Jeg har valgt at lave en side bare med disse to faste oste, da de er nogle af mine favoritter. De har en skøn sød & nøddeagtig smag. De er for mig en ren dilikatesse, og noget en hver osteentusiast bør afprøve. De er meget lig hinanden, hvilket der sikkert er flere meninger om. Den væsentligste fordel er antallet af huller. Emmentaler er kendetegnet ved sine store lufthuller, hvor Grýere nærmest ikke har nogen. Gryére må gerne være så hård, at den nærmest smuldre, når man skær i den. Da opskriften er næsten ens, er her en grundmetode, som dækker dem begge.
De er ikke hvad jeg ville kalde begynderoste, da processen er lang og ventetiden lige så, da de skal lagres temmelig længe. Ud over lagringstiden, kræver de meget i pasning, idet de under lagringen løbende skal saltes og vendes. Men... følger du opskriften, er de stadig til at have med at gøre. Og du skal endelig ikke holde dig tilbage.
Skal du til at lave din første faste ost, er det dog langt hurtigere og nemmere at nå et godt resultat hurtigt med en Danbo eller Cheddarost, som du kan finde opskrifterne på her. På den side står gennerelle regler omkring fremstilling af faste og semfast oste, som er nyttig baggrundsviden, inden du kaster dig ud i ostefremstilling.
At lave Grýere eller Emmentaler er som nævnt tidskrævende. Så start tidligt på dagen, og hav god tid og ikke mindst ro.
Andet udstyr, som er gavnligt, men ikke nødvendigt
Resultat:
Ca. 1,3 kg. fast ost. Delikat, nøddeagtig smag. Gryere må gerne smuldre i flager.
Vær at vide:
Osten kan, hvis den varmes forlænge ved 50-53C, blive så fast, at den er svær at samle/presse. Skulle det ske for dig, så fortvivl ikke, men brug osten som parmesan.
"Det er sket, at én af mine Gryére er blevet ultra hård, og efter samlingen og lagsaltningen, pludselig har smuldret. Fortvivl ikke hvis det skulle ske. Lufttør oste-stykkerne 1 døgns tid, og kør den så igennem footproceseren og hak den til smuldret parmesan. Vakum pak i mindre poser, og nyd en ost a la parmeasan som smager fantastisk!
Tine
Hjemmelavet, Gryere ost
GM benytter alle grundprincipperne. Se grundprincipperne her.
Se hvordan du gør trin for trin længere nede. Klik her
1. Varm mælken op
Mælken varmes langsomt op til 35C. Rør løbende, stille og roligt for at fordele varmen jævnt. Når temperaturen er nået, slukkes.
Temperaturen skal nu forsøges holdt ved at lægge låg på gryden når du kan, samt med et håndklæde, tæppe ol.
2. Tilsæt syrevækkeren/ostekulturen og øjeformationskulturen
Tilsæt ostekulturen (I pulverform) og øjeformationskulturen (Men ikke nøddekultur), ved at sprede den forsigtigt ud på toppen af mælken uden at røre den i. Lad stå i ro i 5 min, imens kulturen opsuger væske. Herefter røres der stille og roligt, fra bunden og op i 1 min. Rør altid i rolige op og ned bevægelser. Der må ikke piskes ol..
3. Hvile
Sæt låg på gryden og lad din mælk hvile i 30 min. Temperatuen skal forblive "høj" (35C). Brug et håndklæde eller et tæppe til at komme omkring gryden, så temperaturen ikke daler for meget.
4. Tilsæt øvrige ingridienser
Tilsæt ingridienserne i denne rækkefølge, og husk at røre mellem hver tilsætning. Først evt. kalciumclorid, nøddekultur og så osteløbe iblandt lidt koldt vand.
Rør ca 1 min. i mellem hver ingridiens. Sørg igen for, at du har rolige op og ned bevægelser.
5. Hvile
Sæt låg på gryden og lad din mælk hvile i 30 min. Husk stadig håndklæde eller et tæppe til at komme omkring gryden, så temepraturen ikke daler for meget. Osten skal under denne proces koagulere, - dvs. stivne til den ligner en fast budding.
6. Tjek om osten er klar
Inden du går videre, skal du tjekke om osten er klar. Du skal kunne skære et lige snit ned i ostemassen, og se, når du løfter let, at massen er 100% sammenhængende. Massen skal ligne en budding og snittet være skarpt uden hvid væske. Der må gerne være helt klar, gennemsigtigt væske.
Sådan gør du: Stik en paletkniv eller kniv ned i den faste masse. Helt ned til bunden, i et let skråt snit. Løft paletten og se om massen er fast. Er der stadig en hvidlig tynd væske, lader du den stå i 10-15 min. mere og tjekker igen.
