Opdateret 01.06.2021
Højbede i villahaven kan "presses" ind på mange måder, - også i haven med mange rum., hvor pladsen i hvert rum er begrænset... her lidt ideer.
Det er bestemt ikke ligegyldigt hvilke planter du planter sammen i højbedet. Planter af samme familie må gerne plantes sammen, men aldrig samme sted (Samme bed) året efter. Derfor skal du generelt ikke blande mellem plantefamilier.
At dyrke grøntsager på friland, kan gøres på flere måder. Dine valg beror først og fremmest på den plads du har til rådighed. Har du massere af plads, betyder det måske ikke det store, om der går noget til spilde. I en almindelig villahave, vil pladsen dog have noget at sige, - især hvis en del af haven skal friholdes til prydhave, bålplads, drivhus, dyrehold og meget andet. Så bliver det pludseligt vigtigt, at den plads du anvender til dine grøntsager så at sige bliver udnyttet til fulde. - At du dels får at mindske arealet udlagt til nyttehave, dels får et så stort udbytte som muligt.
Vil du gerne optimere, bør du overveje at skifte over til højbede. Højbede giver et større udbytte, da planterne generelt har bedre levebetingelser (Rødderne kan strække sig nedefter) og kan derned plantes tættere. Foruden det, kan et højbed i en villahave ofte bedre passe ind i stilen, da et højbed kan gøres pænt. Er du kreativ, kan et eller flere højbede, nærmest blive et arkitektonisk virkemiddel, til at høje spændingen i haven.
De er i øvrigt nemme at passe, da de er nemme at komme til. De er lidt oppe i højden og derved overskuelige at passe.
Du må aldrig gå på dine bede, - dvs. du må ikke trykke jorden! Man kan ikke dyrke grøntsager i komprimeret jord. Har du højbede, mindskes risikoen, hvis du husker at lave dem så smalle, så du enten kan komme til dem fra den ene eller den anden side. Lav dem ikke bredere end 150 cm. Alternativt må du lægge en plade over bedet, så du kan sidde på pladen, uden at ramme jorden.
Der er ikke mange ben i at lave sine højbede selv. Men det kan være hårdt arbejde.
De fleste som tænker på højbede, tænker på bede som er indkrandset af en ramme af træ i varierende højde. Et højbed kan dog sagtens udføres og etableres uden denne ramme. Det er klart, at rammen i villahaven pynter og holder på formerne, men det er ikke en forudsætning for et godt højbed.
Forudsætningen for et godt højbed, handler nemlig ikke om rammen, men faktisk alene om gennemgravningen og kultiveringen af den jord som anvendes, og ikke mindst, hvordan jorden i højbedet er behandlet - om den er tilført møg eller ej, - er ubetrådt og dermed stadig "luftig".
Skal du gøre det helt enkelt, laves et godt højbed således:
Det er faktisk det.
Som nævnt kan du dyrke mere intensivt på et højbed. Man siger op til 4 gange så meget. Planterne kan sættes, så de står så tæt, at deres blade kan rør hinanden. Gerne forskudt række for række. Du kan sagtens vælge at blande rækkerne, så du derved sætter planterne tættere. Da du netop har etableret bedet som forklaret ovenover, er jorden løs og luftig. Du har ligeledes gødet jorden tilstrækeligt, og gør det fremover løbende. Planterne har dermed de bedste forudsætninger for at trives. Deres rødder kan gå dybt, og vil derfor normalt virkelig trives i disse forhold.
Vand skal der selvfølgelig til. Så vand hyppigt.
Jeg sår både forspirrede planter, læggeløg, læggekartofler og blot frø på mine højbede. Men sørger som nævnt, altid at blande planterne, så jeg både tager hensyn til planternes størrelse og vækst. Du kan sagtens nå at plante salat og få høstet den, inden andre større mere langtsomtvoksende planter når at få fat. Bare for at give et simpelt eksempel. Og måske vigtigst - vi tager selvfølgelig altid hensyn til regler om sædskifte, som er beskrevet under siden "Sædskifte, undgå svampeangreb og dårlig jord". Vigtigheden i korrekt sædskifte kan ikke understreges nok, da det vil medføre dårlig vækst og risiko for angreb af svame.
Højbedene vedligeholdes løbende ved at fjerne ukrudt og tilføre gødning. Efter sæsonen kultiveres jorden og gødning "køres" på bedene, uden at gå/køre på selve bedet. På den måde bevarer du de gode egenskaber i jorden, og sikre en god næringsrig og luftig jord fremadrettet.
Det er umådeligt vigtigt at køre kompost og/eller møg på bedene om efteråret, - så de tilføres ny næring og ikke mister kvaliteten. En anden god ting ér, at lægge grønt affald oven på bedene, således at jorden er dækket, og planterne kun langsomt nedbrydes af regnorme ol.,.
Her du som i forhold til sødskiftet (Se siden her), et bed for meget, kan du med godt resultat plante grønt på den. Det i form af planter, som du efterfølgende hukker om, og lader ligge på bedet, således at de næringsstoffer planten optog, kommer tilbage i bedet. Bælgplaner er gode til dette.
Vil du gerne have et større udbytte af din hjemmeproduktion i køkkenhaven, skal du igang med højbede. I højbede kan du producere mere effektivt. Læs hvordan her
Fermenter dine kål, og få kålen tilat holde længere. Med denne dejlige velsmagende grundmetode, kan du hurtigt lave dine egen kraut. Læs hvordan du gør her.
Sådan garver du skind! Gav dine egne skind og få dejlige lamme & kaniskind til stuen. Læs hvordan her.