Opdateret 28.09.2021

Får 

Kunne det at holde får, være noget som dig? At holde får, giver dig som selvforsyner en ekstra dimension af selvforsyning, - da du her får rigeligt med godt kød, uld og skind. Et godt supplement til dine høns og kaniner, men også nu, du bevæger dig væk fra hvad du kan have i en almindelige villahave. Har du ikke selv et jordlod, kan du an på hvor du bor, og hvor stor din lyst til at holde disse skønne dyr, både leje et mindre jordlodder, hvis ikke købe et i nærheden af din bopæl. Eftersom vi bor i en villa, har vi valgt at leje et stykke jord, kun 3 min's gang fra vores bopæl. Hvor der er vilje, er hel sikkert vej! :)


Det er ikke svært at passe får. Du behøver med andre ord ikke en landbrugsuddannelse for at være en god hobbyfåreavler. Nogle finder det lidt besværligt, med den registrering det kræver i forhold til myndighederne, men med en lille guide her, er du godt klædt på. Her på siden finder du de vigtigste elementer i pasning og pleje af får, og gode råd i forhold til avl - både mht. fodring, drægtighed, læmninger og pasning af lam og flaskelam, samt hvordan du registrerer dig og holder din registreringer ajour, klipper fåret og meget andet. 


Fårene kræver daglig pasning året rundt. Foruden dagligt opsyn og tilsyn, for at tjekke fårets og lammets sundhedstilstand og huld, skal fårene løbende have vand, fodres, have klippet ulden af og have ordnet klove, foruden ormekursbehandling. Omsat til tid, tager det ca. 15 min. at passe sine får dagligt og sikre at de har et godt og sundt liv. Ikke meget, i forhold til det store udbytte dyrene giver. Desuden er det en sund aktivitet og dermed godt for sjælen. 



















Der er mange måder at gøre tingene på. Og sikkert mange meninger om pasning af får. Her på siden får du den løsning hvor alle kan være med, som samtidig sikrer, at dyrene har det godt. Ønsker man det, kan man altid supplere med mere komplekse måder at passe dyrene på, - fx. blande sit foder selv. Vi er med andre ord hobbyfåreavlere, og ikke professionelle, som holder får konventionelt. Derfor vil vores viden her, bære på et værdisæt omkring god dyrevelfærd, - hvor dyrenes ve og vel samt vores glæde ved dyrene, vil veje højere end fx. beregning af foderenheder pr. dyr, for at få så meget kød ud af vores lam som muligt. På den måde gør vi tingene mindre komplekse, så alle, som har lyst til at holde hobbyfår, kan være med, med glade og tilfredse dyr som medgift.


Som et lille supplement, er dette afsnit, dog ikke taget ud af den blå luft. Jeg har gået på landbrugsskole, og har tidligere arbejdet i landbruget, - og har derved en grundforståelse og en viden, som gør, at du trygt, kan gøre det på samme måde, i din hobbybesætning. 

viden, som gør, at du trygt, kan gøre det på samme måde, i din hobbybesætning. 





















Før du anskaffer dig får... 

...skal du have et CHR-nummer (Dit besætningsnummer). Både du som avler og den jord dine får skal græsse på skal registreres. Du kan oprette et CHR-nummer og få styr på denne registrering på Landbrugsinberetning.dk eller hos CHR-afdelingen under www.foedevarestyrelsen.dk. Først når du har dit CHR-nummer, kan du købe får. Fremtidigt skal du holde din avl ajour på Webdyr og landbrugsindberetning.dk. Her findes desuden gode informationer, således at du kan ajourføre dig med viden, hvis du er i tvivl. 


Alle får i Danmark skal altså kort sagt være registreret og øremærket, med det besætningsnummer, hvor lammet er født. Se mere under øremærkning længere nede, hvor reglerne omkring øremærkning af lam er præciseret. 


Alle hændelser skal desuden registreres på dit besætningsregister, inden for 3 dage. Dvs. at du registrerer læmninger, køb, slagtninger osv. på dit skema, - således at du ved kontrol, altid kan vise alle hændelser i din besætning.


Alle hændelser skal desuden registreres på dit besætningsregister, inden for 3 dage. Dvs. at du registrere læmninger, køb, slagtninger osv. på dit skema, - således at du ved kontrol, altid kan vise alle hændelser i din besætning.




















Bemærk, at der er særlige regler for transport af dyr. Der skal medfølge et sundhedsdokument under kørslen, hvor det fremgår hvor dyret kommer fra (Med besætningsnummer) og hvor dyret er på vej hen (Besætningsnummer og adresse), inkl. registrering af nummerplade, samt bemærkninger til sundhed & sygdom. Denne blanket kan printes fra www.foedevarestyrelsen.dk, - og udfyldes af den som ejer fåret, - f.eks. en fåreavler, som sælger det til dig. På blanketten er alle dyr som transportere registreret. 


Man kan altså ikke blot købe eller få får/lam (Eller geder) forærende uden at de registreres, eller låne et par får og geder for hyggens skyld, til at gå på en lille fold bag i haven, uden dette er meldt ind til CHR, - jorden registreret osv.


Men alt dette ér faktisk til at finde ud af. Og de er meget hjælpsomme hos fødevarestyrelsen eller SEGES - Landbrug & Fødevarer


Kan du holde får?


Ja, hvis du har eller kan leje et jordlod. Kun dejligt hvis det er stort, men selv mindre jordlodder på 4000 m2 kan bruges til en lille "flok". Et mindre jordlod er hurtigere at indrette mht. indhegning ol., men sætter selvfølgelig krav til antal dyr og overvejelser omkring fodring, - men det kan lade sig gøre uden meget besvær. Er du fix på fingrene kan du bygge dit eget læskur, men en "teltløsning" er faktisk rigtig fin - hurtig at opsætte og pratisk.

 

Vær opmærksom på, at fårehold kræver, at du får et CHR-nummer. Dette skal dog ikke holde dig tilbage! 

Udklip af et besætningsregister. Kravet ér at alt registreres inden for 3 døgn. Du kan evt. blot notere det i hånden, og have det liggende i skuffen...

Adfærd

Får er generelt søde dyr, men nervøse og frygtsomme af natur. Fårene holder øje med deres omgivelser og er altid på vagt over for lurende fare. Der skal ikke meget til, for at få sat røre i en fåreflok. Og er fårene usikre, fare de sammen og af sted, - hellere flygte, end at risikere at blive ædt. Løber et får, sætter det gang i en kædereaktion, som for alle fårene med. Det er deres måde at overleve på. Heste har det på samme måde. Det ligger dybt i flokdyrets grundnatur, som byttedyr at være på vagt. Og dette uden at tænke. Og får sætter gerne over forhindringer, for at slippe ud af en potentiel fare. Så sådan er det selvfølgelig også for vores hobbyfår. Derfor skal vi som mennesker tænke os om, når vi har omgang med disse dyr, så vi tænker forud, før tingene sker.


Det kan samtidig være godt at gøre sig klart, hvad du ønsker dig af dine får. Er det nogle du vil se på og blot nyde synet af på afstand? Eller er det dyr du udover at nyde synet af, ønsker inde på livet? Har du de rigtige faciliteter, som fangefold osv, og håndtere du fårene helt professionelt, muligvis med hjælp fra hunde, er det ikke noget problem, hvis førstnævnte er dit mål. Det kan også være en nydelse at se fårene i deres sande natur, "vilde". Har du hobbyfår som os, og ønsker at kunne komme til fårene, - klipper selv, beskære klove selv osv., - med andre ord, håndtere dem med dine egne hænder, måske til og med bare dig alene - kan det være hensigtsmæssigt at holde fårene tamme eller rimelig tamme. 


For der er ingen tvivl om, at des mere de er vant til deres omgivelser og os, des mindre "pirrelige". Og de er relative nemme at gøre tamme. Og er fårene tamme, åbnes op for en hel ny indsigt i fårenes natur, som for nogle (bl.a. os) er en ren fryd. 


Vi har mange besøgene som overraskes af fårenes sande venlighed, når de for første gang mødes med får, som ikke er frygtsomme over for os mennesker. Fårene er enormt kærlige og nysgerrige væsener, som holder af berøring og omgang med os mennesker.  Hvert får har sine særegne og hver deres karismatiske personlighed. Er fårene tamme, bliver deres lam ligeledes tamme. Det gør det sjovere for børn og børnebørn, og også for os. Modsat kan man sige, at et vildt får, for frygtsomme lam, som stikker af, når du kommer. 


Der vil som regel være et førefår, som de andre har tillid til, og som bestemmer mere end de andre. Hvis førefået går ned ad stien, vil de andre følge med. Selvom får er søde dyr, har de en tydelig hierarkisk orden. Dem som bestemmer mest, puffer de andre væk, - og ungdyr og lam, bliver ofte skubbet fra truget af de ældre individer i flokken. Det kan til tider se voldsomt ud, men heldigvis er får og lam robuste dyr og kan sagtens tåle en irettesættelse. Til tider kan et enkelt dyr, dog give så lidt modstand fra sig, at det ikke får sit foder. Ofte et helt ungt dyr. I sådanne tilfælde, kan det blive nødvendigt at fange det ind og holde det isoleret med en jævnaldrende kammerat, til det har kræfter og størrelse nok, til at kunne stå i mod. 


Det dominerende får eller vædder, vil typisk være meget insisterende over for det, den vil. Er det en vædder, kan den - såfremt den er tam - insistere på at få mest opmærksomhed. Derfor kan det ved mange væddere, kunne betale sig, ikke at være dens kæle-kammerat, - da det kan gøre ham for nærgående og stangende, hvis du afviser ham.