7. Skær osten
Skær nu massen ud i firkanter, med lange snit med i osten fra overfalde til bund. Skær først i den ene retning. Skær lange lige skæringer, med ca. 2-3 mm. mellemrum. Når du er færdig med at skære i den ene retning, skære du på samme måde på den anden led, så du til slut kan se, at ostemassen er skåret i fine firkanter. Skær ligledes skråt ned i overfladen, så stykkerne bliver skåret på den vertikale led (Om end det er skråt).
Har du mulighed for at skære vertikalt, gøres det. Det kræver et specialværktøj, - og behøves ikke. Du kan sagtens undvære dette.
Størrelsen på dine kvardtrater får betydning for, hvor meget væske din oste efterfølgende vil indeholde. Dvs. om den er mere semi-fast end fast. Des mindre firkanter, des mere væske vil dræne af i den videre proces, som handler om at dræne disse stykker for valle. Da Grýere og emmentaler hører til de fast oste, skal de skæres så småt, at ostekornene til slut minder om ris. Vi ønsker med andre ord, en helt fast ost.
8. Hvile
Sæt låg på gryden og lad din ost hvile i 5-10 min. Er vigtigt, så kvardraterne danner en "skorpe", som er med til at "holde på osten", så du får ost og ikke bare en rørt "grød".
9. Røring 1
Hold varmen på de 35C i 35-40 min, imens du fosigtigt rør i massen, og sørger for at "skære" alle større stykker ost ud, så de kommer ned i den rette størrelse. Det kan ikke undgåes, at der er store stykker i massen, hvis du ikke kan skære vertikalt.
10. Tilfør varme under røring 2
Tænd ganske svagt for varmen og varm ultra langsomt op til 50-53C over 40 min. Undervejs røres forsigtigt men jævnt i massen. Osteklumperne bliver langsomt mindre, som de taber mere og mere valle. De er nu på størrelse med (store) riskorn. Det ér meningen, at osten skal smide væsken, så der dannes en masse valle (restprodukt), samt ostekkorn.
OBS: Varmer du for hurtigt op, vil "osten" danne en reel skorpe, og kan ikke tabe væsken, som er det hele operationen går ud på.
Mht. temperaturen, har temperaturen betydning for, hvor fast osten bliver. Nogle kulture kan tåle en højere opvarmning, andre ikke.
11. Røring 3
Sluk for varmen, når du har nået de 50-53C.
Rør af og til i de næste 30 min.
12. Tjek at osten er klar
Tag nogle af dine ostekorn op i dine hænder, og pres dem forsigtigt sammen. Processen er færdig når du kan masse dem sammen, men stadig skille dem ad. Kan du ikke det, fortsætter du med at røre lidt endnu, til det kan lade sig gøre. Vigtigt, da du ellers kan få en sur ost.
13. Osten "samles" under vallen (Også kaldet en "fisket" ost)
Denne del er ikke super nem, men lader sig dog gøre. Indfang i gryden alle ostekornene i dit osteklæde, uden at tage dem op af vallen. Du presser forsigtigt klædet om ostekornene og lader osten samle sig under vallen. På den måde samler osten sig, uden der tilføres ilt. Lad stå sådan i ca. 10-15 min.
14. Osten kommer i form
Sørg for at have en form klar til osten, som passer i størrelse. Sæt en bakke under formen, så vallen af praktiske årsager kan rende fra osten, ned i den, inden den hældes bort. Saml så dit osteklæde og løft ostekornene over i formen. Pres den (forsigtigt) ned i formen med osteklædet omkring sig. Sørg for, at der er ostekæde nok til også at dække ostens top, så den er dækket inden du lægger pressepladen på.
15. Pres osten
Sæt osten i ostepressen, eller pres den vha. fx. vægtskiver. Først sættes "låget" til osteformen på, dernæs det som skal presse osten, an på hvilken ostepresser du har. Du kan lave en selv. Sørg blot for, at presset er ensartet og i første omgang ikke for stort. Normal vil man sige:
Ca. 5-10 kg. i 15 min., 25 kg. i 1 time. Efter 1 time, presses osten i 2 x 12 timer med 40 kg.. Har du mulighed for at presse med 50 kg på et sidste 12 timers pres, får du en helt fast ost. Mellem hvert pres, vendes osten og pakkes ind i et nyt rent osteklæde. Alternativt skylles osteklædet godt i varmt vand, inden det påsættes igen. Ved sidste pres, kan klædet tages af, således at osten bliver helt glat.
OBS: Har du ikke en rigtig osteform, dvs. en hård cylinderring med små huller med dertil hørende ostepresse-plade, kan du anvende en springform, som vendes med bunden opad, så bunden anvendes som presseplade. Det fungere fint.
