Opdateret 15.01.2021
I virkeligheden går dette afsnit hånd i hånd, med afsnittet ”Vedligeholdelse af havedammen”. Passes og vedligeholdes havedammen ikke, vil svævealger, trådalger, flydeplanter så som andemad mv. få en for stor opblomstring, som vil få betydning for vandkvaliteten, som igen vil have indflydelse på dine dyr og planter i havedammen. Læs derfor ligeledes det afsnit grundigt, og sørg løbende for at holde øje med vandkvaliteten, ikke mindst PH-værdien.
Trives dine fisk godt, vil de automatisk tilføre bassinet flere næringsstoffer i form af ekskrementer, som vil føre til mere vedligeholdelses af dammen, i form af rensning af pumper og filtrer, og muligvis også kræve tilførsel af afbalancerende midler, for at bevare det gode vandmiljø.
I en havedam handler det i høj grad om at finde den naturlige balance, så dammen mere eller mindre, ved korrekt vedligeholdelse, moderat fodring af fisk, valg af planter som lufter vandet og optager næringsstoffer, passer sig selv. I damme er der modsat akvarier en forholdsvis stor volumen, som hjælper til med at skabe den ønskede balance. Den er derved nem at skabe. Ordet ”skabe” er egentligt et forkert ordvalg, - for den kommer egentligt blot af sig selv.
For når alt kommer til alt, er det at passe dyr og planter i en havedam, ofte begrænset til rensning af filtre – an på type og antallet af fisk 1-4 gange pr. måned, samt fodring.
Vil du gerne sikre et godt vandmiljø for dine planter, dammuslinger og fisk, kan du tilføre din dam mælkesyrebakterier. Der findes et hav af produkter i handlen, - så det kan være svært at vælge hvilke produkter som virkelig har en positiv indflydelse på havedammens vandmiljø – og derved også på dyrenes. Mælkesyrebakterier stabiliserer ph-værdien, fjerner uhensigtsmæssige stoffer som nitrit, og tilføre et hav af gode vitaminer, mineraler, antioxidanter mv. til dine fisk. Derved opnår du både sunde fisk, reducere algevækst og får klart vand.
Mht. alle disse produkter som findes i handlen, som lover det ene og det andet, må du prøve dig frem. Læs grundigt på indlægssedlen, så du ikke giver fiske og dyreliv et chok, og mål evt. ph-værdien både før og efter.
Når det er sagt, så – jo – jeg tilføre selv mælkesyrebakterier, - men undgår ellers helst at skulle tilføre produkter i mine damme. Jeg syntes, at det er vigtigt at finde den naturlige balance i dammene, - og helt krystalklart vand, er faktisk – efter min bedste overbevisning, ikke helt naturligt, og dermed ikke noget jeg selv for alt i verden tilstræber. ”Rimelig klart”, hvis der findes sådan et udtryk, er godt nok til mig, så længe den ikke er fyldt med grønalger, trådalger ol., og jeg kan se mine fisk tydeligt og klart.
Et af de nyeste elementer vi har indkøbt, er dammuslinger. Jeg nævner dem her, da de hører til havedammens dyreliv, og samtidig har en god effekt på et godt vandmiljø og dine fisks trivsel.
Dammuslinger kan blive op til ca. 20 år, og kan, når de har en vis størrelse filtrere op imod 300 L. vand i døgnet. De er dermed med til - på en naturlig måde, at rense din havedams vand for mikroorganismer, herunder svævende grønalger. Der skal selvfølgelig mere end én musling til, så der skal indkøbes mange, hvis du vil se en effekt.
Muslingerne skal ikke passes som sådan. De ligger på bunden af dammen, - hvilket der naturligvis skal tages hensyn til, når du fjerner blade, dynd ol.. Så pas på dine muslinger.
Skal de formere sig, skal du holde fisk i dammen. Muslingernes larver lever på fiskene, og fiskene er derved nødvendige i dette samspil.
Vores dammusklinger er pt. indkøbt som et forsøg. Det bliver spændende om vi opnår et ønsket resultat, eller om vi skal investere i endnu flere.
For mig er det vigtigste element i dammen, helt klart fiskene. Selvom planterne ikke kan undværes, udgør fiskene hos mig den største glæde ved at have en dam. Der er mange gode fisk i handlen, som passer til vores havedamme. Fisk med forskellige farver og størrelser. Valg af fisk må komme an på smag og behag. I vores damme har vi Koi og Shubunkins.
Fisk som Koi og guldfisk trives, såfremt de bor i et rimelig veliltet, nogenlunde rent miljø, fint i det danske klima. Da der er forskel på aktiviteten hos fisk vinter og sommer, og dermed forskel på pasningen af dem året igennem, har jeg valgt at inddele dette afsnit i vinter og sommer. Om vinteren hvor fiskene er i dvaletilstand – med lavt stofskifte (Nærmest gået i står), er der på det nærmeste ingen pasning. Her sikres udelukkende, at der er hul på isen, - hvorimod der normalt skal fodres dagligt i sommersæsonen.
