Opdateret 15.01.2021

Kombucha 


En af det skønne ved at være selvforsyner og have hjemmeproduktion som hobby ér, at der altid er mulighed for fornyelse. Èn af de drikke du selv kan fremstille, som supplement til de øvrige drikke nævnt her på siden, er Kombucha. For mit vedkommende har det været en tilfældighed, at jeg har stødt ind i denne skønne let søde & syrlige fermenterede drik.


Hvis du ønsker en drik, uden alkohol, er Kombucha, måske også noget for dig. Kombucha er samtidig kendt for sin sundhedsfremmende virkning og gode bakterier især for din mave. Desuden indeholder drikken sundhedsfremmende antioxidanter.


Drikken har som nævnt en let sød-syrlig smag, som smager fantastisk. Des længere drikken fermentere, des mere syrlighed. Så det handler om at finde balancen, således at den bliver let sødlig og ikke så sur som eddike.


Kombuchaen laves enten på grøn, hvid eller sort te. Du kan også lidt utraditionelt lave den på kaffe. Den kan dog ikke laves på te med olier/pergamot, så som Earl grey-te. Og egentlig er den heller ikke ret glad for kaffe, - men det lader sig gøre :). 


Kombuchaen er lavet på en kombucha-moder - en "SCOPY" og den væske kombuchamoderen har ligget i, også kaldt en starter. Starteren skal have en ph <4,5. Så er din starter over dette, skal du tilføre væsken lidt eddike. Normalt vil en kombucha som har fermenteret i 3 uger, være tilpas sur.


Min grundmetode, tager udgangspunkt i den helt sædvanlige opskrift, de fleste benytter sig af, når der laves kombucha. 


Smagen vil selvfølgelig variere efter hvilken te du har anvendt. Du kan også tilføje sagsgivere, når din bryg er færdig. Solbær er altid godt, men alle typer saft kan benyttes. Som udgangspunkt kan du eftersmage med 1 dl til 1 l. færdigbrygget kombucha, - det være sig hjemmepresset saft fx ingefærd, hyldeblomst, rosensaft og andre saft. Da kombucha kan være meget syrlig i sig selv, er jeg ikke selv ret vil med at tilføre ekstra syre. 



Udstyr

  • Min. 3 l patentglas eller glas m. taphane (Aldrig stål)
  • Stofble, veskestykke eller osteklæde


Ingridienser, GM

  • 1 Kombucha moder - SCOPY
  • 0,5 l. Kombucher-starter. Ph < 4,5
  • 400 g. sukker - hvid eller rørsukker (Brug ikke urafineret sukker)
  • 3,5 l god stærk te - grøn, sort eller hvid te (ca. 15-25 g. teblade) (Ikke Earl Gray)


Ingridienser, Kombucha-starter (Følger ellers GM)

Har du ikke en moder af pæn størrelse og en starter på ½ l., skal du lave en starter først.


  • 1 Kombucha moder, lille (Evt. blot en strimmel)
  • 1 dl. Kombucher-starter (Den mængde, du får din moder i)
  • 75 g. sukker - hvid eller rørsukker
  • 0,4 l vand
  • 2 te-breve af sort te (Eller hvid eller grøn te)

Gundmetode tilfremstilling af Kombucha

Se billedserien - sådan gør du trin-for-trin, længere nede. Klik her. 

Se videoguide her. 


Ved første bryg, er du låst, af den mængde væske din kombucha-moder ligger i. Væsken er = din starter. Har du kun fået 1 dl. væske, kan din første bryg, kun blive på 1½ l. En tommelfingerregel ér, at din starter-væske skal svare til 10% af den totale volumen. Til gengæld vokser din moder hurtigt, og du vil allerede efter første færdige Kombucha kunne lægge mere til side. Jeg ligger altid mellem 3-5 dl. til siden (Inkl. moderen), da det er de mængder jeg arbejder med. 5 dl. starterkultur giver 4-5 l. Kombucha.



1. Bryg en god kraftig te

Bring vandet i kog og tilsæt din te i form af et filter, så du ikke får teblade i vandet. Lad teen trække i det varme vand ca. 20 min. Teen skal være en god kraftig te. Tiden teen er i vandet, har betydning for både smag og farve. 


2. Tilsæt sukker

Vej sukkeret af, og hæld det i teen. Rør godt, til sukkeret er opløst. Er klart lettest når teen er godt varm. 


3: Køl ned

Lad teen køle ned. Du kan evt. køle teen hurtigere ned, ved at sænke gryden ned i koldt vand, fx. i håndvasken. Det er vigtigt, at temperaturen kun er ca. 21-23 C inden du går videre med din Kombucha. 


4. Hæld på beholder

    Hæld den nedkølede te på en glasbeholder og tilfør din Kombucha-starter-væske, gerne på en beholder med taphane. Du kan dog anvende et hvilken som helst glas, blot åbningen foroven er stort, således at din kombucha kan få ilt nok. Du må ikke anvende metalbeholdere. 


    5. Tilsæt din Kombucha-moder

    Læg din Kombucha-moder i toppen af glasset. Dæk hullet med et klæde - enten et veskestykke, ostelærred ol., således at din Kombucha kan få ilt, men du undgår fluer. Lad stå ved stuetemperatur.


