukkerlage). Ballonen rystes godt.

Påfør ballonen gæringsrør med lidt kogt vand i. 

Dæk ballonen til med et håndklæde ol. og påfør en mærkeseddel, hvor af alt omkring dín nye cider fra nu af fremgår. Håndklædet lægges om ballonen for at ballonen ikke får træk og lys. 


Skriv på sedlen: type af cider, dato for omstikning, dato for tilsat sukker, dato for tilsat andre ting, så som svovl. 


7. Fra 2. til 4. sukkertilsætning

Sukkerportionerne tilsættes løbende, 1 portion hver 2. dag. Tilførte du al sukkeret på én gang, ville du risikere at dræbe gæren, og sætte gæringen i stå. På den anden side, må du heller ikke afvente, til gæringen er næsten standset, før du tilsætter mere sukker. Er gæringen lystig 3 timer efter sukker tilsætningen, men næsten stoppet efter 24 timer, villle jeg hælde mere siúkker på. Når vi hjemmefremstiller, må vi være fleksible, og have føling med det vi arbejder med. En gær er levende, - så den følger ikke altid bogen til punkt og prikke. Desuden kan valg af cidergær/gær have betydning for hvordan den arter sig. 


Efter sidste sukkertilsætning, sikres at ballonen er fyldt helt op. Er ballonen ikke fyldt op til ca. 10-15 cm. under åbningen, efterfyldes med kogt afkølet vand. På den måde mindskes risikoen for angreb af svamp.

 

8. Tilsæt citronsyre

Har du brugt hyldeblomster eller syrener til din cider, tilføres nu citronsyre. Ryst godt.

 

9. Stormgæring

Nu starter stormgæringen. Under denne proces vil det i starten boble voldsomt i gærrøret. Hold øje med antallet af blob pr. minut. Efter 3 - max 4 uger, bør antallet af blob være forsvindende lille, - nærmest ophørt.

Alkoholen er dannet under denne proces, og alkoholprocenten er ca. 5-7%, alt efter hvor meget sukker, gæren har haft at leve af/danne alkohol af. Eftersom du har anvendt en cidergær, er den ikke højere. 

 

10. Omstikning & start på efterbehandling

Cideren omstikkes, så den befries for døde gærceller. Lad igen ballonen stå højt, og gæringsspanden lavest. Og sug cideren fra ballonen ned i gæringsspanden.

Cideren er nu på gæringsspanden.


Eftersom du har brugt en cidergær, bør det ikke være muligt, at få gæren til at leve meget længere nu. Og du er dermed snart i mål med den. 


Smag nu cideren til. Er den ikke sød nok, tilsættes sukker (Kogt med vand, nedkølet til max 25C°). Er den for sød, kan tilføres citonsyre, som gør den mere tør.


Det er smart at lave smagsprøven og tilførsel af sukker/citronsyre i en mindre portion fx ½ l, som altid kan kasseres, og først når du er tilfreds, regne ud hvor meget sukker/citronsyre, der skal puttes i den store portion. Du kan på siden af gæringsspanden aflæse hvor mange liter cider du har efter omstikningen, - som hjælp til omregning af mængde sukker/citronsyre.

Fyld væsken over på ballonen igen. Påsæt gærrør med vand.


Sæt ballonen koldt, gerne højt, så du er klar til falskefyyldning. Og samtidig for sikret, at den ikke gære videre. Den kan ved omstikningen for nyt liv. Det er ikke ønskeligt at få den til at leve videre nu, da det er en cider vi har med at gøre. Men bobler den, er det vigtigt, at den får lov at boble videre. Det vil den, hvis gæren ikke har nået sit max af hvad den kan danne af alcohol. Har du fx. omstukket, da den kun var på 5 % alc., vil gæren ved omstikning og evt tilsætning af ekstra sukker, leve videre til den når sin max på fx 7 % alc..


Bobler den videre, lader du den gære færdig, før du laver en ekstra omstikning som forklaret under dette afsnit. Det gør du i principet, til du ikke har mere gæring. Slutteligt smager du igen, og smager den til. 

 

11. Konservering

Konserver cideren, med den sidste mængde svovl/sulfit, - dvs. at der nu tilsættes 2 g. Ryst ballonen godt.

Hold øje med gærrøret. Der må ikke længere komme blob!

Stil cideren koldt.

 

12. Påfyldning af flasker

Inden påfyldning på flasker skal du endnu engang sikre dig, at der ikke længere er blob i gærrøret. Det vævnes flere gnage, fordi dette er yderst vigtigt, og fordi gæringen kan starte op igen, når du håndtere cideren. Bare en iltning alene, kan få sat lidt liv i den.


Sæt ballonen højt. Påfør en flaskefylder til din hævert og fyld dine flasker. Anvend flasker, som kan tåle den let mousserende cider. Fx patentflasker. Kan evt. sættes kold iført en vatdut frem for prop de første 5-7 dage, hvorefter flaskerne lukkes.


13. Karbonering

Cideren vil normalt karbonere helt af sig selv, også selvom den sættes koldt. Pas på med overkarbonering, - så har du ikke en mousserende vin, men en eksplossiv champagnie. 