Unge væddere er som oftest nemme at omgås, hvor lidt ældre væddere, kan blive mere og mere trælse i deres adfærd, hvor en ellers nem unge vædder af og til, kan udvikle sig til en mere besværlig af slagsen. Derfor kan det af og til betale sig, at slagte væddere i hobbyavlen, når de har nået 2-3 årsalderen, eller lade ham overgå til et større system - et mere professionelt landbrug, hvor han kan gå for sig selv. Når jeg skriver af og til, er det fordi vi også har haft væddere, som ikke blev trælse, som bare er rar og god og nem.  


Er det et får som er blevet insisterende, er det normalt fint. Ser hun dig kæle en anden, kommer hun løbende, og vil kløes. Hun kan måske finde på at bruge kloven til at prikke på dine lår med, så du ikke overser, at hun er der, og presser de andre væk. Lidt irriterende, hvis du er i gang med at klippe et andet får, men absolut til at leve med. 


De fleste ved, at lam er legesyge og nysgerrige. Lammene skal ikke være ret gamle inden de i stalden, kravler op hvor de kan og gerne hopper op og ned igen, hvor de kan - alene fordi det er sjovt at prøve tingene af. De er lidt forsigtige og alligevel nysgerrige. Hopper og laver bukspring. Hvem har ikke set lam eller videoer af lam, som hopper legende rundt på folden. Dette ses også hos voksne får, som kan glæde sig så meget til deres friske hø, at de laver bukkespring af bare glæde. 


Får er som andre dyr, meget glade for mad. Derfor vil dine får komme løbende, bræende når du kommer med mad til dem. Bræer et får, bræer alle selvfølgelig, - og det kan - hvis de er sultne eller tror der kommer en mad-mor, bræe larmende. Denne adfærd kan være træls. Vores fold ligger ud til en vej, hvor mange cykler forbi, og nogle mennesker syntes det er sjovt at råbe "Mææææ". Det sætter gang i en bræen fra folden. Hvor fårene stresser op, fordi de tror der er foder i vente. Folk forstå desværre ikke, at de sætter gang i en stress-reaktion hos fårene. Så vi håber, at vi kan vende folk fra denne uhensigtsmæssige adfærd, når nu de ved, hvor meget det faktisk stresser dyrene :). 


Normalt bruger fårene deres dag på at æde, - gå af sted på folden og græsse, - og når de er mætte lægge sig til at tygge drøv. Oftes ligger de sig i klynger, - og kan lide at ligge op ad hegn ol, hvor de finder læ og ro. 

Birka er en rigtig kældepotte. Hun vil gerne kløes og nusses om. Er man i stalden, må man lige en tur forbi hende. Hun er jo ikke til at stå for <3

Får elsker pilleret foder og korn. Fodringstid, er bestemt et højdepunkt. 

Tjek dyrenes sundheds- & foderstand...


“...Når der fodres dagligt, hvad enten det er om vinteren eller om sommeren, så udnyt situationen til at efterse alle dyr".


Der læsses 33 stk. minibig godt kvalitetshø á 300 kg stk. ind i stalden. 


Med et fårehold har du brug for megen godt hø. De spiser mere grovfoder end man umiddelbart skulle tro. Og udfordres ad libitum om vinteren, skal der alligevel en god sjat til, selv med et lille hobby fårehold som vores. 

Basisfodring

Basisfoder består af tilskudsfoder (Fåre T + Byg) og grovfodder. (Hø/græs)




Fåre-T

Vitaminer og mineraler,

1/3 del Fåre-T

(Sommer kan benyttes vitaminin- & mineralspand)







Byg

(2/3 del byg til 1 del fåre-T )






Græs og/eller hø

ad libitum

Alternativt kan Fåre T + Byg udskiftes med et færdigt pilleret foder, så som fårefoder fra Danish Agro. Andre forderstofbutikker har lignende produkter. Så slipper du for at skulle blande Fåre T med byg. Grovfodderet kan ikke udskiftes.

Traditionelle klippetider

Vinterklipning


December når fåerene kommer på stald klippes fårene. 


Dette bevirker, at der bliver bedre plads i din stald. Fårene bliver ikke lige så beskidte (Med hø i pelsen), som havde de bevaret ulden på, - så du får "høstet" din uld, inden den bliver for beskidt og træls at håndtere. Som medgift vil fårene spise mere, og tage på i vægt (for at holde varmen), hvilket er fornuftigt, som dine får skal til at give næring til de snart hurtigvoksende lammefostre. Ulden bør, når fårene læmmer i det tidlige forår ikke være så kraftig, at lammene ikke kan komme til patten. Hvilket også er medvirkende årsag til, at ulden skal væk. 


Forårsklipning

Typisk midt maj, når nattemperaturen er +10C, klippes fårene. 


Klippes fårene nu, generes fårene ikke af den ventende sommervarme. Ulden er både isolererende men også beskyttende over for solen. Med en klipning nu, når der nå at vokse lidt uld ud, inden temeperaturen bliver for voldsom. Ulden kan derved beskytte fåret uden at overophede det. 

Efter en lang staldperiode, kan det i øvrigt være tiltrængt.

Klippemetoder

Der findes 2 måder, med hver deres fordele/ulemper. 


Klip med saks

Fordele:

  • Typisk lige ved hånden
  • Kan klippe fåret alle steder. (Ikke afhængig af strøm).
  • Lader lidt af pelsen blive. Godt ved kulde/varme.
  • Let at vedligeholde/ Let selv at slibe skær
  • Larmer ikke
  • Billig at anskaffe


Ulempe:

  • Langsom metode
  • Svær at gøre nydelig & ensartet 


Klipning med maskine

Fordele:

  • Hurtig metode
  • Typisk pæn og tæt klip


Ulempe: 

  • Larmer
  • Kræver strøm
  • Skær skal slibes af proffesionelt firma
  • Mere vedligeholdelse af udstyr
  • Maskinen er dyr i anskaffelse


Fodring

Der er skrevet meget om fodring af får, og der findes en del om emnet på nettet og bøger i handlen. Der er væsentligt forskel på, om du holder får som hobby eller om det er din levevej. Ikke i forhold til, hvad et får har brug for mht. vitaminer, mineraler og for at holde sig sund og rask og i korrekt huld, - forskellen beror på, hvor kompleks du ønsker at gøre fodringen. Som almindelig hobbyfåreavler, vil jeg anbefalede dig at holde kompleksiteten nede og efterhånden, hvis du ønsker det og kan se en fordel i det, øge kravene til din fodring. Vil du fodre som en professionel fåreavler, kræver det specialviden, jeg kun let vil berøre her, hvor det giver værdi i forhold til dine fårs trivsel. Start med det nemme og sikre valg, så er du bedre rustet til senere at eksperimentere. Fodring skal nemlig ikke være kompleks, men gøre dig tryg i forhold til korrekt fodring. Og den nemme løsning, passer os som gør-det-selv folk rigtig godt. Og den passer også fårene! :)



Fårets fordøjelsessystem

Hvis du benytter dig af denne sidens fodring, burde du ikke få problemer med fårets fordøjelsessystem. Det er alligevel vigtigt at vide, inden du fodrer og lukker dine får på græs, hvordan dit fårs fordøjelsessystem fungere, så du ikke får "overfodret" og derved pludselig står med syge får.


Fåret adskiller sig fra andre dyr som hest, hund mfl., ved ligesom koen at have 4 maver. Den er drøvtygger, - og har overordnet set, brug for at indtage føde inden for rimelig korte perioder, som den i ro og mag gennem drøvtygning, omsætter i sit fordøjelsessystem. I naturen må fået gå i længere strækninger end på vores folde, for at optage føden i form af græs og urter, som gør, at det naturligt ikke overfodres, mens dens vom fyldes af strukturholdigt foder. Dens mønster er derfor at spise - drøvtygge - spise igen osv.. For at fået skal trives, skal der derfor fodres, så dette mønster kan opretholdes.


Overordnet set, kan man udlede det, at fået skal fodres løbende med strukturfoder, - det vi også kalder grovfoder. Der skal være noget i fårets vom, som holder dets fordøjelsessystem vedlige. Fået må ikke blive så sulten, at den ved tildeling af føde risikere at foræde sig. Det er et vigtigt grundprincip, da overædning hos får, kan være livstruende. Eksemplet kunne være, at fårene ikke har fået mad på stald og lukkes på en frodig mark med højt næringsrig fugtigt græs. Det må på det stærkeste frarådes! 


Dertil kommer fårets fysiske fordøjelsessystem - bl.a. størrelse på vommen og dets sammensætning af mikroorganismer, enzymer mv.. For at dette "økosystem" skal kunne fungere optimalt, har fåret brug for at optage forholdsvis store mængder af forholdsvis næringsfattig føde som græs eller hø, som giver fylde og struktur, hvor ellers dets fordøjelsessystem ikke fungere som det skal.  Fordøjelsessystemet fungerer altså ikke på pilleret foder eller korn alene, tvært i mod. Det ville medføre en række af dårligdomme.


Fået skal desuden optage næringen fra det den optager langsomt. Derfor skal fåret helst kun tildeles hele korn, som er langsomt optageligt i forhold til fx. knækket byg. Giv derfor aldrig knækket byg ol, - da næringen bliver optaget for hurtigt, og kan medføre sygdom hos fåret. 


Hvis ovennævnte tænkes ind, skal fået altid, uanset hvor det er, - om det er på stald, i en transport, i fangefolden ol., have fri adgang til hø eller anden grovfoder. Fået bør med andre ord, altid være "grundmæt", inden det tildeles fx. kraftfoder (Pilleret foder og hele korn).


