Opdateret 15.01.2021
Smør er ikke bare smør! En god smør, skal ikke bare smage af fedt. En god smør skal have smagsnuancer, og indeholde både "syre" og salt.
Jeg anbefaler dig at prøve de forskellige smørtyper af og derefter finde din favorit. Smør kan tåle at blive frosset ned, - så lav en stor portion og gem ned. På den måde, kan du gå helt væk fra købesmør.
Det er nemt at lave smør. Selvom det er nemmere blot at hande smør eller et smørprodukt ind, håber jeg, at du med denne grundmetode, bliver inspireret til at lave din egen smør, - ikke bare én enkelt gang, men altid. Ikke fordi du kan, men fordi kvaliteten er det bedre. Smagen bare vidunderlig. Det handler også om vaner. I stedet for at købe smør, køber du økologisk fløde! Du skal altid have ingridienserne liggende, så du nemt kan røre din smør op.
Helt grundlæggende laves en smør, ved at piske ingridienserne fløde og evt. fløde kombineret med cremfrese hårdt, og tilsætte salt. Når ingridienserne piskes, vil fløden først blive til flødeskum, dernæst til smør, hvor den taber væsken. Væsken er kærnemælk, som kan drikkes som den er eller anvendes i bagværk, eller som kultur til en ny skæreost. Det som bliver til smør er dels fedt, dels proteiner og ikke mindst vitaminerne A, D og E.
Grundprincipper.
At lave smør indeholder kun 3 grundprincipper.
1. Pisk fløden hårdt til den skiller (Taber væsken)
2. Skil/pres kærnemælken (Restproduktet) fra smøret
3. Tilsæt salt
1 l. fløde
Falgsalt, tilsat efter smag
Opskrifter på syrnet smør findes længere nede
1. Pisk fløden
Pisk fløden (Skal have køleskabstemperatur) til den skiller. Hav lidt tålmodighed. Fløden skal piskes så hårdt, at den først bliver til flødeskum, dernæst til smør. Når først fløden er blevet til skum, vil den snart blive så "hård", at fedt (Og protein) samler sig,og kaster væsken (kærnemælken) af sig.
2. Dræn og "vask" smøret
Dræn smøret, ved at presse ogf ælte kærnemælken fra den. Er nemmest når smøren er kold. Der vil blive lidt vand tilbage, hvilket er ok. Læg smøret i vandbad med iskoldt vand, og lad ligge. skift vandet nogle gange. hvorefter det sidste vand æltes ud.
3. Tilsæt salt og evt. andre kryderier
Tilsæt salt og din smør er klar til brug. Ønsker du en krydresmør, tilsætter du blot de ønskede krydderier.
4. Pak smøret
Smøret kan fryses. Put det smør du skal bruge i en egnet beholder, og frys resten. Det er smart at pakke det som skal fryses i ruller, som er nemme at håndtere senere.
"Farven på smøret, betyder noget for den visuelle oplevelse.
Ønskes en gul smør, skal du anvende fløde fra køer som går på græs, og derved har fået
Carotenoider (Farvestoffer i planter). Vælg derfor altid fløde fra køer på græs"
Tine
Din smør kan holde sig i ca. 10 dage, - så frys ned, hvis du har mere smør, end du kan bruge.
Holdbarheden forlænges, hvis du vasker smøret, - dvs. sikre dig at så meget kærnemælk er presset/æltet ud af smøret.
Da smør er hurtigt at tø op, kan det derfor kun anbefales, at fryse det ned i protioner, f.eks. ruller på 250 g., hvor smøret er rullet ind i film.
Min favoritsmør er og vil altid være syrnet smør. Det giver en mere aromatisk smør, som bare er en nydelse for ganen. En syrnet smør, er en smør som er pisket sammen af syrnet fløde, - enten fløde blandet med en "syregiver" eller fløde som har fået lov at syrne. Der er flere metoder til at syrne føden, som har indflydelse på smagen.
Opskrift:
Følger GM med følg. ændring:
Under pkt. 1, piskes både fløde og Cremfreshe.
Ingridienser:
Værd at vide:
Der kan tilsættes mere eller mindre Cremfreshe, som vil give forskellige syrlighed i det færdige produkt. Principielt op til 100%.
Opskrift:
Følger GM med følg. ændring:
Inden pkt. 1, blandes ingridienserne, og står ca. 1 døgn ved stuetemperatur. Du har nu en tyk syrnet fløde. Husk at køle ned inden piskning.
Ingridienser:
Værd at vide:
Kan syrnes længere end 1 døgn. Det vil give en skarpere syrlighed.
Opskrift:
Følger GM med følg. ændring:
Inden pkt. 1, blandes ingridienserne, og står ca. 1 døgn ved stuetemperatur. Du har nu en tyk syrnet fløde. Husk at køle ned inden piskning.
Ingridienser:
Værd at vide:
Kan syrnes længere end 1 døgn. Det vil give en skarpere syrlighed.
Fermenter dine kål, og få kålen tilat holde længere. Med denne dejlige velsmagende grundmetode, kan du hurtigt lave dine egen kraut. Læs hvordan du gør her.
Kunne dyrehold i selvforsyningen være noget for dig? Læs her hvordan du kommer i gang, - om alt fra etablering og pasning og pleje til slagtning & opskæring.
Hom godt i gang med hjemmebrygning af alt fra godt special øl, vin, mjød, cider til fermenterede drikke som kombucha og ginger beer.