16. Tørsaltning
Nu tørsaltes osten i rigeligt fint salt. Læg den i en bakke og tilfør rigeligt salt både under, over og hvad du kan putte på, på siderne. Den skal tørsaltes i hele 2 døgn, hvor du undervejs skifter salten ud én gang. Osten vendes to gange dagligt i denne proces. Og beskyttes desuden mod fluer ol..
Ideel temperatur er ca. 10-12C.. Luftfugtigheden må meget gerne være høj. Anvend evt. blot en pose til at sætte over osten, som holder på fugtigheden, eller en plastbeholder ol..
17. Lagsaltning
Nu børsets salten af, og osten lagsaltes i ca. 24 timer i en saltopløsning besående af 250 g. fint salt, opløst i kogt afkølet vand (1 l.). Sørg for at din ost er dækket af saltvandet. Brug evt. noget til at tynge den under vandet, fx. en skål, en dyb tallerken ol. .
18. Tørring og ekstra tørsaltning af osten
Lad osten tørre i nogle timer. Tørsalt den "let" herefter i ca. 8 dage, ved at drysse den med fint salt, uden at dynge den fuldkommen til. Gerne ledt køligt, uden at være i køleskab. Dvs. ca. ved 10C.
19. lagring og udvikling af huller
Osten skal ved stuetemperatur nu lagres i ca. 8 uger, således at den kan udvikle sine huller og den karesteristiske "Øjeformation" (Osten runde sig). Dog kun for Emmentalerens vedkommenden - ikke for Gryére.
Osten fugtes/gnides i saltvand et par gange om ugen. Tænk her ind, hvor tyk og kraftig en skorpe du ønsker dig. Så længe du holder denne proces kørende, vil skorpen blive tykkere og mere tør, akkurart som en rigtig emmentaler/Gryére. Principiel kan du fortsætte med dette de næste 4-8 uger, - du kan efter bare en enkelt uge, hvis skorpen allerede er "hård", dog vælge at gå videre til pkt. 19. Det gør jeg :).
20. Overfaldebehandling
Du kan i princippet vælge flere overfaldebehandlinger. Du kan vælge at give osten osteplast, ostevoks eller helt simpelt vakumpakke osten. Jeg bruger oftest ostevoks. Det ved jeg virker og er nemt at håndtere. Jeg vakuumpakker også af og til. Udfordringen med vakuumpakningen ér, at osten, såsnart den er ude af vakuumpakningen, ikke længere er beskyttet. Så her kan man så vælge at vokse, plaste eller vakumpakke noget af osten igen.
Ved brug af ostevoks, varmes voksen op til ca. 90-100C på lavt blus. Når temperaturen er nået, vokses osten. Du kan gøre 3 ting, for at påføre voksen til osten. Du kan
Det er vigtigt, at osten vokses med et godt tykt lag. Metode nr. 3 er den metode jeg oftest selv benytter mig af, da den er hurtig og effektiv. Er du bekymret for at blive brændt af den varme voks, kan du evt. benytte handsker.
21. Fortsat lagring og udvikling af huller
Osten fortsætter efter overfaldebehandlingen pkt. 18, indtil de ca. 8 uger er gået.
22. Slut lagring
Læg din ost på køl. Er din Emmentaler/Gryére endnu ikke overfaldebehandlet, gøres det nu, inden den lægges i køleskabet i yderligere 6-8 måneder.
Personligt syntes jeg, at skorpen er vigtig. Ligesom med brød, betyder skorpen noget for den fornemmelse man får, når man skære i sin ost. Dertil kommer det visuelle. En ost med en god skorpe, er en fryd for øjet.
Der findes flere metoder til at danne en god skorpe. Skorpen dannes ved de semifaste og faste oste helt af sig selv ved lufttørring evt. hjulpet på vej af saltning af overfalden. I hjemmet har vi ikke en grotte, hvor luftfugtighed og temperaturen hjælper med at danne svampe, som laver en fx. mørk overflade. I hjemmet må vi dermed "nøjes".
Skorpen kan dog blive meget tyk, og dermed tage for meget af den spiselige del af osten. Her kan du, når overfladen har fået/nået den ønskede tykkelse, enten smøre den med osteplast, vokse den eller vakumpakke.
Ønskes struktur i skorpen skal du vælge en form med skrtuktur (billedet th).
1. Hæld mælken i en stor gryde
Hæld din mælk i en stor gryde. Det er vigtigt, at du har valgt økologisk mælk, da økologisk mælk er uhomogeniseret.
2. Varm op under omrøring
Tænd for lav til middel varme. Varm stille og roligt din mælk op, til du når 35 C. En god måde at røre på, er at røre fra bunden op. Du må ikke piske luft ind i den.
3. Temperaturen er nået
Nu er temperaturen næsten 35C, og du kan nu gå videre. Vej kulturerne af (Ostekultur og øjeformationskultur). Sluk helt for varmen, så temperaturen ikke stiger mere end de 35C.