Fremstilling af

Syrencider

Ingridienser: 

Følger GM med flg. ændring:

Æbler udskiftes med: 

  • 40-50 klaser syrener uden stilke
  • 2 stk. Cironer



Opskrift: Følger GM

Resultat:

ca. 14 l.. Frisk grepé-agtig smag


Vær at vide:

Denne cider er en stærkt mousserende vin a la champagnie. Pas derfor på ved lagring. Skal lagres koldt.



Fremstilling af

Hyldeblomscider

Ingridienser: 

Følger GM med flg. ændring:

Æbler udskiftes med:

  • 40-50 klaser hyldeblomster
  • 2 stk. Cironer


Opskrift: Følger GM. Under GM 4, massegæring, er du muligvis nødt til kun at lade den stå 1 døgn, an på temperaturen!

Resultat:

ca. 14 l.. Farve, gullig - hyldeblomst. Smag, sød citrus. 


Vær at vide:

Denne cider er en stærkt mousserende vin a la champagnie. Pas derfor på ved lagring. Skal lagres koldt.

Sådan gør du - trin for trin

Hyldeblomst cider

1. Klargør frugt/blomster

Vask din frugt grundigt. Bruger du blomster, ryster du dem let for de værste dyr, men undlader at vaske. Frugt skæres ud i både. Blomster får fjernet de værste stilke. 

2. Hæld kogende vand over frugt/blomster

Læg frugt og/el. blomster ned i gæringsspanden. Kog ca. 8-12 l vand op, og hæld det over frugten. Frugten skal være dækket. 


3. Dæk gæringsspanden af

Husk at dække din gæringsspand af med stofble ol. med det samme, så der ikke kommer eddikefluger til. Der skal kunne komme luft til din masse, - så et tæt låg dur ikke. 


4. Lav din forkultur - dvs. start gæringen

Vandet til forkulturen koges og nedkøles til max 25C. Hæld indgridienserne til forkulturen i en skål og rør godt. Læg et klæde over og stil til side. Har du ikke rosiner, benyttes blot sukker. 

5. Tilsæt ingridienser

Når temperaturen er faldet til ca. 25 C (Ikke mere!) tilsættes ingridienserne efter denne rækkefølge: gærnæring, enzymer, 1,5 g. svovl (til 15 l.) Rør godt mellem hver tilsætning. 

6. Tilsæt din forkultur

Tilsæt til slut gæren, som nu tydelig er levende. Er det ikke tydeligt, starter du en ny op.

7. Rør i massen 

Rør godt, og lad stå ved stue temperatur. Er du smart, sætter du den på et bord (Eller bare højt), så den er nem at omstikke senere. 

8. Gør sukkerlagen klar

Lav sukkerlagen klar. Kog vand med sukker op og skum af i ca 10 min.. Køl ned. Gør du det nu, er den kølet ned, når den skal bruges. Del den op i 4 protioner af en ½ liter, når den er kølet ned.

9. Massegæring

Massegæringen starter næsten med det samme, - normalt inden for 1 døgn, grundet vores forkultur, som har kick-startet en hurtig og kraftig gæring. Massen vil nu boble. 

10. Rør i massen 

Rør i massen min. 2 gange dagligt, så der ikke opstår råd. Hold nøje øje med, hvornår frugten/blomsterne lægger sig i toppen. Når den ligger i toppen skal der omstikkes. Kan gå hurtigt.

11. Massegæring slut

Massegæringen kører i virkeligheden vildt der ud af. Men... når alle frugter/blomster er i toppen omstikkes til ballon. Nu har enzymerne hivet al saft og aromastoffer ud af frugt/blomster.

12. Fjern frugt/blomster 

Fjern nu frugt og blomster. Har du brugt frugt, kan du i mange tilfælde, blot suge væsken under frugten over i ballonen uden videre. Ved bloster, som hurtigt blander sig i væsken, er det smart at fjerne dem inden omstikning nr. 1.

13. 1. omstikning

Omstik med en hævert/slange, så væsken kommer i ballonen. Har du som her anvendt blomster, kan du med succes i sætte en si i ballonens åbning, og blot hælde væsken (grumset saft) over.

14. væsken hældes over på ballone

Her hældes væsken over. Du kunne ved fugt blot have anvendt en hævert. Ved blomster, er det rart at fange alle blomsterne i sien, så de ikke havner i ballonen.

15. Væsken (grumset saft) iltes

Ved at anvende "tragt-metoden", bliver den grumsede saft iltet. Det giver næring til gæren, som lever af ilt og sukker.

16. 1. omstikning slut

Så er alt væsken på ballonen. Den er bestemt ikke fyldt op endnu. Men afvent. Fyld endelig ikke vand på! Det skal først i senere. 

17. Husk at dække af

Husk at sikre dig, at der ikke kommer fluer i undervejs. Hav hele tiden åbninger dækket over med stof. 

18. 1. sukkertilsætning

Tilsæt første portion sukker. Du skulle meget gerne have delt din sukkerlage op i 4, så du kan tilføre sukker, - ½ liter hver 2. dag. 