    6. Henstand

    Efter 5-14 dage, er din kombucha normalt klar. Den skal have en syrlig, let gæret smag. Smag på den dagligt efter de 5 dage, til du får den smag som passer dig, med en god ballance mellem syre og sødme. Lader du den stå for længe, vil den blive mere hen af eddike. 

    VIGTIGT: Er det en Kombucha-starter du er i færd med at lave, skal du lade den stå i 3 uger, så den er tilpas syrlig, inden du bruger den i en ny Kombucha!


    7 Flaskning 

    Tag 3-5 dl af kombuchaen fra, sammen med din kombucha moder. Dette er din starter til næste kombucha, du sikkert allerede er ved at lave.

    Hæld resten af kombuchaen på flasker med låg. Sæt på køl 3-4 dage, hvor den vil karbonere, som en øl. Skulle den være blevet for syrlig a la eddike, kan du blot tilføre sød te, og på den måde tynde den op. 


    8. pasning af kombucha-moderen

    Passer du din Kombucha godt, - dvs. giver den de rette levebetingelser, kan den blive stor og lave en ny Kombuca. Kombuchaen formere sig bl.a. ved at lave en ekstra Kombucha-moder under sig. Den ses som en ny gele-agtig masse, som kan bruges i en ny Kombucha, samtidig med, at du stadig har den gamle. Du kan også bruge den som den er, og bruge en ekstra stor Kombucha moder. Størrelsen har dog ikke så stor betydning. Men fermenteringen går stærkere. 



    Under din kombucha-moder, dannes hurtigt en ny moder, som kan tages af og bruges i en ny portion. Mangler du en moder, og du vil køre efter den, bortgiver jeg dem jeg har i overskud.

    Send mig blot en mail. 

    Tine Rix

    Kombucha basseret på kaffe

    Ingridienser: 

    • 1 SCOPY
    •  05 l. starter. Ph < 4,5
    • 3,4 l. god kraftig færdigbrygget kaffe
    • 400 ml. æko. rørsukker


    Opskrift: Følger GM. Dog brygges en god kraftig kaffe, frem for brygning af te. 

    Resultat:

    En kaffekombucha smager mere af - jo kaffe, men har også en karamelaroma. 


    Vær at vide:

    Det betaler sig at vælge en god kaffe, da den har betydning for smagen. Skal muligvis sis, inden den hældes på flasker. 


    Nydes afkølet

    Sådan gør du - trin for trin

    1. Er dine kombuchaer er klar til flaskning?

    Når dine kombuchaer er klar til flaskning, er det tid til at lave en ny portion. Det tager normalt, an på rumtemperatur mellem 5-10 dage. Efter 3 uger, er den for syrlig til min smag. 

    2. Mål af

    Start med at måle din sukker af. Du skal bruge 400 ml, til 4 l. væske (3,5 l. vand + 0,5 l. kombucha (Kombucha-starter))

    3. Mål din te af

    Vælg den te, du kan lide og mål af. Den skal give en god kraftig bryg, - så brug ca. 15-25 g. te. 

    4. Lav den søde te

    Varm ca. 1-2 liter vand op, og tilsæt både sukker og te. Vandet behøver ikke at koge, blot sukkeren kan opløses og teen afgive aromastoffer. Lad hvile i ca. 20 min, imens teen trækker. 

    5. Klargør din SKOPY og kombucha starter

    Imens teen køler ned, gøres kombuchastarter og SCOPY klar. Tag med rene hænder din kombucha-moder op af den færdige kombucha. 

    6. Læg kombuchaen til siden

    Vask din kombucha (Tråde ol. under den, skal ikke med) og læg den til siden i en ren plastik- eller glasskål

    7. Gem 0,5 l. kombucha & køl teen ned

    Inden du flasker den færdige kombucha, tager du en 0,5 liter fra. Hæld den over din moder, - og stil til siden, imens din te (stadig) køler ned. 

    8. Hæld te mv. på glas & tilfør din moder

    Hæld afkølet te til stuepemp. + starter + ekstra vand (I alt 4 l.) på galsbeholderen. Tilfør forsigtigt din moder. Her ses en stor moder med en ekstra ny moder inden under. 

    9. læg moderen i overfladern

    Læg forsigtigt moderen ned i overfalden, og sørg for at få den til at flyde. Synker den, kommer den normalt op igen efter 1 døgn. 

    10. læg klæde over

    Påfør slutteligt et klæde - stofble ol. som "låg" til din glasbeholder, så din kombucha kan få luft, men du undgår fluer. Stil nu til side i et mørkt hjørne, og smag på den efter 5 dage og frem. 

    Sådan gør du - Videoguide

    Lignende artikler i

    Selvforsyning & hjemmeproduktion



    Lav din egen spegepølse

    Der findes ikke noget så dejligt, som at spise sin egen spegepølse. En rigtig delikatesse. Her finder du en nem opskrift, som er til at gå til, med koldrygning på weber grillen. Læs mere  her. 


    Kast dig ud i dyrehold

    Kunne dyrehold i selvforsyningen være noget for dig? Læs her hvordan du kommer i gang, - om alt fra etablering og pasning og pleje til slagtning & opskæring.

    Hjemmebryg? 

    Hom godt i gang med hjemmebrygning af alt fra godt special øl, vin, mjød, cider til fermenterede drikke som kombucha og ginger beer.