Som hos andre dyr, skal nyt foder altid præsenteres gradvist, da nyt foder kan slå fordøjelsessystemet i stykker. 



Grundfodring

Overordnet set har fået kun brug for 2 vigtige elementer, - Vitaminer/mineraler og godt grovfoder, for at trives. 


Vitaminer og mineraler kan gives i form af foderpiller, ofte under navnet fåre-T (T = tilskudsfoder), men der findes også andre emner på markedet. Der kan også anvendes en vitaminspand eller slikkesten beregnet til får. Vær dog opmærksom på, at det ikke er alle får og lam som er lige interesseret i slikkesten og vitamin/mineralspand. Vil du være på den sikre side, så giv fåre-T. Alternativt kan du købe ”fårefoder” hvor Fåre- T & korn allerede er blandet sammen.


Kast dig ikke ud i at eksperimentere med blandinger eller mineralsten som ikke er beregnet til får, men fx. ged, ko ol., da forkerte mineral- og vitaminsammensætninger, kan gøre dine dyr syge. Får og geder kan derfor ikke fodres af samme spand, da de skal have hver deres type af foder. 


1 del Fåre T blandet med 2 dele hel byg, giver sammen med tildeling af grovfoder, et godt fuldfoder, du kan være tryk ved at fodre med. Alternativt til Fåre-T + byg kan du købe et færdigblandet pilleret foder, - dvs. et færdigblandet tilskudsfoder med vitaminer og mineraler, knust byg mv..  Det er normalt lige så fint som fåre T + byg, og er derfor et fint alternativ. 


Fåret kan som nævnt ikke leve uden grovfoderet, - og kan næsten leve af det alene. Grovfoderet er dog ikke lige så næringsrigt og fyldt med de livsnødvendige vitaminer og mineraler som fåret har brug for, til at kunne stå 100% alene. I naturen kan fået gå over lange strækninger, og finde mange forskellige urter og planter, som vil berige det med de rette næringsstoffer. Det kan vi ikke på samme måde tilbyde vores får, - ikke på vores dyrkede marker. 


Grovfoderet  kan enten bestå af græs, hø, halm, ensilage ol.., eller som en kombination af disse. Er grovfoderet godt, er det fyldt med god energi og protein. Er det dårligt, er der ikke meget næring i det. Godt græs eller hø - eller en kombination af begge dele, tager man sjældent fejl af. Halm er normalt meget næringsfattigt, og kan mest bruges som fylde og struktur. Grovfoderet tjener desuden uanset indholdet af energi og protein til en god fordøjelse (Se mere om fordøjelsen længere oppe). Personligt forventer jeg ikke ret meget af halm, og giver derfor altid hø ad libitum, i de perioder hvor der ikke er ad libitum græs.


Er det et tørt år, med lidt græs, kløver og urter, eller går fårene blot på magre jorde, skal det sikres, at fået kan nå at optage nok næring. Hold øje med fårets huld og suppler hellere med godt hø i god tid. At supplere med godt hø i løbet af sommeren, nedsætter desuden belastningen på græsset. Hvis du som os ikke uanede fold-m2 meter, kan du med et supplement af godt kvalitets hø, holde græsset vedlige, så der altid er godt græs og urter. Græsset må som hovedregel aldrig gnaves i bund. Det giver grobund for parasitangreb og ødelægger på sigt marken og derved den fremtidige græskvalitet. På den anden side, må græsset heller ikke blive for langt. Er græsset så højt, at det begynder at gulne og blive mere som tuer, er det mindre næringsrigt og kvaliteten dårlig. Som hovedregel skal der ikke være vissent løv i bunden. Se mere omkring fold længere nede.


Vil du gerne have en god vækst på dine lam og har du en ikke nødvendigvis rigtig god græsproduktion på din fold, kan du foruden supplement med mere grovfoder, tilføre ekstra proteinrigt foder. Gives Fåre T, kan en procentdel af byg-delen ændres til ærter. Fx. 1 del Fåre-T + 1½ del hel byg, ½ del hel ærter. 


Man skal dog passe på, med for megen protein til får. Så det handler ikke om bare at fylde på. Desuden bliver lam og får hurtigt fede. Og er de først blevet fede, er det svært at slanke dem igen. Så hold altid øje med dine får og lams huld.


Vi syntes det er nemmest at give Fåre T med hel byg og af og til kører vi i fårefoder, ved siden af græs, fra forår til vinter, - altid suppleret med godt hø. Om vinteren samme mængde - eller lidt mere Fåre T og byg. Om vinteren gives hø ad libitum. Halm kan spises fra staldens bund, hvor der støres dagligt. Dette foder er et godt basisfoder. Med denne foderplan, trives alle individer, og det er nemt at skrue lidt op for mængden enten af hø eller Fåre-T/byg evt. suppleret med ærter til lam, - uden dyrene skal vænes til nyt foder. Så længe der skrues op gradvis. Nyt foder skal selvfølgelig altid introduceres stille og roligt, hvor ellers fåret kan blive syg. Vi eksperimenterer ikke ret meget, men har så også altid haft succes med denne foderplan. 


Vær opmærksom på, at får elsker korn. Fodres med byg vil de komme stormene og kalde når du kommer med dine foderspande. Det kan lette mange af de rutinemæssige ting, så som tjek af huld, klove, klipning mv.. Ønsker du dine dyr tamme, er denne fodringsform den rette vej mod succes. 


Vælger du andre veje mht. fodring, skal du være opmærksom på, at får ikke tåler for hurtigoptageligt protein, som kan føre til forgiftning og bløde nyre. Så sats altid på hele korn, - hel byg, hel hvede osv.. Aldrig knækket! 



Mængden

Fodermængden kommer dels an på fået, dels an på åets cyklus.

Med fået, mener jeg dets type. Racen og genetik har noget at sige. Der må tages hensyn til netop din hobbybesætning, - om dine får tager hurtig på i vægt, eller om de er svære at fodre på. Vi har Gammelnorsk Spælsau, som ikke er får, som bare sådan tager på i vægt. De har fra naturens side en meget stor vom, som gerne skal fyldes løbende. De er drøje, fordi de kan spise næringsfattigt og acceptere at spise ukrudt som bl.a. brændenælder, unge bjørnekløer ol. og kan gå på en mark som mest er fyldt med urter, frem for dissideret græs og kløver - men tag ikke fejl af det, - de tager ikke på af næringsfattigt foder! Vi har også haft Såne får, - de blev hurtigt - på samme foderplan som spælsaufårene - lidt for fede. Så tilpas din fodring efter hvad du ser og mærker. Nogle racer er højt ydende, og har brug for et stort indtag af næringsrig græs/kløver, for at holde holden, imens de yder - altså går med digende lam.


Se længere nede afsnittet om korrekt huld, så du kan holde øje med dine fårs foderstand. Vær opmærksom på, at det tager lang tid at øge vægten på et får, - ligesom det er svært at få det til at tabe sig igen, hvis det er blevet "overfed". Og ingen nyder et fedt slagtelam. 


Med årets cyklus mener jeg, at der stilles forskellige krav til fodermængden hen over året, an på hvad dine får skal yde og hvad du ønsker at opnå, - om fået er drægtig, er diegivende, skal gøres gold, er under flussing (dvs. gøres klar til parring), lammet skal fodres op osv.. Et får med tre lam, har brug for mere foder end et får som ikke har lam og i princippet kun skal vedligeholdes.


Nogle prioriterer at sætte fodermængden ned, når lammene er taget fra i sensommeren (= goldperiode), for at sætte fodermængden op igen, lige inden parringen (Flussing) for at gøre fået mere frugtbart, - og bevarer denne fodermængde, til ca. 1 måned efter parringen. Dette for at sikre en god drægtighedsprognose, fordi denne metode sikre, at fået producere flere æg, og derved sikrer flere lam.


Som hobbyfåreavler er min erfaring, at det er OK at være lidt mere afslappet omkring gold og flussing, så længe dyrene er i god foderstand, men at det betaler sig at være ekstra påpasselig, når lammefostrene udvikler sig og lammene efter læmning skal dige. Vi holder nøje øje med fårenes huld, og regulere hvis vi mærker at fårene taber sig eller pludselig bliver fede. Det plejer at fungere fint for os.


Som en lille OBS giver det flere lam, hvis fårene er i god foderstand efter en goldperiode, end ikke. Vores får er altid i god foderstand efter goldperioden, - så hos os er det mest genetisk, om et får for 1, 2 eller 3 lam. På et tidspunkt have vi 3 ud af 5 moderfår som gav trillinger hvert år, uanset foderstand. Og de får som kun får et lam, får oftest kun et lam hvert år, uanset foderstand. Til gengæld er lammene uden søskende sunde og levedygtige lam, som ikke har skulle dele om næringsstofferne med en søster eller bror. Og fåremor har nemt ved at have rigeligt med mælk til lammet. 


En tommelfingerregel vedr. fodermængder er, at du skal fodre med grovfoder ad libitum, og kan fodre op til 500 g. foder i pille form/korn pr får/pr. dag. Overskrider du denne grænse, bør du udfordre af to gange, f.eks. opdele foderet i to portioner og fodre morgen og aften. Jeg har aldrig selv haft brug for at fodre mine får med mere end 500 g tilskudsfoder pr. dag. Hvis det ikke er nok med de 500 g. - ville jeg til hver en tid vælge at give grovfoder af en bedre kvalitet, som kan udfordres ad libitum. Men det er igen ud fra de erfaringer jeg har med min fårebesætning, og du skal selv gøre dig dine erfaringer. 


Foderplan

Der findes et hav af foderplaner på nettet, hvor du kan se, hvordan du regner på foderenheder. Jeg vil anbefale at gøre det simpelt. 































