Jeg elsker syltede grøntsager, - især de mere utraditionelle hjemmegjorte blandinger som ikke kan købes i supermarkeder, samt andet sylt, som sjældent kan købes. Det være sig syltede pebrefrugter, syltede gulerødder ol., som virkelig smager fantastisk, især hvis man giver sylten ens eget personlige strejf. Hos os kan vi fx. godt lide, at supplere de syltede grøntsager med chili. Og dild og peberrod indgår næsten i alle mine syltninger.
Sylt er alt i alt bare et virkleligt godt supplement, til alt det andet grønt som kommes på tallerknen.
Syltning må samtidig virkelig høre til et af det vigtigste grundelementer i selvforsyningen, i forhold til konservering af egne grøntsager og ikke mindst frugt.
Det er samtidig ufatteligt nemt at sylte. Det kan nærmest ikke gå galt. Der er nogle variationer, som gør, at du kan gøre det nemt og hurtigt, eller nemt og lidt langsommere. Men metoden kan vælges frit og kommer mest an på smag og behag, og nok i sær, hvad man er vokset op med.
Du kan både sursylte udelukkende med anvendelse af eddike og sukker, eller sursylte med tilsætning af vand.
Sukker er med til at forbedre holdbarheden, og giver en god smag, ligesom nogle smagsgivere kan være det. Jeg tilsætter ikke for meget sukker. Nogle kan lide lagen sødere, og derfor må du her smage dig frem. Det samme gælder for mængden af salt og øvrige ingridienser.
Syltelage, - den lidt mindre sure
God til: Alt sylt, - blandinger, så som glas med bare én grøntsag, som pebrefrugter, gulerødder ol.
Syltelage, traditionel
God til: Grøntsagsblandinger a la Pickles, agurker ol.
Syltede agurker - de smager bare vidunderligt :). Her er de lavet efter eksempel 4.
Se trin-for-trin guide længere nede, ved at klikke her.
1. Klargør dine grøntsager
Vask dine grøntsager grundigt. Skær dem evt. ud i mindre stykker og i buketter. Gulerødder og små agurker gør sig godt hele, men kan også skives.
2. Saltning
Ikke alle grøntsager behøver saltning. Typisk behøver pebrefrugter og gulerødder fx. ikke salt.
Har du valgt en blanding a la Pickles eller hele sylteagurker, er det traditionen tro, godt at salte ½-1 døgn, inden du går videre. Grøntsagere til blandinger a la Pickles, drysses med 1 dl. salt, og stilles til side ½-1 døgn, inden de vaskes rene, og du fortsætter processen.
Hele sylteagurker, lægges i en lagde af salt (1 l. vand, 100 g. salt - kogt og afkølet) i ca. 1 døgn, inden de skylles og du går videre i processen. Jeg prikker sylteagurkerne inden med en kødnål.
3. Kog syltelagen
Kog eddike og evt. vand, sammen med øvrige ingridienser til syltelagen, herunder sukker og krydderier, pebre mv.. Lad koge i ca. 5 min. Vælg krydderier som passer til den valgte grøntsag.
4. Grøntsager tilsættes
Grøntsagerne kommes i kasserollen og koger med i 1-2 min.
OBS: Rødbeder (Skrubbede og rengjorte), skal koge i ca. 30 i vand, ikke i syltelagen! De afkøles og skrællen gnides af, inden de skives.
5. På glas
Tag grøntsagerne op med en hulske. Læg grøntsagerne i glasset. Gulerødder kan evt. arrangeres, så de står pænt på højkant, - det samme med pebrefrugter ol.. Det vigtigste ér, at alt kommer under lagen, når først den er hældt på.
6. Hæld lagen på
Hæld så lagen på. Lagen skal dække grøntsagerne. Luk glasset til.
7. Opbevaring
Opbevares mørkt, køligt og tørt. Fx. i et viktualierum, med temperature under 10C. Lad stå uåbnet her. Så snart glasset er åbnet, sættes det i køleskab.
Der kan laves utallige variationer af syltede grøntsager. Alle grøntsager og også frugt kan på det nærmeste sursyltes. - fx. hele eller skivede rødbeder, hele eller skivede agurker, blomkål, broccoli, pebrefrugter, gulerødder, græskar, chilier, løg, bønner, aspages, osv. osv. osv.
De fleste syltninger følger GM, - hvor valg af eddikelage er efter smag. Brug den eksperiende metode.
Eksempel 1, Blandede grøntsager a la Pickles:
Følger GM inkl. pkt. 2
Eksempel 4, Agurker
Følger GM, inkl. pkt. 2
Eksempel 2, Gulerødder
Følger GM, dog uden pkt. 2
Eksempel 3, Peberfrugter
Følger GM, dog uden pkt. 2
Eksempel 4, rødbeder, skivede
Følger GM med følgende ændring:
GM følges uden pkt. 2 og 4.
Før pkt. 5: Rødbeder (Skrubbede og rengjorte), koges i ca. 30 i vand, ikke i syltelagen! De afkøles og skrællen gnides af, inden de skives.
Prøv dig frem :).
Disse syltede pebrefrugter, med spændende farver, giver et dekorativt tilbehør, som både er sødt og stærkt på samme tid.
1. Klargør dine grøntsager - her er valgt pebrefrugter
Vask dine peberfrugter grundigt. Skær toppen af peberfrugten væk og fjern kerner. Skær dem ud i både.
2. Kog syltelagen
Kog eddike, vand og sukker. Til pebrefrugterne er ikke valgt krydderier. Ønskes disse, tilsættes de her. Lad koge i ca. 3-5min.
3. Grøntsager tilsættes
Pebrefrugterne kommes i kasserollen og koger med i 2 min. Størrelsen på pebrefrugterne gør, at de må koges i hold.
4. Op af lagen
Tag dine pebrefrugter op af lagen med en hulske. Læg til side.
5. Afkøling
Lad dine peberfrugter køle lidt af
6. Put grøntagerne i glasset & tilsæt lagden
Arranger dine peberfrugter omhyggeligt i glasset og hæld din varme syltelage over, så de er helt dækkede. Tilsæt evt. chili, frisk basilikum ol. .
Find en dejlig grunmetode til fremstilling af en godt krydret kmichi, som er nem at lave. Du finder opskriften her.
Vil du gerne have et større udbytte af din hjemmeproduktion i køkkenhaven, skal du igang med højbede. I højbede kan du producere mere effektivt. Læs hvordan her
Sådan garver du skind! Gav dine egne skind og få dejlige lamme & kaniskind til stuen. Læs hvordan her.