19. Ryst ballonen

Det er vigtigt at ryste ballonen godt, dels så sukkeret fordeler sig, dels så gæren for ilt. Brugte du "tragt-metoden", da væsken skulle på ballon, har du allerede iltet, men ryst alligevel godt.

20. Påfør gæringsrør

Husk at påsætte gæringsrør med koldt afkølet vand. Du kan i princippet også bruge vand fra hanen, bare pas på, at du ikke presser vandet bagud og ned i din cider. 

21. Husk din mærkeseddel/ label

For at kunne holde øje med din cider, laver du en seddel og sætter på din ballon/stativ til ballon ol.. På sedlen notere du alle mængder, dato for sukkertilsætning, tilsætning af svovl mv. 

22. Dæk ballonen til - sæt ved stuetemp.

Ballonen dækkes til, så den ikke få lys og træk. Og sættes ved stuetemperatur i et hjørne af stuen. 

23. Stormgæring

Stormgæringen vil næsten, an på temperaturen starte med det samme. Sådan ser det ud i ballonen når den starter.

24. Stormgæring

Sådan ser det ud i gærrøret, mindre end 2 timer efter jeg omstak væsken/grumset saft 1. gang fra gæringsspand til ballon. Den blobber lystigt. Mere end 1 blob pr/sek. Kan næsten ikke tælles.

25. Ryst ballonen løbende - 2 gange dagligt

Ryst ballonen 2 gange dagligt, så der ikke opstår stillestående vand. Under stormgæringen iltes vandet af gæringen, men det er bedre at ilte vandet ved rystning, end at risikere råd.  

26. Tilsæt sukker fra 2. til 4. sukkertilsætning

Sukkerportionerne tilsættes løbende, 1 portion hver 2. dag. Husk at ryste godt efter tilsætningen. Gærrør med vand, påsættes omhyggeligt

27. Tilsæt citronsyre

Efter sidste sukkertilsætning, tilsættes evt. citronsyre. Husk at ryste godt efter tilsætning. 

28. Fyld vand på ballonen

Når sukker og evt. citronsyre er tilsat, fyldes ballonen op med afkølet kogt vand (Max 25C) så der kun er ca. 10 cm. til flaskens udmunding. Dette for at skabe et dårligt miljø for evt. svampe. 

29. Stormgæring 

Stormgæringen er i fuld gang her...

30. Stormgæring fortsat...

.... Inden længe vil du se perler af luft stige fra bunden og op. Du behøver ikke længere at ryste ballonen.

31. Omstikning

Hold øje med blob i gærrøret. Når der kun er få blob tilbage, omstikker du cideren. Stil ballonen højt, og før væsken uden at suge gærceller med, over i gæringsspanden. 


Rengør ballonen grundigt, og før cideren tilbage igen. 

32. Videre gæring - og standsning af gæring

Gæringen efter omstikningen er ikke så voldsom som tidligere. Lad cideren gære videre (hvis den vil), og omstik gerne bare 1 uge efter 1. omstikning cideren igen, - dette ligeledes for at "stoppe" gæringen og få de nye (samt gamle) gærceller fra bunden af ballonen væk. Stil den gerne koldt, så du får standet gæringen. 

33. Smag cideren til

Smag cideren til. Du kan tilføre mere sukker og mere citron/vinsyre. Gør det i en mindre portion, så du ikke ødelægger alt din cider, og skaler op, med rette mængde til den store portion, når du er klar til det. 


Du kan også tilføre smag i form af saft, eller anden kraftig vin. 

34. konservering

Konserver med svovl. 2 g. til 15 l. Tilføjes, og alt rystes godt.

35. flaskefyldning

Så er din cider smagt til og konserveret. Nu skal den bare på flaske. Sæt igen din ballon højt, og før væsken med flaskefylder over på flasker. 

36. Klar til at drikke

Cideren er egentligt - efter min mening - fin at drikke med det samme. Pas på med karboneringen, da den vil karbonere, og dette hurtigere hvis den står varmt. Efter ca. 1 uge, burde der være bobler i din cider. Se video neden for, med hvor meget du kan få den til at boble. Det er ikke bobler der (normalt) er problemet :).


Vi vil gerne have bobler, og flasken tåler rimeligt meget, - men pas alligevel på.


Klarhed - Kan variere. Normalt bliver cideren helt klar af sig selv. 

Så er vi i mål :)

Lignende artikler i

Selvforsyning & hjemmeproduktion



Lav din egen spegepølse

Der findes ikke noget så dejligt, som at spise sin egen spegepølse. En rigtig delikatesse. Her finder du en nem opskrift, som er til at gå til, med koldrygning på weber grillen. Læs mere  her. 


Kast dig ud i fermentering

En god måde at konservere sine grøntsager på, er gennem fermentering. Find en nem grundmetode på dejlig & stærk krydret

Kimchi her,  

Hjemmebryg? 

Hom godt i gang med hjemmebrygning af alt fra godt special øl, vin, mjød, cider til fermenterede drikke som kombucha og ginger beer mfl.