Vand

Fået har selvfølgelig brug for adgang til rent drikkevand. Det er vigtigt at fåret kan få lov at drikke alt det vand det har brug for. Og det er ikke få liter vi taler om. Et får som giver mælk til 1-2 lam, drikker ca. 13 l. vand på en enkelt sommerdag. Får fåret ikke vand nok, vil det have indflydelse på dets trivsel og ikke mindst omsætning af dets føde. Så helt kort, må det aldrig mangle vand. 



Klipning

Får har som alle ved uld. Ulden beskytter fåret mod vejr og vind og ikke mindst mod solens stråler. Ulden er dermed både vigtig sommer og vinter. 


Trods uldens beskyttende virkning, skal et får klippes. Der findes enkelte specialracer som selv taber pelsen, - men for de fleste hobbyfåreavleres vedkommende, er fåreklipning en tilbagevendende syssel, som skal udføres min. 1 gang årligt. Der er flere måder at klippe fåret på, og flere meninger om hvornår den rette tid for klipning er. Her har det betydning, hvad ulden skal bruges til og hvilken type besætning du har. Har du som os en hobbybesætning, hvor selvforsyning er en af grundpillerne, - kan det være en fordel både for dine lam og dit kød og ikke mindst for det skind du får til efteråret, at klippe iht. disse klippetider: Maj og december. 


Foruden disse klippetider, som er almindelige gense, er der andre klippetider, hvis man har andre

præferencer. Køber du et uklippet får i juni - klippes det selvfølgelig, - og har dit får uld som filtre i august/september, så klip det der. Pas på med at være for "stiv" i din holdning til hvornår et får skal klippes og hvad der er mest rigtigt og forkert. Så længe dit får trives og har det godt, så skal du lade dig selv råde, og tage vare på den situation du selv står i med dit får. 


Vi har spælsau får, som får en utrolig lang pels hvis den ikke klippes af. Så i det tilfælde, syntes jeg at det er godt at klippe fåret i god tid inden det skal læmme, så lammene nemmere kan komme til yveret. Jeg har samtidig lettere ved at håndtere et kun ny-ilæmmet får, frem for en højdrægtig. Derfor bliver det for mig lige så meget et praktisk valg, når jeg klipper efter ovennævnte klippetider, end hvad der er bedst. Skal ulden bruges, må ulden ikke være for lang, - og derfor klipper jeg to gange om året. Hvis ulden skal på spinderi, er det en fordel at sikre sig hvilke krav de stiller til den uld du kommer med. Læs mere hos H. Hjelholts Uldspinderi ApS på:

https://www.hjelholt.dk/


Selvom jeg gerne vil have et får som er klippet i god tid inden læmning - ca. december, med læmning i april, har jeg aldrig oplevet et lam som ikke kunne komme til dets mors yver. Så skulle du have et uklippet får som læmmer, er jeg sikker på, at lammet nok skal komme til yveret alligevel. Men hold selvfølgelig øje med det, - og klip det hvis det er et problem. 



Sådan gør du

For at kunne klippe fåret, skal du have fået dels fanget, - hvilket selvfølgelig er en forudsætning, - dels have styr på det. At indfange fåret kan om sommeren være mere vanskeligt, end om vinteren, hvis fået går på stald. En god metode er at indfange fåret i en lille fangefold. Der findes foldelementer som grinder i stål på markedet, som gør det nemt at opsætte og flytte rundt på. Fårene lokkes ind i folden med foderet, - og kan herefter nemmere håndteres. Har du ikke en fangefold, er det hensigtsmæssigt at gøre fåret så trygt ved din tilstedeværelse, at det som minimum ved fodring, acceptere at du står ved dets side og på den måde kan indfange det. Vores får er alle tamme dyr, som kommer fordi de gerne vil berøreres. Det er langt den nemmeste løsning, fordi fået ikke skal fanges. Her indrømmer jeg gerne, at vi har selekteret mellem vores får, - så dem som ikke har været nemme at omgås, har røget i gryden. 


Når fåret er indfanget, skal der styr på det, så det kan blive klippet uden risiko for skader på fåret fra saks eller klippemaskine. Med "styr på" mener jeg, at du enten skal sætte fåret på numsen for at passivisere det, eller ved særlig tamme får, blot har det stående roligt. Der kan også anvendes et klippebord, hvor fået passiviseres ved at få "låst" hovedet fast. Det kan være praktisk, da fåret på den måde kan komme lidt op i højden og giver klipperen en bedre klippestilling. Hvis du gerne vil forsøge dig med et klippebord, kan du lave et ud fra de tegninger og skitser, som findes her på siden.


Det er ikke svært at få fåret på numsen. Stå ved fårets side. Pres dets hoved opad, ind mod dig selv, til det så at sige "taber balancen" og sætter sig. Når først fåret har sat sig, er det normalt roligt. Og du kan starte klipningen.

Uanset om du klipper fået med saks eller maskine, skal du altid bruge princippet at "strække" huden ud, så der ikke er folder og aldrig klippe, uden du kan "se" hvad du laver. Ved saks, som jeg selv anvender - ikke altid, men tit, fordi saksen ikke støjer og altid er ved hånden, - vil jeg altid gerne kunne se spidsen, inden jeg klipper. På den måde sikrer jeg, at jeg ikke får klippet i huden på fåret.


Hvis fåret sidder på numsen, syntes jeg det er praktisk at starte under halsen og derfra gå nedad mellem forbenene, og derfra hele bugen. Står fåret op (Som mine oftest gør), gør jeg det derimod omvendt. Starter med at få "hul" på ryggen, og derfra tager overdelen - nakke, ryg og lår, inden jeg tager underdelen med bug og under lår. Der er ikke noget som er rigtigt eller forkert. Så længe du ikke klipper ind i fåret, er fåret ligeglad dels med metoden, dels med den frisure du får lavet på den. Det er ikke alle mine håndklip som er lige flotte. Og jeg har til tider sågar været lidt flov, - men accepteret et grimt klip uens i længden. Mht. kvaliteten af klipningen, bliver klip på maskine, som regel altid tilfredsstillende. Til gengæld larmer saksen ikke, og du kan bedre lade en lille del af pelsen blive, som beskytter fåret imod vejr og vind, og ikke mindst imod solen. 


Vi klipper ikke vores slagtelam. De bevarer ulden på, således at de om efteråret når de slagtes, har et smukt skind, vi garver selv. Se mere her om garvning af skind. 
























Klovbeskæring

Klovene skal beskæres 1-4 gange årligt, alt efter hvor meget klovene slides hos det enkelte får. Får som går lange strækninger, på hårde stenede underlag, slider selvsagt sine klove hurtigere, end hos den normale hobbyfåreavler, som oftest kun har et mindre areal til rådighed og sikkert mere frodigt græs og derved går fårene typisk på et blødere underlag. Hos os, slides de derfor knapt så meget, så vi beskærer ca. 2 x årligt. Du kan nemt gøre det selv, evt. med en hjælper som holder fået. Alternativt kan du købe dig til denne ydelse. Jeg håber dog, at du vil se min video, og herefter prøve selv. Du behøver ikke at gøre det til fem stjerner første gang. Det tager fået ikke skade af, så længe du ikke er for voldsom, men tager en lille smule af ad gangen. Næste gang tilpasser du. Brug princippet at klippe lidt, men ofte, til du er fortrolig med beskæringsprincipperne.


Det gode ved selv at kunne håndtere denne del er ikke kun et spørgsmål om økonomi, men også et spørgsmål om, at kunne gribe ind hurtigt og rettidigt hvis der bliver brug for det.


God klovbeskæring betyder, at fået står godt fast, - ikke bliver øm eller får klovsygdomme. Beskæres klovene ikke, vil de blive lange og hornet vil vokse ind under foden og udvikle sig til en form fra tragt fortil, som giver de rette betingelser for bakterier, foruden en forkert benstilling. I tragten kan der desuden gemme sig jord og småsten, som generer fået. Hestejere ved hvor vigtigt det er at rense hestens hove, og hvor træls det er for både hesteejer og hest, hvis hesten får sur stråle (Forrådnelse i hoven). Det kan blive så slemt, at hesten bliver halt, og i værste fald ikke kommer sig uden en langsigtet behandling. Fået kan få det samme, med halthed til følge. Så gør det til en god vane ved den daglige besigtigelse, at holde øje med klovenes længde og sundhed. Og grib ind, hvis du har mistanke om ømhed eller kan se hornet vokse skævt/for langt. Tjek hellere en gang for meget.


Jeg håber ikke at andre fåreavlere oplever det samme. Men... vi har et år haft problemer med glasskår. Ca. 4-6 gange trådte vores får i glasskår fra glasflasker. Hvor vi heldigvis selv kunne indfange, og få styr på kloven. Ved skader på klove, er klovene heldigvis hurtigt til at komme sig. - Horn gendannes hurtigt. Og sår i kloven skal jodes eller på anden vis desinficeres. Det samme er gældende hvis du klipper lidt for dybt. Men skal normalt ikke pakkes ind. 


For at ordne hoven kan du nøjes med en god rosensaks. Du kan evt. kombinere med en klovkniv. Der kan også anvendes en klovsaks. For mit vedkommende, syntes jeg, at rosensaksen ligger bedre i hånden, og dermed er et bedre redskab. Men prøv dig frem.

Anvender du en rosensaks, anbefaler jeg én af god kvalitet fx Felco. Det er ikke her, der skal spares. 


