Opdateret 01.07.2021
Gelé kan laves på de fleste typer bær og frugter, og også på fx krydderurter og roser. Nogle gelétyprer kan stivne af sig selv, - så som æblegelé lavet af sure æbler, hvor andre typer frugt, kan have brug for "hjælp" i form af geléringsmiddel, som melatin. Det samme som også bruges i syltetøj og marmelade.
Årsagen til, at nogle stivner bedre, er frugtens naturlige indhold af pektin.
Det er derfor vigtigt at forholdet mellem frugtsaft, sukker og ovennævnte pektinidhold er det rigtige, hvis du skal få et perfekt resultat. Det kræver lidt øvelse, - og en lille guide her, mht. geleprøve.
Dyp en ren kold ske i din gelé, og løft den op over gryden. Lad nu gelén fra sken løbe tilbage i gryden. Din gelé er klar, når der er en dråbe hænger tilbage på skeen.
300 g. rørsukker*
*OBS: Du kan vælge ikke at bruge alt sukkeret, men istedet tilsætte melantin. Så bliver gelén mindre sød.
1. Lav en æblemos
Vask dine æbler. Fjern stilk og blade.
Skær resten af æblet inkl. kærner og skræl, ud i mindre stykker.
Put i gryden, tilsæt vand og citronsyre. Bring vandet i kog, og kog æblerne til mos.
2. Lav din saft
Mosen hældes op i et dørslag ilagt en skoldet stofble. Sættes oven på en ren skål eller ren gryde. Lad saften dryppe ud af mosen natten over.
3. Lav gelén
Mål saften af. 5 dl. til ca. 300 g. sukker, eller hvis du laver mindre portioner 2,5 dl. til 150 g. sukker. Mangler der lidt væde, tilsættes vand.
Kog saften med sukkeret og ikke mindst vanilie. Lad koge i ca. 10-15 min, med afskumning. Lav geléprøver under vejs, til den er færdig, og tilsæt evt. melatin, hvis den ikke stivner.
OBS: Pas på med at tilsætte for mget melantin. Pludselig kan den næsten stivne for meget.
4. På glas
Hæld gelén i et skoldet henkogningsglas ol., - og lad den kle ned med låget åbent. Lad normalt gelén køle helt ned til dagen efter, før du lukker glasset til. Hvis ikke vil du få kondns i glasset.
Du kan nemt lave andre typer geléer. Udskift blot din æblesaft med saft fra fx. roser - a la, da du lavede til din rosensirup - se her, hvordan du laver rosensaft til sirup og gelé.
Alle typer kraftig saft kan nemlig anvendes. Altid gælder, at bær og frugt koges til mos, inden saften drypper af til dagen efter. :)
Du kan lave en æble gele, men hvor du tilsætter ca. ½-1 dl. vodka, med udtræk af citroinmelise i.
Vil du gerne have et større udbytte af din hjemmeproduktion i køkkenhaven, skal du igang med højbede. I højbede kan du producere mere effektivt. Læs hvordan her
Fermenter dine kål, og få kålen tilat holde længere. Med denne dejlige velsmagende grundmetode, kan du hurtigt lave dine egen kraut. Læs hvordan du gør her.
Sådan garver du skind! Gav dine egne skind og få dejlige lamme & kaniskind til stuen. Læs hvordan her.