Opdateret 11.11.2021

Garvning af skind

Det er ikke svært at gave sit eget skind, men det er tidskrævende. Det kan derfor være en god idé at sætte god tid af, så du har tid til hver enkelt ting i processen. 


Mit bedste råd er: - har du ikke tid lige nu - så salt skindet grundigt på kødsiden og læg det i en pose.  Her kan det holde sig i ca. 1 uge. Alternativt kan du lægge skindet i fryseren. 


Der findes flere typer garvninger. Den som fremgår af Grundmetoden, GM er en anerkendt og hyppig anvendt metode. Bemærk dog, at jeg også "fedtgarver" efter endt garveproces. Gør du det, får du lettere ved at blødgøre dit skind. Eller rettere, det har jeg haft lettere ved. Andre har sikkert andre metoder, - og dem hører jeg gerne om. :)



Ingredienser, GM

Forarbejde:

  • Sæbe fx. alm. vaskepulver, shampoo ol.
  • Vand


Selve garvningen:

  • 500 g. alun 
  • 3 kg. salt
  • 10 l. vand, eller som det passer, så dit skind er dækket.


Blødgøring/Fedtgarvning:

  • 4 æggeblommer
  • 1-3 dl. olie (Ca. 1:1 med æggeblommerne)


Øvrig blødgøring:

  • Sandpapir, korn P120


Udstyr

  • Balje, 15 l. 
  • Skarp kniv
  • Hundebørste eller karte 

Så blødt og lækkert kan det blive, hvis du følger denne metode. 

Som barn lærte jeg, at den rigtige måde at tørre garvede sind på, var at spænde skindet op på en plade med små stifter og lade det lufttørre. 


Gør du det, bliver det stift og ubrugeligt. Mine første kaninskind, blev derfor lavet på denne måde da jeg var helt ung, - og det havde børnene meget sjov med. Men de kunne bestemt ikke bruges til beklædning ol.. 

Grundmetode, GM

Her en grundmetode på garvning af dine egne skind. Det kan være sig kaninskind, lammeskind og andre typer skind. 


1. Børst og vask så skindet

Børst i hurtige bevægelser uden at gå i dybden, det værste snavs ud af skindet. Fjern derved hø mv.. Vask derefter dit skind grundigt i rigeligt håndvarmt vand. Efter en grundig vask, tilsættes sæbe til badet. Lad skindet ligge lidt i dette bad, således at alt skidt og blod opløses. Lad evt. ligge til dagen efter.


2. Skyl

Skyl skindet fri for sæbe og snavs. Skindet skal være så rent, at du gider at arbejde videre med det. Skindet vaskes én gang mere senere, - så vær ej heller for kritisk.


3. Rens huden

Skær skindet til, så de værste løsthængende lunser fjernes. Fjern så sener, fedt og kød fra kødsiden. Dette kan godt tage lidt tid og kræver lidt tålmodighed og ikke mindst knofedt. Læg kræfterne i, og brug en skarp kniv til at løsne senerne. Pas på med ikke at skære hul i skindet. Bliv ved, til huden er ren og glat. Det er klart en fordel at fugte/vande dit skind undervejs. 


Kommer du til at skære hul, går det nok. Så syr du det blot sammen efter garvningen imens det stadig er vådt. 


4. Vask skindet

Vaske endnu engang skindet grundigt i håndvarmt vand, tilført en god portion sæbe. Du skal nu have det sidste skidt ud.


5. Garv skindet

Bland ingredienserne til garvningen - dvs. alun og salt, grundigt sammen med 10 l. vand. Vandet skal være håndvarmt, for at opløse salt og alun. Brug gerne en balje, en tønde eller bare en spand med låg. Når blandingen er ordentlig rørt sammen, lægges skindet ned i blandingen så det er helt dækket. Sørg for at der ikke er luft under skindet eller mellem evt. folder. Er der det, kan hårene ende med at falde af.


Læg låg på beholderen. Et låg kan også være en sæk ol..


6. Hvile

Lad skindet garve i garvningsvæsken i 10-14. dage. Rør dagligt i væsken mellem 1 til 3 gange dagligt. Det er vigtigt at røre i spanden, så vandet ikke rådner, og du sørger samtidig for, at der ikke er luft under skindet og mellem folder. 


7. Skyl og tør til semi-tør

Efter de 10-14. dage, tages skindet op. Skyl det grundigt for garvningsvæsken og hæng det til afdrypning.


VIGTIGT: Skindet skal endelig ikke være helt tørt, blot så tørt, at du kan tage det inden for. Tørre det først op, kan du ikke længere blødgøre det!


8. Sy huller

Har dit skind fået lidt huller i processen eller da skindet blev taget af lammet/dyret, syr du dem nu med alm. nål og sytråd, som passer til dit lams/dyrs farve.  