Sådan gør du

Beskær/klip efter følgende anvisning:

  1. Rens for jord og møg så meget du kan, så du får bedst mulig kig på kloven. Er klovens underside blevet "hvid" (Blødt horn) kan du kradse det af, med spidsen af rosensaksen. Dette hvide horn, vil typisk sidde i spidsen af kloven. Det skal fjernes helt. 
  2. Klip først tåen og fjerne hornet. Det "omrullede" horn klippes væk til foden er "fri". Hornet kan vokse, så det bukker fuldkommen om foden. Har den det, klipper du ind, så du får åbnet op, og kan klippe det væk. Hornet vokser typisk fra ydersiden hvor det slides mindre. Hornet skal helt væk, og ned i niveau med sålen. 
  3. Sikre at tåen er lige, både plan mod fladen samt har samme længde som den anden tå. Er hornet vokset for langt, og fåret fået snabelsko, skal du klippe snablen væk stille og roligt, til du får den rene sål frem. Klipper du ned, er du ikke i tvivl om, hvornår du kommer ned i den rene sål, som er med "gummiagtig". Klipper du for langt, vil du kunne få fårets tå til at bløde. Så pas på. Bløder det, så fortvivl ikke, - så joder du, og tåen vil stoppe med at bløde inden for kort tid. 
  4. Klip (eller skær) om nødvendigt bagtil, hvis der er kommet en lomme. Foden skal være flad.



Folden

Det er vigtigt at kunne holde sine får på fold i løbet af sommeren. Normalt holdes fårene på fold fra fårene har lemmet i foråret. Hos os ca. 1. maj til december. Nogle holder dem ude det meste af året. Det tåler fårene fint. Du kan som grundregel  lade dine får gå ude hele året, så længe du kan tilbyde dem et tørt leje, når du går ind i vinterlignende forhold. Vælger du den løsning, kan jeg anbefale at tage dem ind ved læmning, så de ikke føder ude i vejer og vind, og hvor ræve kan snappe et lille lam.


Folden skal gerne både give motion til dyrene og sikre, at de får den nødvendige mængde grovfoder evt. suppleret med hø. Har du mulighed for at have flere folde, hvor du kan flytte dine dyr rundt på, er det absolut at foretrække, da det giver den del af folden som ikke udnyttes ro. Parasitter dør. Og der vil som oftest være mere næringsrigt grønt på marken. Som hovedregel gælder, at des flere folde du kan opdele din mark i, des bedre er det.


Som hobbyfåreavler, har vi sjældent lige så meget jord, som en rigtig landmand/professionel fåreavler. Og vi må tilpasse os de forhold vi har. Kan folden ikke opdeles, findes andre metoder, til at give folden "ro". En metode til at give sin fold ro, er ved at supplere dit foder med rigeligt godt hø. Det nedsætter belastningen på græsset, som aldrig må gnaves i bund. En anden metode ér, at holde fårene inde fra december til maj. 


Ønsker du at gøde, kan du gøde din fold. Vi gøder ikke. Vær opmærksom på at gødet græs er mere næringsrigt, hvilket er vigtigt at huske, når fårene skal på græs om foråret. De tåler ikke en pludselig overgang fra næringsfattigt foder - til meget næringsrigt foder. Så pas på i starten, og væn fårene roligt til den nye situation. 



Indhegning

Man kan ikke snakke om fold, uden at snakke om indhegning. For hvordan indhegner man sine får bedst, så fårene holdes inde og ikke bryder ud?


Får kan godt være hårde ved deres indhegning. Det er fint med fårehegn, men har du mulighed for at supplere med strøm, vil jeg anbefale det. Får elsker at knubbe sig, og knubber sig gerne op ad hegnet, hvilket nemt kan sætte et fårehegn til livs over kort tid. Derudover, kan et lam nemt få sit hoved ud de store masker på fårehegnet, - hvilket de vil kunne gøre i tørre perioder, for at finde græs uden for folden. Dels ødelægger dette hegnet, dels er der risiko for, at lammet sidder fast. Selvfølgelig kan det lade sig gøre, blot at "nøjes" med et fårehegn - men, kan du supplere med strøm, er det at foretrække. 


En god indhegning består af fårenet på 1,10 m. min 0.90 i højden., suppleret med 3 tråde el. Det er vigtigt, at trådene placeres i en højde, som passer til fåren. Højden fra jorden og op er typisk 20, 35, 50 cm. - dvs. forholdsvist lavt. Tråden kan være stål eller en kraftig tråd, af dem hesteejere ofte bruger. Tråden som er ført rundt på hegnspæle, kobles til strømgiverens plus del (ses tydeligt på apparatet). Ved strømgiverens "minus" del føres en tråd med serieforbindelse til 3 jordspyd, således at du sikre dig, at fårene rent faktisk får stød, hvis de rammer tråden. Ét jordspyd er normalt ikke nok. Og vælg en god strømgiver. 


Se ide til indhegning, ved at se tegningen til venstre for. Det er en simpel løsning, som holder i mange år. 



Parasitter

Hold øje med dine får, så du får behandlet rettidig. Taber dine får eller lam pludselig vægt, eller får de tynd mave, kunne det være tegn på orm. Tag evt. prøver, for at finde ud af parasittallet. Er der stor belastning på folden, kan antallet af parasitter i dyrene stige, til et uacceptabelt niveau. Dyr vil altid have parasitter (orme), - og os hestemennesker ved, at det er sådan det er. Man kan ikke få udleveret ormekur, hvis parasittallet ikke er stort nok, hvilket er fornuftigt, så der ikke opstår fuldkommen resistens. Dyrene må dog ikke mistrives. 


Vær opmærksom på, at dyr som har fået ormekur, er blevet medicinsk behandlet, med et præparat, som gør, at det skal holdes tilbage fra slagtning. Det fremgår altid af præparatet hvor længe det skal holdes tilbage. For ormekure er det normalt 1 måned. 



Læskur

Får behøver nødvendigvis ikke et læskur i sommermånederne, hvis de kan finde læ og skygge andets steds. Vores får har ét, til stor værdi for fårene. Det bruges både på dage med høj sol og på dage med heftigt regn. Hvis du ikke har mulighed for at lave et af træ, kan du som os, lave en lille "rundbue-hal". Den er både billigt og nemt at opsætte, billigt at drifte og nemt at få størrelse på. Vi ser tit "gør det selv"- løsninger, som kan være flotte, men for små til en flok får, og ikke dyb nok, i forhold til vejr og vind, som gør at lejet ikke er tørt. Vores rundbueløsning, kræver ingen godkendelser i forhold til kommunen, da det er et flytbart skur, mere a la et telt.


Vores løsning er én af de absolut billigste, nemmeste og hurtigste løsninger som findes. Og den virker fortræffeligt.


Den er lavet af et skelet af et "polytunnel drivhus" på 2x3x2 meter, dvs. på 6M2, med en højde på 2 meter. Skelettet er opsat efter vores mening et godt sted på folden, hvor der er lidt læ og ikke mindst ro. Selvom fårene kan lide selskab, er det rart, at de har et "helle", hvor de kan få lov at være helt i fred og ro for os mennesker. 

Skelettet er fastgjort med to jordspyd, så det ikke blæser væk i stormvejr. Siderne forstærkes herefter med stålhegn eller af hjemmelavede træ-sider indvendig. Det afstiver og stabilisere de knapt så kraftige stålskellet, og sikre dem mod fårenes knubben. Selve teltet har vi kasseret, til fordel for en kraftig presenning. 


Stalden

Vores får kommer på stald alt efter vejret midt november - starten af december. Vores får har et læskur, hvor de har et tørt lege, og ville i princippet kunne gå ude året rundt. Der er dog noget praktik at tage hensyn til, - og her bør man vælge den løsning som passer ens rytme, foldforhold og muligheder for at holde arealet tørt. Mange folde bliver våde og slidt ned i løbet af vinteren grundet nedbør og dårlig vækst i græsset. Vores fold får derfor den nødvendige ro om vinteren, for at give de bedste muligheder året efter. 


Fårene kommer derfor på stald, og står i en samlet stor boks, hvor der kan lukkes af, såfremt et får skal isoleres. Vores vædder får lov at gå med, og bor sammen med fårene så længe at han ikke "driller" fårene eller udviser aggressivitet. En vædder skal ikke have lov at dominere i stalden, ved fx. at stange de ilæmmede får. Så isoleres han. Ikke bogstaveligt talt, men kommer i en boks for sig, ved siden af fårene, hvor han stadig kan stikke snuden ind. Så helt alene er han ikke. 


Bund

Det handler om at være praktisk. Udover at bunden skal være tør, skal der være så lidt arbejde i pasningen af bunden som muligt. Hos os laver vi en opbygning - af hestemennesker kaldet en "madras". Dvs. at der hele vinteren ikke køres møg ud. Der strøes kun ovenpå. Når fåret tisser, dræner madrassen lige så fint tissen væk, og efterlader toplaget fint tørt og rent. Er madrassen rigtig god, er det ikke meget der skal strøs, og den bliver derfor aldrig tyk-tyk. Det nederste drænende lag bliver komprimeret over tid, - nærmest formulder, - og madrassen er derfor ikke mere end 20 cm. tyk ved sæsonens slutning. De steder som er tykkest, er hvor fårene har spild hø. 


Mødding

Der er regler omkring møddinger du bør kende, hvis du vil anlægge én. Bruger du ovennævnte metode med etablering af en madras i løbet af vinteren, kan du dog slippe for at have en mødding. Dette sikkert til glæde for naboerne. Til gengæld får du brug for at kunne komme af med din madras - dvs. alt vinterens ophobning af møg i stalden, når dyrene er kommet på græs - eller allersenest inden de skal på stald igen.  