4. Tilsæt din ostekultur/syrevækker
Når de 35C er nået, tilsættes ostekulturen. Her er det frysetørret ostekultur T-STI-14. Men andre kulturer kan også benttes. Der kan alternativt anvenes økologisk yoghurt.
5. Tilsæt øjeformationskulturen
Tilsæt ligeledes øjeformationskulturen. Jeg benytter mig af knivspidser, - det fungere fint. Der skal ikke meget til, for at skabe den effekt der ønskes.
6. lad kulturen optage fugten
Lad kulturene ligge på overfalden i ca. 4-5 min.
7. Rør
Rør nu stille og roligt kulturerne ned i mælken, ved at røre fra bunden og op. Rør i 1 min.
8. Hvile
Lad nu din mælk hvile i 30 min.. Forsøg at holde temperaturen på de 35C så godt som muligt, ved at pakke din gryde ind. Et håndklæde fungere udemærket.
9. Mål din nøddekultur op
Mål nøddekulturen op. Det er denne kultur, som giver din Emmentaler og/eller Gryére ost den karakteristiske nøddeagtige smag.
10. Mål din kalciumklorid op
Mål evt. kalciumklorid op nu. Tilføres normalt, når der anvendes mælk fra kører som ikke har gået på græs, dvs. når der anvendes vintermælk.
11. Mål din løbe af
Mål din osteløbe af nu. Og bland den grundigt med lidt koldt vand.
12. Tilsæt nøddekultur, evt. kalciumklorid og løbe
Tilsæt først kalciumklorid (Hvis mælken er fra kører, som ikke går på græs, dvs. vintermælk), nøddekultur, så osteløbe. Rør 1 min. mellem hver tilsætning.
13. Mål temperaturen
Mål temperaturen. Er den 35C? Ellers reguleres, så din mælk når en temepratur på 35C. pas på med at varme for meget.
14. Hvile & koagulering
Lad igen din mælk hvile uden omrøring, pakket ind i tæppe, så temperaturen holdes. Det tager ca. 30 min., for din mælk at koagulere. Den skal stivne, til den ligner en budding.
15. Er din ost stivnet?
Tjek at din ostemasse er klar, ved at lave et lige snit i den. Før din palet skråt ned i massen. Når du løfter den let, - er den da fast? Løber der hvid væske ud, skal den stå lidt længere.
16. Skær osten
Skær osten ud i fine hvardrater, så godt som muligt. De skal skæres i en størrelse på 2-3 mm, som giver meget små ostekorn som slutresultat.
17. Hvile
Sæt låg på gryden og lad din ost hvile i 5-10 min. Er vigtigt, så kvardraterne danner en let "skorpe", som er med til at "holde på osten", så du får ost og ikke bare en rørt "grød".
18. Røring 1
Hold varmen på de 35C i 35-40 min, imens du fosigtigt rør i massen, og sørger for at "skære" alle større stykker ost ud, så de kommer ned i den rette størrelse.
19. Varm op og rør videre, røring 2
Tænd svagt for varmen og varm ultra langsomt op til 50C (Max 53) over 40 min. Undervejs røres forsigtigt men jævnt i massen.
20. Røring 3
Rør af og til i de næste 30 min. nogle af ostekornene op i dine hænder, og pres dem forsigtigt sammen. Processen er færdig når du kan masse dem sammen, men stadig skille dem ad.
21. Saml osten under vallen
Saml ostekornen i et osteklæde under vallen. På den måde samler osten sig, uden der tilføres ilt. Lad stå sådan i ca. 10-15 min.
22. Pres osten
Tag osteklædet med osten op og pres den forsigtigt ned i din form. Pres derfeter osten, som avist under GM 14. An på din form, bør du ca. 1 døgn efter, stå med et resultat a la dette.
23. Tørsaltning
Den skal tørsaltes i hele 2 døgn, hvor du undervejs skifter salten ud én gang. Osten vendes to gange dagligt i denne proces. Og beskyttes desuden mod fluer ol..
24. Lagsaltning, ekstra tørsaltning & overfaldebahandling
Osten lagsaltes i 1 døgn som anvist under GM 16, og lægges herefter til tørre. Tørsaltes let løbende iht. GM 17. Hvorefter du enten fortsætter behandlingen iht. GM 18 eller overfladebehandler.
Fermenter dine kål, og få kålen tilat holde længere. Med denne dejlige velsmagende grundmetode, kan du hurtigt lave dine egen kraut. Læs hvordan du gør her.
Kunne dyrehold i selvforsyningen være noget for dig? Læs her hvordan du kommer i gang, - om alt fra etablering og pasning og pleje til slagtning & opskæring.
Hom godt i gang med hjemmebrygning af alt fra godt special øl, vin, mjød, cider til fermenterede drikke som kombucha og ginger beer.