9. Blødgør skindet - fedtgarvning :)

Blødgør skindet med en blanding af æggeblommer og olie. Blandingen smøres på kødsiden. Pas på med æg på selve pelsen. Fold herefter skindet sammen, kødside mod kødside, så skindet kan ligge 1 døgn med denne blanding, uden at blive angrebet af fluer ol.. Dette er første del af blødgøringen. Det skal ikke vaskes af. 


10. Blødgør skindet under tørring - stræk det! - og husk pkt. 11.

Skindet vil trække sig sammen og kødsiden blive mørk under tørringen, - og gør du ingenting, vil det blive helt stift. Det er det du modarbejder ved at strække dit skind. Ved at strække det, hiver du i princippet fibrene over, som gør, at det bliver blødere (Helt blødt, hvis du er grundig). I processen bliver kødsiden "hvid". Og det er det vi ønsker at opnå. 

Stræk derfor skindet mellem 5-10 gange dagligt, eller mere, hvis du orker det, imens det tørre videre, uden at ødelægge dine syninger. Brug gerne en genstand til at strække skindet ekstra "hårdt" ud med. Fladt afrundet bat ol, er velegnet. Husk at komme helt ud i kanten. Dette gøres i 5 dage, eller til skindet er tørt.


Den metode jeg bruger, er dels at rykke i det på tværs (Meget faste og hårde ryk) - dels at stå på det og hive hårdt. Jeg strækker også kødsiden hen over en stoleryg. Alt hvad du kan finde på, for at strække det helt hvidt på kødsiden, er gavnligt for blødgøringen.  


11. Mere blødgøring - slib det!

Efter du har strækket skindet løbende, er det tørret mere og mere. Forsøg dig frem, i forhold til, hvornår du kan slibe på det. Så snart du kan slibe på det med sandpapir, tilføjer du dette, som en del af blødgøringsprocessen. Det er nu du fjerner de sidste små sener ol.. Det skal stadig ikke være helt tørt. Her menes: Du sliber det hvor det er tørt, men venter ikke til det er helt tørt overalt. Det er typisk fugtigt midt over ryggen (Hvor fået har haft sine skuldre). Du sliber løbende de tørre områder.


12. Tørring og sidste tilpasning

Når du har strækket og slebet kødsiden - helst over en lille uges tid, - og det er helt hvidt og blødt på kødsiden, og helt uden sener ol. er det tid til, at hænge skindet til endelig tørring, så det tørre helt op. 


Jeg plejer her, at skære den yderste kant af hvis den er blevet tør. Det drejer sig allerhøjst om nogle millimeter. Men det gør sindet pænere, at det bliver let afrundet, og denne tørre kant skåret fra. Skær med en skarp kniv, fra kødsiden tæt langs kanten. 


PS: Er dog ikke altid nødvendigt :)


13. Børstning

Slutteligt børster du dit skind, uden at være for krakilsk. Det er ikke meningen at pelsen skal forsvinde fra det nygarvede sind, så gør det rimeligt varsomt, men dog systematisk over hele pelsen. Jeg bruger en hundebørste, hvor jeg starter udefra og bevæger mig indad. Dog ikke hvis jeg ikke ønsker at "ødelægge" en struktur i pelsen, hvor jeg gerne vil bevarer "tot-looket". 


Med mine spælsauskind, undlader jeg dog tit at børste, fordi jeg godt kan lide det helt tottede look. 


Ubørstede - men færdiglavede spælsauskind :)

Sådan gør du - trin for trin

Under udarbejdelse :) .... Flere fotos på vej... 

1. Fjern evt. synligt skidt

Skindet skal være så rent, at du kan arbejde med det. Strå, smågrene ol. fjernes med en hundebørste. Her er dte ikke nødvendigt! :)

2. Vask skindet

Skindet skal nu vaskes grundigt. Læg det i blød, så blod og snavs opløses. Læg det i lunt sæbevand og skyld det grundigt efter i iblødsætningen, til vandet er rent og uden sæberester. 

3. Fjern sener, kød og fedtrester - 1

Sådan ser skindsiden ud, inden du går igang. Det er fyldt med sener, kødstykker og fedrester. De skal nu fjernes, til skindsiden er "ren" og glat.

4. Fjern sener, kød og fedtrester - 2

Sådan starter du op. Det er bare at finde et godt sted at starte, hvor du kan få løsnet det yuderste hudlag.

5. Fjern sener, kød og fedtrester - 3

Brug knofedt så længe du kan, og brug kun kniven, hvor det bliver nødvendigt. Normalt, kan du få kødet hevet af huden, som vist på billedet. Der skal lægges kræfter i. 