Personligt finder jeg det nemmest, blot at bestille en container. - Fylde den over en weekend og få affaldet kørt bort. På den måde er det lidt hårdt arbejde én gang årligt i to dage, og derefter ingen bekymringer. Det koster lidt, men det er det værd. Især hvis du ikke har meget plads. 


Er du beriget med en god mødding på betonbund, er det selvfølgelig fint. Men affaldet skal stadig væk. Nogle er heldige at kunne lave aftaler med landmænd, som gerne vil køre affaldet ud på marken som gødning. 



Læmning & pasning af lam

Noget af det hyggeligste ved at have får, er at få lam hvert år i foråret. Skønne lam, som springer livlige rundt på marken. De er både søde og nuttede, - og det eneste rigtige, hvis du vil have det fulde udbytte af at være selvforsyner, med produktion af eget kød. Lammene holder gang i den evige cyklus. Og det er ren nydelse at spise af egen avl, med god samvittighed. 


For at det skal blive en succes skal læmningerne gerne forløbe let, og dine får passe lammene. Det kan dog ikke undgås, at noget undertiden kan gå galt, - og de fleste som har haft får, har prøvet at have et flaskelam. Hvis du forbereder dig godt, og vælger racer som er kendt for nemme læmninger og gode moderinstinkter, har du gjort hvad du kan, for at sikre dig. 



Avlsvædder

Mange tror, at vædderen ikke kan gå bland fårene i løbet af året. Det kan den godt. Det fungerer rigtig fint. I de første år, vil han som regel være nem at omgås. Når han bliver ældre, kan den i nogle tilfælde, - dermed sagt ikke alle - blive mere aggressiv. Er den for træls skifter vi ud. Vi gider ikke have en aggressiv vædder. Vi holder af at komme i folden og vil kunne kæle med fårene uden at skulle give ham al opmærksomheden eller risikere at blive stanget. 

I forhold til indavl, holder vores avlsvædder normalt to sæsoner. Hvis du ikke udvider din besætning, og din vædder er nem at omgås, kan du med ro i sindet beholde den. Hvis du derimod lægger hans lam til besætningen, bør du skifte ham ud, så han ikke parre egne lam. 


En god avlsvædder skal selvfølgelig udover at være nem at omgås, kunne gøre alle får drægtige. Han skal både have lysten og muligheden. De bedste forudsætninger for at få en succesrig parring er, at begge hans sten er i pungen, - og han i øvrigt kan klare mosten, - er godt bygget med gode lemmer. Vi har i flere år haft en god avlsvædder, vi nu har udskiftet med en ny. Det er derfor spændende om han kan klare arbejdet lige så godt som den "gamle". 


Unge væddere vil som regel gerne, hvor nogle - noget ældre - væddere kan have tabt pusten. Vi har ikke haft nogle væddere som har tabt pusten selv, og har 7-9-13 altid været heldige med parringen. Når man prøver en ny vædder af, ved man aldrig rigtigt om det lykkes. 


Hold øje med vædderen på stald, at han ikke stænger dine ilæmmede får. Gør han det, ville jeg sætte ham i boks for sig selv. Det gælder desuden også, hvis han er aggressiv over for jer. I skal altid kunne komme til fårene og være tryg ved at færdes i stalden - og på marken. 



Parring

For at få lammene til foråret, skal du selvsagt have parret dine får og evt. gimmere (Får som endnu ikke har haft lam). For de fleste racers vedkommende, kommer fårene først i brunst til efteråret. Her passer det fint med, at fårene bliver parret og lammene derfor ca. 5,5 måned senere, kommer til verden om foråret. 


Du kan enten vælge at have en avlsvædder gående for sig selv i løbet af året og først sætte den på til efteråret, eller som os, lade din avlsvædder gå blandt fårene hele sommersæsonen, og på den måde lad naturen være natur. Her bliver fårene parret tidligt og lammene kommer derfor allerede i slutningen af marts og april måned. Vælger du den anden løsning, kan du selv mere eller mindre bestemme, hvornår han skal på. Tjek dog den valgte race. Nogle racer kan komme i brunst hele året, og kan dermed - an på hvornår i vil have jeres lam - få lam på et uhensigtsmæssigt tidspunkt, hvis vædderen får lov at gå rundt med fårene.  Her må vædderen så enten gå alene eller gå med en sele, så han ikke kan parre fårene, før i mener det er det rigtige tidspunkt. 


Du kan vælge at sætte ham på tidligt i efteråret og resultatet vil være tidlige lam som hos os. Du kan dog også vælge at sætte ham på sent i efteråret og dermed udskyde læmmesæsonen fra marts/april til maj, hvor fårene kan komme direkte på marken kort efter læmning, eller måske til og med føde ude. Vil du gerne have store lam til efteråret, som er klar til slagteren allerede i starten af efteråret, kan det være en fordel at få lammene tidligt en hel måned før. Så afgør med dig selv, hvad du vil og hvad som passer dig og de forhold du har bedst. Vores får læmmer inde, derfor betyder udetemperaturen ingenting. Til gengæld bliver der mere møg at køre væk, da får og lam selvfølgelig skal bruge stalden i det tidlige forår fra marts/april til maj. Stalden fyldes godt op. Til gengæld er lammene klar til slagt inden vinter, - og skal ikke med på stald, når udesæsonen for vores får slutter. I maj er lammene desuden "store" og robuste nok til at gå ude, også selvom der skulle komme nætter med kulde. Og har en størrelse, som gør, at rovdyr som ræv ikke tager dem. 


Vil du gerne være sikker på, at din vædder har parret dine får, kan du give ham en sele med farvepatroner på. Det gør det hele lidt mere sikkert.


Drægtighed - & lige op til læmning

Fårene læmmer som nævnt ca. 5,5 måned efter parringen. I vores besætning parres fårene i november, hvor spælsaufårene kommer i brunst. Det betyder, at fårerne læmmer i april. Nogle lidt før - slutningen af marts og nogle efter, men april måned er helt sikkert den måned, hvor vi skal være mest opmærksomme på vores får. 


Har du valgt en race som vores, som har den egenskab at læmme nemt, er denne sæson kendetegnet ved mange staldbesøg, spænding og glæde. Selvfølgelig hænder det, at et læmningsforløb ikke forløber som planlagt.


Hvis noget går galt, skal du være der, så du kan sætte ind rettidigt, - enten selv gribe ind, ved at flytte på lammene (Imens de er i fårets livmoder) eller kunne tilkalde en hjælper og evt. dyrlægen. 


Lam kan ligge forkert. Herunder er tegnet nogle billeder, hvor du kan se, hvad der kan gøres såfremt lammene ikke ligger som de skal. 


Hygiejne er selvfølgelig vigtig, men du skal ej heller være forskrækket over eller bange for at gøre noget selv. Som hobbyavler, er det din opgave at gøre noget - og bedre at gøre noget i en "nødsituation" end ikke at gribe ind. Og en læmning, hvor der skal gøres noget, - vendes et foster ol., hører med til det som kan ske, uden at dyrlægen nødvendigvis behøver at blive tilkaldt. 


Brug evt. en erfaren fåreavler som sparring og få nogle fif. Heldigvis går de fleste læmninger helt af sig selv, nemt. Hav tillid til at fåremor kan klare den. 


Jeg husker min første læmning, hvor jeg netop have en bog med billeder. Og fordi fåremor ikke ville læmme med mig siddende der ved hendes side, afventede hun. Så jeg skulle selvfølgelig både mærke om lammene lå rigtigt og meget andet og var parat til den helt store fødselshjælp. Da jeg slappede af og gav hende plads, fødte hun trillinger uden problemer selv. Så mit bedste råd er, ikke at bekymre sig i for god tid. 


Der er nogle som vælger ligefrem at overnatte i deres fårestald og faktisk våge over fårene dag og nat i læmmesæsonen. Jeg er løbende i stalden, men jeg gør intet, som på nogen måde kan måle sig med overnatninger. Jeg har også et fuldtidsarbejde! Heldigvis er min arbejdsplads fleksibel, og jeg er så heldig, at kunne arbejde hjemmefra. Så skulle det blive nødvendigt, kan jeg være der. Men... når det er sagt, har jeg aldrig 7-9-13 haft brug for det. Til gengæld har jeg hele to gange, måtte have lam med på arbejde, over en længere periode. 


Selvom ting kan gå galt, kan det svare sig, at vælge dyr, man ved højst sandsynligt klare læmningen selv. Så vælg ikke race kun med hjertet, men også med fornuften, og tænk også det ind, om hvad racen er kendt for, mht. læmninger. 



Læmning

Normalt går læmningen som den skal. Alligevel anbefaler jeg, at du har læst op på din rolle som ”jordemoder”, inden dine får skal læmme. Gerne i god tid, så du har styr på, hvad du kan og bør gøre, hvis noget viser sig ikke at være som normalt. Vælger du racer som er kendt for deres selvstændige nemme læmninger, er chancerne for at det går godt større, end hvis du vælger specialracer, f.eks. store kødfår, hvor der kan være en større sandsynlighed for at det kan gå galt. Uanset race, er det altid muligt, at noget kan gå galt. Så det er godt at være forberedt. Print gerne pdf med billeder ud af får med lam, så du hurtigere kan se, hvad du selv kan gøre uden at skulle tilkalde en dyrlæge.


Inden læmningen egentligt begynder, vil dit får normalt være lidt mere uroligt, og vil ofte trække sig tilbage. Hun vil sikkert finde et roligt sted i stalden, hvor hun kan læmme i fred. Luk hende allerede nu ind i en lukket enhed, fx. en læmmeboks. Hos os lukker vi ”ny-læmmere” ind i et lille aflukke a la en læmmeboks, hvor hun kan få fred. Nye lammemødre er ofte lidt mere urolige og har brug for mere ro, end den erfarne fåremor, vi normalt lader læmme i stalden hvor hun vil, blandt de andre får.