Vinter
Når temperaturen daler til under 10C, vil dine fisk langsomt gå mere og mere i en hvile- eller dvaletilstand som deres stofskifte daler. Når vandet er under denne temperatur, vil fiskene ende med at stille sig rimelig tæt, så tæt på bunden af din dam som muligt. I denne periode (Dvs. når temperaturen er ca. 8-10C) fodre jeg kun sjældent, måske 1-2 gange pr. uge, og stadig kun såfremt de vil æde foderet. Når temperaturen daler yderligere, vil de ikke længere indtage føde, og jeg stopper fodringen helt. I starten vil jeg opdage, at foderet ikke spises, men skal fjernes fra overfalden. De vil nu overvintre på bunden af dammen uden indtag af føde.
Sommer
Når temperaturen om foråret igen begynder at stige til de ca. 10C, vil dine fisk igen langsomt komme i bevægelse, - deres stofskifte øges - og du vil typisk på solskinsdage se dem svømme op fra bunden, op i de varmere lag. Her kan du langsomt – dvs. i meget små mængder, begynde at fodre, såfremt de vil tage næring til sig. I starten fodrer jeg kun 1 gang dagligt, i meget lille mængde. Det er tydeligt, at de ikke er ret aktive. Og det er vigtigt at starte dem langsomt op.
På trods af vinterens overvintring, er fiskene fuldfede. Og er sunde at se på, hvis du hele året, sommeren igennem, og især til efteråret, har sikret dig, at de har fået al den næring de har brug for.
Som fiskene bliver mere aktive, uddeles mere foder, til de er oppe på min. 2 x fodring dagligt, helst flere.
Fodrer fremadrettet fiskene med små portioner flere gange dagligt, således at du dels undgår overfodring, dels undgår spild og foderrester i din dam, som på sigt vil påvirke vandmiljøet negativt. Fiskene spiser ikke foderrester. Så giv i en mængde som er spist på ca. 5 – maks 10 min. Fodre på denne måde hele sommeren igennem. Du skal først bekymre dig om nedsættelse af fodermængder, når du rammer efteråret tæt på vinteren, hvor temperaturen daler. Når temperaturen igen daler, nedsættes fodermængden.
Køb foder i handlen, som dels er beriget med de rigtige vitaminer og næringsstoffer, og gerne med ”farve”, som flyder. Flyder foderet i overfalden, kan du nemmere se, om fiskene får spist foderet inden for den angivne tid, og du har lettere ved at fjerne eventuelle rester med et fiskenet. Du kan med fordel købe fiskefoder, som er specialfremstillet til enten sommerfodring eller efterårsfodring, - så du sikrer, at fiskene er sunde inden vinter. Om efteråret vil de typisk have brug for letoptaglig næring, - hvor de i sommermånederne har brug for voksefoder. Du kan dog sagtens finde et godt foder, som kan bruges hele året.
Nogle damme i en vis størrelse, kan gennem deres naturlige miljø med planter og smådyr, give de rette betingelser, så fiskene har nok at æde. Vil dine fisk derfor ikke spise dit købte foder, er det ikke pga. kræsenhed, men fordi de er mætte.
Uagtet sommer og vinter, kan fiskene ikke trives uden ilt. Der kan købes planter som ilter vandet. Når det er sagt, vil jeg altid anbefale, at der anvendes en pumpe med et filtersystem til at ilte og rense vandet, som både kører sommer og vinter.
Fisk – især Koi, udskiller virkelig store mængder næring til vandet, da det er store fisk. Meget næring = flere alger = mindre ilt i vandet. Så en pumpe er nødvendig, for at få dine Koi til at trives. Foruden en pumpe inkl. filter, kan der købes ilt-sten. - Anordninger hvor der pumpes luft ned i vandet. Har du en god pumpe som er tilkoblet et springvand eller lille vandfald, får du dog rigeligt luftet og derved tilført vandet ilt. Om vinteren hvor der ikke er algevækst, kan en luftsten være nok, men har du en pumpe, bør den ved rette vinter-indpakning, kunne køre hele året. Tildæk den evt. med en vintermåtte om vinteren, - og frakobl om nødvendigt vandfaldet, så vandet i stedet ledes direkte ud i dammen, og derved ikke fryser til is undervejs. Gør du det på denne måde, kan du holde vandet isfri hvor vandet rammer overfalden.
Hvis din pumpe grundet frost ikke kan køre, og du dermed må tømme den for vand og stille den til side, er det en god ide at ilte med førnævnte luftsten.
Det er vigtigt at holde overfalden is-fri. Så benytter du ikke førnævnte metode, kan du købe anordninger i handlen, som holder overfalden is-fri. En luftsten vil dog normalt kunne holde isen åben. Bank aldrig på isen, - det tåler fiskene ikke!