6. Fjern sener, kød og fedtrester - 4

Så begynder det at ligne noget. Men skindet mangler meget endnu,,,

7. Fjern sener, kød og fedtrester - 5

Så er skindet godkendt til den videre proces. Der vil stadig være enkelte små-rester af sener. Farveforskellen i overfladen skyldes her at lammeskinndet er broget. 

8. Vask skindet

Vask skindet grundigt i sæbe. Og skyl herefter sæben grundigt ud af skindet. Vandet skindet ligger i, skal være lige så klart som vist her.

9. Gør garvningsvæsken klar

Rør alle ingridienserne til garvningen sammen. Dvs. vand iblandet alun og salt. Sørg for at salt og alun er 100% opløst. 


10. Garv skindet

Læg skindet i garvningsvæsken. Sørg for at røre godt rundt, så der ikke er luftlommer tilbage i skindet og/eller i pelsen.

Lad skindet ligge her i 10-14. dage dage.

11. Under garvningen

Under garveprocessen røres min. 1-3 gange dagligt i blandingen.



12. Skyl skindet

Efter 10-14. dage, tages skindet op af garvevæsken (Som genbruges, hvis du har flere skind, som skal garves). Skindet skylles grundigt i rigeligt vand.

13. Lad tørre til "dryp-tør"

Hæng dit skind til tørre, til det er "dryp-tørt". Det skal lige akkurart være så tørt, at du kan tage det med ind, uden det drypper.

14. Lad tørre til semitør

Lad nu skindet hænge, til det er semitørt. 

15. Skindet er semitørt...

Så er skindet klar til den videre proces. Det kan akkurart ligge på gulvet nu, uden at gulvet bliver (ret) vådt. Men....skindet er altså på ingen måde tørt, men rimeligt vådt!

16. Lav din æggemasse

Lav en blanding - æggblommme og olie. 

17. Sy huller

Sy evt. huller, såfremt der er kommet et hul i skindet under processen. Jeg gør det her, inden jeg fedtgarver, men du kan også gøre det efter. Skal dog gøres dog før det er helt tørt.

18. Blødgøring/ fedtgarvning

Smør ægge-olieblandingen ud over skindets kødside. Vær omhyggelig og ikke nærig med blandingen. Pas på med ikke at få det ud i selve ulden. Skindet skal ikke vaskes mere nu :)

19. 1 døgns hvile

Fold skindet sammen, og læg det til side 1 døgn. 

20. Langsom tørring & stræk

Efter fedtgarvningen, skal skindet tørre ultra langsomt, imens du flere gange dagligt strækker skindet. Skindet skal strækkes helt hvidt. Strækkes det ikke, vil det blive hårdt, mørkt og stift.

21. Stræk, stræk, stræk

Stræk det også gerne over en stoleryg, hvor du virkelig kan lægge stor pres på skindet. Når du strækker ud til begge sider på denne måde, kan du virkelig mærke, at huden giver efter. 

22. ...Bliv ved med langsom tørring

Husk at lade det hænge og tørre langsomt. Ikke noget med at hænge tæt på en radiator, en brændeovn ol.. Du skal kunne fortslætte dine stræk, gerne 5 dage... og gerne 5-10 stræk dagligt!

23. Mere stræk

I den uge, hvor dine stræk står på, kan man godt blive lidt træt af strækningerne. :) - Men giv ikke op!

24. Slibning

Så slibers der skind med sandpapir. Slib hele skindsiden, som det tørre langsomt op. På billedet kan ses alle de brune "fnuldre" som slibes væk.

25. Slibning er færdig

Sådan skal det se ud, når du er færdig med at slibe. Skindet her er helt hvidt og fuldkommen blødt og lækkert. 

26. Fjern evt. kanter

Er du træt af de lidt hårde kanter, kan du skære dem væk med en kniv. Skær fra kødsiden. Jeg er ikke så træt af denne kant, - så jeg skære ikke væk :). 

27. Skindet er færdigt - børst det evt.

Så er de færdige :)

28. Så ren er uldsiden.

Lignende artikler i

Selvforsyning & hjemmeproduktion



Lav din egen spegepølse

Der findes ikke noget så dejligt, som at spise sin egen spegepølse. En rigtig delikatesse. Her finder du en nem opskrift, som er til at gå til, med koldrygning på weber grillen. Læs mere  her. 


Kast dig ud i dyrehold

Kunne dyrehold i selvforsyningen være noget for dig? Læs her hvordan du kommer i gang, - om alt fra etablering og pasning og pleje til slagtning & opskæring.

Hjemmebryg? 

Hom godt i gang med hjemmebrygning af alt fra godt special øl, vin, mjød, cider til fermenterede drikke som kombucha og ginger beer. Læs mere her.