Opdateret 15.01.2021
Kvas er en dejlig fermenteret drik, som minder lidt om øl, uden at være øl. Den er ikke lavet af malt, men på ristet brød og enten rosiner eller honning. Alkoholprocenten er normalt på max 2% Alc., men oftes er den på nul.
Kvas er noget af det nemmeste at lave, og smager fantastisk.
Kan efterkrydres.
Se opskrifter på specifikke Kvass, længere nede.
1. Rist brødet
Skær brødet i tern, og læg det i en bageplade. og sæt i ovnen på 230C. Rist brødet i ca. 20 min, til det er ristet og tørt. Skal være let branket.
2. Kog vandet
Bring vandet i kog og tag herefter gryden af varmen.
3. Iblødsætning
Læg brødet i vandet. Læg rosiner i. Brød og rosiner, skal ligge i blød i min. 8 timer, gerne længere.
4. Si din Kvas
Fjern brødet. Rosiner, lader du i første omgang blot ligge.
5. Tilsæt sukker
Tilsæt sukker ved at varme vandet op, til sukkeret kan opløses. Da vandet skal køles ned igen, bør du ikke varme det for meget.
6. Tilsæt gær & honning
Køl ned og tilsæt tørgær og honning. Temperaturen må ikke være mere end 25C. Gæren dør, hvis temperaturen er højere.
7. Hvile
Dæk herefter din beholder til med et klæde, så din kvass kan få ilt uden at der kommer fluer i. Lad drikken stå et mørkt sted i 2-3 dage v 18-22 C. Kan evt. blot dækkkes til med et veskestykke, så den ikke får direkte sollys. Gæringen vil nu starte. Allerede dagen efter, vil du se små skumperler på overfalden.
8. Flaskning & lagring
Efter 2-3 dage, hældes din kvas på flasker. Brug gerne dem med patentlåg. Stil dem køligt i ca. 2-3 dage, og herefter ind i køleskabet. På denne tid vil din Kvass danne den nødvendige kulsyre. Dannelsen af kulsyre vil aftage, når den sættes på køl, men vil dog fortsætte. Så pas på med sprængte flasker. Stiller du dine flasker for varmt, kan du risikere at de overkarbonere. så vær varsom!
Opskrift: Følger GM. Under GM 1 tilføres ingridienser.
Ingridienser:
Opskrift: Følger GM. Under GM 1 tilføres ingridienser i lukket te-pose
Ingridienser:
Opskrift: Følger GM. Under GM 1 tilføres ingridienser.
Ingridienser:
1. Rist brødet
Skær brødet i tern, og læg det i en bageplade. og sæt i ovnen på 230C. Rist brødet i ca. 20 min, til det er ristet og tørt. Skal være let brænket.
3. Iblødsætning
Læg brødet i vandet. Læg rosiner i. Brød og rosiner, skal ligge i blød i min. 8 timer, gerne længere.
5. Tilsæt sukker
Varm kvasen op, til sukkeret kan oplsøes. Da massen skal køles ned igen, skal du ikke varme længere end nødvendigt.
7. Hvile
Dæk herefter din beholder til med et klæde, så din kvass kan få ilt uden at der kommer fluer i.
9. Flaskning
Efter 2-3 dage, hældes din kvas på flasker. Brug gerne dem med patentlåg.
2. Kog vandet
Bring vandet i kog og tag herefter gryden af varmen.
4. Si din Kvas
Fjern brødet. Rosiner, lader du dem i første omgang blot ligge.
6. Køl ned og tilsæt gær & sukker
Køl ned og tilsæt tørgær og honning. Temperaturen må ikke være mere end 25C. Gæren dør, hvis temperaturen er højere.
8. Gæring
Gæringen vil nu starte. Allerede dagen efter den er sat til side, vil du se små skumperler på overfalden. Lad drikken stå et mørkt sted i 2-3 dage v 18-22 C.
10. Lagring & karbonering
Stil flaskerne køligt i ca. 2-3 dage, og herefter ind i køleskabet. På denne tid vil din Kvass danne den nødvendige kulsyre. Dannelsen af kulsyre vil aftage, når den sættes på køl, men vil dog fortsætte.
Vil du gerne have et større udbytte af din hjemmeproduktion i køkkenhaven, skal du igang med højbede. I højbede kan du producere mere effektivt. Læs hvordan her
Fermenter dine kål, og få kålen tilat holde længere. Med denne dejlige velsmagende grundmetode, kan du hurtigt lave dine egen kraut. Læs hvordan du gør her.
Sådan garver du skind! Gav dine egne skind og få dejlige lamme & kaniskind til stuen. Læs hvordan her.