Fåret vil lægge sig, - rejse sig, gå lidt rundt, måske skrabe i jorden, inden læmningen. Denne uro kan varer i nogen tid. Er du i nærheden, kan tiden nærmest trækkes ud, - så er det et får som du har erfaringer med har født uproblematisk før, kan du måske tillade dig at gå. Ellers overvåg fra et ”fjernt” sted i stalden, så hun ikke generes af dig.


Lige inden læmningen vil der oftest komme en pose ud af hendes fødselsåbning, med væske. Hvis du går på nettet vil du måske læse, at der kun går 5 min fra den er presset ud, til hun læmmer. Det er ikke altid rigtigt, - og du bør normalt ikke være urolig, hvis der går længere tid. Hos os har der gået noget længere tid, end de vejledninger som ellers findes om emnet. Og alle lam – til og med 3 – var fine. Og moderen fødte alle 3 fuldkommen uproblematisk. Så igen, pas på med at være for fastlåst i tider, - men brug din sunde fornuft.


Hun vil typisk lægge sig, lige som lammet kommer ud, og presse lammet ud. Har hun flere, kan hun af og til nå at slikke det første rent, inden den næste kommer. Skulle nr. 2 komme, og nr. 3 lige i hælende på den, kan du tillade dig at fjerne slim fra deres næser og mund, så de alle 3 – også det sidst kommende kan nå at få luft.



Efter læmning

Når lammet er født, slikker mor lammet rent. Sørg for at holde øje med, at alle lam kommer op og stå og diger som de skal. Efter læmningen er din opgave at tjekke lammets køn og jode eller på anden vis desinficere navlestrengen, så der ikke opstår blodforgiftning, hvis bakterier fra stalden får overtaget,  - men ellers lade lammemoderen tage over. Det er her du registre lammene i din journal (Besætningsregister), og nu ved, hvilke øremærkenummer lammene skal have. Se mere om øremærkning længere nede. De øremærkes selvfølgeligt ikke nu.


Har lammet (og mor) det godt, kan du roligt tage en slapper, og lade mor passe sine små. Hold løbende øje med mor og lam. Og sikre, at de andre holder afstand fra den lille nye familie. 



Pasning af lam

Pasningen af lam, skulle meget gerne foretages af lammets mor. Går læmningen som den skal, - fuldkommen uproblematisk, - er din eneste rolle at sikre, at lammets mor varetager moderrollen som hun skal. Giv hende plads og rum til at slikke lammet ren, - og lad hende selv få lammet på benene. Det er vigtigt, at fåremor lære sit lams duft at kende, så hun ved det er hendes lam. Min erfaring er, at vi som tilskuere kan være lidt utålmodige, og det er nemt første gang at tro, at der er noget galt og gerne ville give en hjælpende hånd. Prøv at holde igen. Ude i naturen klare de fleste dyr og dyreunger fint både fødsel og det at få mælk. Det klare dit får helt sikkert også. Men hold øje med, at lammet kommer på benene og får søgt patten og får sin råmælk. Når lammet har suget sin første mælk, kan du normalt trykt overlade mor og barn i ro.  


Hvis hun enten ikke vil kendes ved lammet, - f.eks. puffer det væk, eller lammet er for afkræftet ol., - må du give en hånd med. Lammet har brug for sin råmælk, dels for at få antistoffer, dels for at få energi og få sat gang i sit fordøjelsessystem. Er lammet blot for afkræftet, men moderen gerne vil kendes ved lammet, kan du forsigtig hjælpe lammet op på benene og vise den patten. Normalt fungere den metode fint. Og et lille lam, kan også finde føde. Instinktet er heldigvis stort, og vi har derfor aldrig mistet et lam på den bekostning, men hjulpet tit, - og sikkert også mere end hvad vi havde behøvet at gøre. Har vi været bekymrede for et lam, har det altid været spildte bekymringer, - hvilket er rart at vide til næste lammesæson.



Fåret afviser sit lam

Fået kan af og til afvise sit lam. Tilknytningen mellem fåret og lammet er ultravigtigt. Et får kender sit lam på lugten, - og acceptere ikke andre lam end sit eget. Når et får afviser et lam, skyldes det oftest at hun ikke tror det er hendes eget lam.  Adoption sker kun sjældent og kun med meget besværlighed. Jeg har aldrig selv oplevet det. 


Hvorfor et får ikke vil kendes ved et lam, kan have flere årsager. Uden at komme ind på alle områder, vil jeg blot gøre opmærksom på, at det ikke kun er en naturlig selektion fåret gør, fordi fået ved at lammet er genetisk dårligt funderet. Et får kan afvise et lam, blot fordi hun har født tre, og kun genkender det sidste lam som sit eget. De to første er pludselig ”glemt”. Det pasningsmønster du ser fåret har første år, vil ofte gentages sig år efter år. Så har du et får som er en dårlig lammemor, vil det normalt ikke forbedre sig. Det betyder, at du hvert år skal holde ekstra meget øje med hende under lammesæsonen og måske hvert år acceptere at have flaskelam. Vi har f.eks. haft et får, som kun ville passe 1 ud af 3 lam. Ikke det største af de 3, men den sidst fødte - som var det mindste. Samme mønster året efter. Jeg syntes ikke der var nogen grund til at gentage ”succesen”, og hun røg med andre ord i fryseren. På den måde er vi som mennesker nødt til at passe vores besætning ind, så gode læmmere og gode mødre præger vores besætninger. Hold ikke på et smukt får, som ikke kan læmme selvstændigt eller ikke kan passe sine lam. Det samme gælder, hvis hun ufrivilligt ikke kan passe lammene - ikke kan holde dem sunde og velnærede. Nogle lammemødre har på trods af kraftig fodring ikke mælk nok.

 

Værd at vide om får

Korrekt huld

Hulden fortæller noget om, hvor god dit fårs foderstand er i, - Tyk/tynd, i forhold til årets cyklus. Du kan mærke dits fårs huld, ved at trykke med dine fingre på det bagerst af fårets ryg, tæt ved krydset. Her kan du enten mærke tapperne på ryggen, eller  føle om der sidder kød/fedt på disse, såldes at fåets ryg følres "rundt". Se billedet. På fotoet er tapperne "dækket" og der er en let til moderat fedtkandt. 

Er dit får blevet for tyndt, skal der meget fodder til at fodre det op. Det er en lang proces. Det samme gælder den modsatte vej. Holder du dit hobbyfår på stabilt huld, har fåret det godt. Det vil dog være naturligt, at fåret taber sig lidt over året, fx ved digegivning. Derfor skal du fodre mere for at opretholde fodertilstanden/hulden på fået i sådanne perioder. Er fået blevet "fed", kan det værre sværre at gøre drægtig.

Vil du gerne have noget godt lammekød, skal du passe på med overfedning. For meget fedt, er ikke godt. 

Værd at vide om fåreklipning

Vedligeholdelse af klippemaskine

En klippemaskine er en dyr investering. Derfor betaler det sig at passe godt på udstyret. Gør det til en vane altid at rense din maskine, - skær mv. efter brug. Løsn fjederen, og tag gerne kammene af. Giv dem lidt syrefri olie fx.. olie beregnet til cykelkæder, og fold dem ind i køkkenrulle og læg til siden. 

Er skæret slidt, sendes de til slibning. 

Pasning af flaskelam

Som hobbyfåreavler kan det være svært at undgå undertiden at få sig et flaskelam. Et flaskelam er et lam, som er afvist af sin mor. Da andre får har meget svært ved at adoptere dette lille lam, må man tage lammet til sig. Mit bedste råd ér, at være foreberedt! 


Sørg derfor for at 

- Hav i læmmesosonen købt ind, så du kan varetage moderrollen for det lille lam, også hvis det fødes i weekenden, lørdag nat. 


- Sørg for at lammet får 1 portion antistoffer (Råmælk). Kan købes i bl.a. Danish Agro i sæssonen. Dernæst gives mælkeerstatning. Efter 3 måneder kan gives alm. sødmælk. 


- Sørg for at lammet kommer over til sine artsfæder, og præges sammen med andre legekammerater, når det kun skal have mælk 3 x dagligt.

Fodring af flaskelam

Der er flere metoder til at passe flaskelam. Den sikre metode er at købe erstatningsmælk til formålet. 


Da det ikke er usædvanligt med et flaskelam, er der massere af vejledning på nettet, og specialfremstillet mælkepulver kan købes hos en alm. foderstofforhandler, som Danish Agro. Normalt er mælkeerstatningen inddelt i 3 typer:


1 = råmælk. (Oftest er et enkelt brev nok. Skal være købt på forhånd, eller hurtigst muligt eftre læmning). Hvis dit lam ikke kan få råmælken fra moderen, bruges denne. Den er selvsagt ikke lige så god som moderens råmælk, som er fyldt med antistoffer, som passer til netop din stald. Men det er et udemærket alternativ hvis du ikke kan malke fåret. 


Prøv dog først denne metode:

Lammet skal have sin råmælk. Èn metode er at sætte moderen på rumpen, og lade lammet dige ufrivilligt. Metoden kræver, at du ikke står der alene, men har en medhjælper med til at hjælpe dig. Lidt mere voldsomt, men en metode, hvor lammet får sin mælk, med de gode antistoffer moderen har, som gør, at lammet kan klare livet i stalden, med de bakterier mv som der er netop i det miljø, hvor lammet skal vokse op. 