Selvom både Koi og guldfisk nemt tåler det danske klima, kan det være en god idé at overdække din dam med bobleplast om vinteren. Jeg overdækker mine damme, således at temperaturen holdes lidt højere end ellers. Det giver en god vinterbeskyttelse og forhindre samtidig løvfældende træers blade i at synke ned på bunden af dammen.
Køb kun fisk fra steder du har tillid til. Det gælder ikke mindst ved indkøb af nye fisk, som skal ned i damme, hvor der allerede ér fisk. Det er død ærgerligt at indføre en syg fisk, som smitter dine kostbare Koi. Jeg har købt alle mine fisk ved samme forhandler, over flere år. En forhandler jeg er glad for. Bor du i området, kan jeg dermed varmt anbefalede dig at købe fiskene på Broby Planteskole & Havecenter i Sorø - https://www.brobyplanteskole.dk/. Her har jeg altid fået sunde fisk som har trives godt. Desuden sælger de, nærmest alt til havedammen. De er både flinke og gode at spørge til råds.
Udsætning af nye fisk i dammen
Når du kommer hjem med dine nye fisk, skal du altid lade dem afklimatisere. Især vandtemperaturen har meget at sige. Mere end selve vandmiljøet. Så sæt posen i vandet, helst et skyggefuldt sted. Den må ikke stå direkte i sollys. Når posen er i vandet, tilføre du lidt vand fra bassinet, fx 1 dl.. Det gør du så ca. hver kvarter. Efter min. 1 time, har fiskene vendt sig dels til temperaturen, dels til det nye vandmiljø, og kan dermed mere sikkert lukkes ud i dammen.
Min erfaring med nye fisk ér, at de endnu er meget sky. Der går noget tid, inden de ”tør” at komme op i overfalden. I starten vil de derfor typisk, hvis det er muligt i din dam, gemme sig. Som de finder ud af, at det er dig som fodrer, bliver de mere og mere fortrolige med dig, din stemme og ikke mindst dine skridt, - og vil komme når du kommer. Fisk ér, trods de ikke er ret kloge, nysgerrige, - og du vil opdage, at nogle af dem, er mere nysgerrig og modige end andre. Der vil typisk være 1-3 fisk, som kommer først eller som blot lige kommer op og kigger på dig, når du går forbi, for at se, om du kommer med foder, eller hvad det nu er du foretager dig.
Som en sidste del i pasning af fisk, vil jeg nævne, at planter og andre gemmesteder selvfølgelig er vigtigt for dine fisks trivsel. Som tommelfingerregel skal 1/3 del af din dams overfalde derfor være dækket med flydeplanter, åkander ol.. Selv andemad, som dog skal holdes nede for ikke at overtage hele dammen kan anvendes. Det vigtigste ér, at dine fisk har skjulesteder, og kan veksle mellem lys/skygge.
Planter er uundværligt for et naturligt miljø omkring dammen. Kantplanter skaber skyggespil i dammens overfalde og flydeplanter – med deres rødder ned i vandet – optager næringsstoffer, som er gode – ja, nærmest uundværligt for et godt vandmiljø. Som nævnt under pasning af fisk, er det nødvendigt at sikre overfalden med 1/3 flydeplanter/åkander. Foruden denne type planter, findes planter som ilter vandet.
Pas på med at finde planter i naturen! De store sivplanter, som dunhammer ol., har så kraftige rødder, at de nemt kan perforere dine folie. Så hold dig til planter fra planteskolen, som er beregnet til vores små havedamme.
De fleste planter der kan købes i handlen, trives fint med den næring som findes i vandet. De kræver derved meget lidt pasning. Pasningen forholder sig til nedklipning om efteråret eller tidlig forår, som stauder, og evt. omplantning – reducering eller formering, med omplantning i større eller flere potter(kurve) eller poser.
Skal der tilføres gødning, kan der købes gødningskugler, som presses ned i potten.
Jord & vand
Dine planter, sættes iht. den vejledning som står på potten, i den rette vanddybde. Har du lavet de hylder, som er angivet under afsnittet etablering, er det nemt for dig at sætte dem tilrette. Normalt omplantes udplantning enten til større kurve eller poser, hvor du enten bruger specialindkøbt jord, eller laver din egen blanding af nøkkeroseler blandet i forholdet 1:1 med spagnum.
Nøkkeroser, plantes udelukkende i nøkkeroseler.
Tine Rix
Fodring af dammens fisk
Fisk "varmer sig" i den tidlige morgensol, på lavt vand
Dammuslinger
Vil du gerne have et større udbytte af din hjemmeproduktion i køkkenhaven, skal du igang med højbede. I højbede kan du producere mere effektivt. Læs hvordan her
Fermenter dine kål, og få kålen tilat holde længere. Med denne dejlige velsmagende grundmetode, kan du hurtigt lave dine egen kraut. Læs hvordan du gør her.
Sådan garver du skind! Gav dine egne skind og få dejlige lamme & kaniskind til stuen. Læs hvordan her.