Opdateret 15.01.2021

Krydderurteeddike

Lav endelig din egen kryddereddike - den smager fantastisk, - især til salater & dressinger. Men også i retter og ikke mindst i sovs, mayonnaise ol. 


Det er urtoligt nemt at lave kryddereddike. Som så meget andet er der flere metoder. Så her nævnes de metoder jeg anvender. 


Ingridienser, GM

Forhold mellem krydderurter og eddike er ca. 1 spsk. til 1 dl. eddike. Eller 2-3  bdt. til 1 l. 


  • Der kan anvendes alle typer af friske urter - og ogå tørrede krydderier, hvidløg, løg, pedre mfl.. Appelsin og citronskal gør sig også godt. 

  • Eddike


Udstyr, GM

  • Gryde til opvarmning
  • Glas med fx patentlåg - eller flaske




Gundmetode 

Her de metoder jeg anvender til at lave hjemmelavt krydderurteeddike. 


GM 1  - den helt lette, men langsomme

1. Vask 

Vask omhyggeligt de ønskede krydderurter samt fx. dild, timian, rosmarin ol. Tør dem i et rent veskestykke. 


2. Put i flaske

Put urter og andre krydderier i flasken.


3. Tilsæt edddiken

Der er nu to veje at gå. Du kan enten tilsætte eddiken kold - eller varme den op inden. Den skal være varm, men må ikke koge. Varmen vil få aromastofferne hurtigere ud i eddiken.


Nogle urter er mere hårdføre over for varme end andre. De sarte, er mere sarte, - hvor de grove, kan tåle en "hårdere" behandling. 


4. Køl ned

Når eddiken er kølet helt ned, påføres låg. 


5. Lad den trække

Stil eddiken lyst, gerne i en vindueskarm i ca. 14. dage. Smag på den, om den har taget smag af urterne. Hvis du ikke varmede eddiken op inden den blev hældt på, kan gå helt op til 4 uger. 


6. Si & tilsæt nye urter

Du kan vælge at si urterne fra, når eddiken er færdig. Er urterne blevet "bløde" at se på, er det fint at si eddiken og herefter gøre et nyt glas klar. Du putter nye krydderurter i en ren flaske/beholder, og hælder blot den krydrede eddike over. 


7. Opbevaring

Opbevares mørkt og køligt. 


GM 2 - Den mere "besværlige" men hurtige

1. Vask 

Vask omhyggeligt de ønskede krydderurter samt fx. dild, timian, rosmarin ol. Tør dem i et rent veskestykke. 


2. Kog edddiken

Kog eddiken op og tilsæt dine urter og andre krydderier, reven skal af citron, halverede hvidløg ol.. Lad koge i 1 time


3. Køl ned

Køl eddiken ned. 


4. Si & tilsæt nye urter

Urterne er blevet "bløde" under kogningen og sis derfor fra. Du kan vælge, for det dekorative, at putter nye krydderurter i en ren flaske/beholder. Hæld på flaske. 


7. Opbevaring

Opbevares mørkt og køligt. 



Lignende artikler i

Selvforsyning & hjemmeproduktion



Lav din egen krydrede kimchi

Find en dejlig grunmetode til fremstilling af en godt krydret kmichi, som er nem at lave. Du finder opskriften her. 

Højbede - vejen til større udbytte

Vil du gerne have et større udbytte af din hjemmeproduktion i køkkenhaven, skal du igang med højbede. I højbede kan du producere mere effektivt. Læs hvordan her

Hjemmegarvede skind

Sådan garver du skind! Gav dine egne skind og få dejlige lamme & kaniskind til stuen. Læs hvordan her.