2 = mælkepulver erstatning fra 0 dage til ca. 7 uger


3 = mælkepulver erstatning fra 3 uger og frem


Flasken kan købes i foderstofbutikker, hvor du køber dit fårefoder. 


Hvilken type/fabrikat af erstatningsmælk du vil anvende er op til dig. Vi plejer at anvende Elitemilk Lamb, som er nem at anskaffe. Den kan bruges fra lammet er nyfødt til ca. 7 uger gammel. Når lammet er 1 måned gammelt, kan du dog gå videre på Elitemilk Lamb W.


Bland mælken op i ca. 45-50C varmt vand, og køl ned. Du kan sagtens blande til et helt døgn ad gangen, og køle helt ned i køleskab, og så opvarme efterhånden.


Den første leveuge, giver vi mælk 6-8 gange dagligt - eller hver 2-3. time, også om natten. Vi forsøger at give, til lammet er mæt. Størrelsen vil have betydning for, hvor mange gange vi giver mælken.


Fra 2. leve uge, gives mælk 5 gange dagligt.


Efter lammet er 14. dage gammelt, kan du gå ned til at give mælk ca. 3-5 gange dagligt, men med hensyn til lammet størrelse. Er det et lille lam, med en lille mave, kan du give mælk oftere. Her gives desuden både vand, hø og lidt fodder.


Efter 3 uger, burde du kunne nøjes med at give mælk 2 gange dagligt.


2 måneder gammelt, bare 1 gang dagligt.


Og slutteligt er det vigtigt at kunne afvænne sit flaskelam. En tommelfingerregel er, at fravænne lammet fra mælken, når det vejer enten ca. 15 kg eller indtager 200 g. pilleret foder. På det tidspunkt, kan du blot give sødmælk til lammet.


Den første tid

Vores metode er valgt ud fra, at vores stald ligger noget væk fra vores hus og vi begge har fuldtidsjob. Derfor forsøger vi ikke at have flaskelam ovre i stalden, hvilket – hvis én af os havde gået hjemme – havde været mest praktisk. Vi vælger derfor en ”nødløsning”, hvor vi sikre lammets ve og vel, og kan passe vores job og sengetid nogenlunde. Det betyder, at lammet må bo hos os, i vores hjem den første tid og være med på job, lige så længe som lammet skal have mælk inden for korte intervaller. Dvs. så længe vi skal give lammet mælk om natten og flere gange i løbet af vores arbejdstid.


Helt lavpraktisk, lægger vi det lille lam til at sove i en pladstkasse godt foret. Lammet bevæger sig ikke meget når det sover og kan fint sove der den første tid. Til de vågne timer, iføres lammet en ble, så det kan bevæge sig rundt mellem os og vores hunde, og er hvis temperaturen er fin både ude og inde. Men jo altid i nærheden af deres "menneske-mor". For at denne nødløsning lader sig gøre, kræver det dels at lammet som nævnt, får ble på, så der ikke er afføring hist og pist, dels at ens arbejdsgiver og ikke mindst kollegaer er meget fleksible og har det ok med den løsning. Jeg arbejder som projketleder i byggebanchen i en mandsdomineret verden, alligevel har mine flaskelam blevet taget pænt imod, og mange håndværkere har lagt vejen forbi byggelederkontoret, for at se lammet. 


Når lammet ikke længere skal fodres om natten, og nattemperaturen ændre sig, så lammet kan sove ude, kommer det ud på marken, hvor det også kan søge ly, sammen med andre mødre og lam. Dette ikke uden hjerteskærende kalden, men de nye legekammerater, hjælper en del. På det tidspunkt skal lammet kun have mælk morgen, eftermiddag og aften. 


Når det er sagt, er det en stor opgave at passe et flaskelam. Og ikke et ønske i sig selv. Skulle du få et, skal du alligevel finde glæde ved det. Og lyden af ”dit” lam som kalder, kan stadig bare ved tanken, gå lige i hjertet. Det er simpelthen ikke til at stå for, - og den kalden er uimodståelig! Mine erfaringer med falskelam rummer dog kun to. Og der er sikkert mange som kan give bedre råd om pasning af disse lam, imens de er i stalden, hvor du slipper for at have dem hjemme. 

  


Øremærkning

Alle får skal være øremærket og registreret i det Centrale Husdyrbrugs Register, altså CHR. Det uanset om du kun ejer ét eller to får. Normalt vil det være nødvendigt, at isætte et mærke i hver øre. Et mærke som både indeholder dit CHR-nummer og lammets løbenummer (Nummer i besætningen). Hvis dine lam er slagtelam, kan du dog nøjes med kun at øremærke i ét enkelt øre, - med et mærke, kun påført dit CHR-nummer/besætningsnummer. Da vi gerne vil have muligheden at beholde vores lam, såfremt vi finder det egnet til videre avl eller kunne sælge det, øremærker vi altid i begge ører. Dvs. at vores lam altid er fuldt øremærkede.


Du skal huske at øremærke lammet inden det er 60 dage gammelt. Alle hændelser registreres inden for 3 dage i dit hændelsesregister, men her kan du med god samvittighed lade mærkningen vente, til lammet er lidt større, uden dog at vente for lang tid. 


Hvordan får du fat i nye øremærker?

Øremærkerne kan købes gennem "Webdyr" under fødevarestyrelsen. Køber du dine mærker der, holder deres system øje med, hvilket løbenummer du er kommet til, så du så at sige ikke kan bestille forkert. Vælg blot fabrikat og dernæst type og vælg antal. Du får nu fremsnedt øremærker til dine lam, iht. de løbenumre du er kommet til. Hos os har vi valgt de mærker som hedder "mini sheep", fordi de ikke ret store. Men øremærke typen er smag og behag. Udover Webdyr, kan du selvfølgelig også købe dine mærker gennem producenten, - derved slipper du får omkostninger til SEGES, som tager penge for deres service. 


Hvis et øremærke forsvinder

Skulle et af dine lam eller får tabe et øremærke (Sker jævnligt), skal øremærket erstattes. Du kan bestille et erstatningsmærke gennem Webdyr.


Selve mærkningen

At øremærke et lam tager ikke ret lang tid, og selvom lammet bliver forskrækket, - gerne vil tilbage til sin mor, er det heldigvis kun et øjebliks ubehag. 



Flaskelam, når du går på arbejde, og alt skal hænge sammen... 

I vores familie, går vi på arbejde, og kan ikke blive hjemme og passe flaskelam. Så hos os, må lammet med på arbejde, så længe der skal gives mælk flere gange i løbet af dagen...


Har du ble på lammet, og en lille foret kasse det kan sove i, kan det at være med på arbejdet fungere fint. Her kan "drikketiderne" passes.


Lammet vil følge dig overalt, så så længe det kan få lov at komme med dig (Når det er vågent), går det fint :). Er du der ikke, vil det kalde hjerteskærende efter dig, - du er jo dets nye mor. 

Hjemme efter arbejde, kan du få lidt tid til det praktiske, hvis du som os har en hund til at "babysitte" det lille lam. Her Babysitter vores schæfer Juna lammet. Og de nyder hinandens selskab. 

Må hunden sove på chaiselongen, må du forvente at det lille lam også vil... 

Værd at vide om får

Øremærkning

Hold lammet mellem dine ben, eller hav en hjælper, som kan holde det. Rens øret grundigt med desinficeringsmiddel. Sæt mærket fast i din tang, så hun og han-siden, sidder som de skal, og du har styr på hvor den flade del er. Den flade del skal blive på ørets overside. Hvilket er vigtigt, så mærket ikke hænger fast. Lige inden du sætter mærket i, finder du det rigtige sted. Mærk efter på øret, så du finder det sted på øret, lige over øregangen, hvor huden er tyndest. Når du ved hvor du vil påsætte øremærket, sætter du din tang til øret (den rette vej), og trykker hurtigt til. Bliv ved med at trykke, til du hører et klik. Når du hører klikket, er han og hun del låst sammen. Lammet vil oftest ryste lidt på hovedet undervejs. Derfor er det fint, at hjælperen holder det. Gør det samme med det andet øre.

Slagtelam

Gør dig klart hvilke lam som skal være slagtelam, og hvilke lam som skal forblive i avlen. Har du rigeligt med gode moderfår, er det jo nemt nok. 


For at lave et godt slagtelam, skal du tilpasse fodringen så du sikre en god tilvækst. Lammet skal gerne slagtes til efteråret, - alt efter din egen smag. Nogen vil gerne have kød fra unge lam, og slagter allerede lammene ved 3 måneders alderen. Vores slagtes først mellem 6-8 måneder, - hvilket stadig giver et delikat kød. Har væksten ikke været som håbet, kan vi til og med lade lammet få nogle måeder mere, - og til og med afvente til tidligt året efter. Det bliver kødet ikke ringere af efter vores smag. 


Et godt slagtelam skal tage på i vægt, - og dertil kræves rigeligt protein. Derfor anbefaler jeg, at du udover godt græs evt. suppleret med hø, giver tilskudsfoder i form af Fåre-T og byg. Kombiner gerne de 2/3 dele byg med ærter, som er rig på protein. Har du et godt græsstykke, kan det dog sagtens være, at det er nok. Det kommer an på en vurderingssag. Men ligesom du gerne vil have et flaskelam med god kødsætning, vil du heller ikke have et lam som er overfed. Det handler om balance, og her kommer erfaringen med i spillet. 


Slagtningen og parteringen kommer du ikke udenom. Du kan betale dig for denne ydelse eller som jeg gøre det meste selv. Jeg kan lide selv at gøre arbejdet. Har du det på samme måde, kan du læse mere om dette emne under slagtning og opskæring her