Opdateret 06.01.2022
Som nævnt, er det dejligt at lave sin egen krydderolie. Det er helt utroligt så meget smag, en olie kan blive beriget med, ganske nemt og lige til.
Der er flere metoder til at lave krydderolier. Denne olie, er en olie som er lavet på Karl Johansvampe og er en meget aromatisk olie. Den høre helt sikkert til dilikatesseafdelingen, i det hjemmefremstillende køkken. Her er den benævnt GM 3.
Ønsker du at lave krydderolie med krydderier, - hele eller blendede, skal du gå til GM 1 eller GM 2.
Tørrede Karl Johan svampe el. kantareller
OBS: Der kan også anvendes alle træagtige krydderurter, såsom timian og rosmarin,
Olie - enten olievenolie eller smagsneutral
Se trin-for-trin guide længere nede, eller klik her.
1. Blend
Hak de tørrede svampe i en foodprocesser. Det er samme proces, hvis du anvender tørrede krydderier. Det er vigtigt, at svampene eller krydderierne er helt tørre. Er de ikke det, må du tørre dem i ovnen inden. (Ved ganske svag varme).
2. Varm op
De hakkede svampe eller krydderurter hældes over i en kasserolle sammen med olien. Olien varmes roligt op til en temperatur som er høj, men ikke højere, end du kan stikke fingeren i olien. Varmere, ødelægger aromaen. Så hold løbende øje med temperaturen.
Lad stå ved denne varme i 30 min.
3. Filtrer olien
Filtrer olien. Først grovfiltreres, dernæst fin-filtreres ved at lade den løbe gennem et kaffefilter. Alternativt lade olien løbe gennem et fintmasket dørslag med klæde, lagt dobbelt eller tredobbelt
4. Hæld på flaske
Har du ikke filtreret direkte ned i falsken, hældes olien nu på flaske.
Det er vigtigt at opbevare sine krydreolier koldt og mørkt. Olier kan både blive harske. Kasser hvis de lugter (smager) dårligt!
Karl Johan olie
1. Tør dine svampe
Det er vigtigt at dine Karl Johansvampe er helt tørre. Er de ikke tørre, tørres de ved lav varme i ovnen, til de er sprøde. fx 20-30 min ved 50 C.
2. Svampene blendes
Her er svampene kommet i blenderen.
3. Blend svampene
Svampene blendes.
4. Olie & svampe opvarmes
Hæld olien samt de knuste svampe i gryden. Varm langsomt olien op til fingervarmt. Hold varmen i 30 min. Men pas på med ikke at "over-varme". Det vil ødelægge aromaen.
5. Filtrer olien
Filtrer din olie. Lav førs en grofiltrereing gennem en finmasket si, så en finfiltrering gennem et kaffefilter. Forvent at dte atger tid.
6. Olien er klar
Olien er klar, så snart den er på falske. Den dufter og smager antastisk.
Find en dejlig grunmetode til fremstilling af en godt krydret kmichi, som er nem at lave. Du finder opskriften her.
Vil du gerne have et større udbytte af din hjemmeproduktion i køkkenhaven, skal du igang med højbede. I højbede kan du producere mere effektivt. Læs hvordan her
Sådan garver du skind! Gav dine egne skind og få dejlige lamme & kaniskind til stuen. Læs hvordan her.