Opdateret 15.01.2021

Kvas 

Kvas er en dejlig fermenteret drik, som minder lidt om øl, uden at være øl. Den er ikke lavet af malt, men på ristet brød og enten rosiner eller honning.  Alkoholprocenten er normalt på max 2% Alc., men oftes er den på nul. 


Kvas er noget af det nemmeste at lave, og smager fantastisk. 

 

Kan efterkrydres. 


Ingridienser, GM

  • 500 g. mørkt rugbrød
  • 1 dl. rosiner
  • 1 dl. honning 
  • 1 dl. sukker, rørsukker
  • 2 tsk. tørgær (Helst ølgær)
  • 3 l vand


Udstyr

  • Gryde
  • Si, finmasket

Gundmetode tilfremstilling af kvas

Se opskrifter på specifikke Kvass, længere nede. 



1. Rist brødet

Skær brødet i tern, og læg det i en bageplade. og sæt i ovnen på 230C. Rist brødet i ca. 20 min, til det er ristet og tørt. Skal være let branket. 


2. Kog vandet

Bring vandet i kog og tag herefter gryden af varmen. 


3. Iblødsætning

Læg brødet i vandet. Læg rosiner i. Brød og rosiner, skal ligge i blød i min. 8 timer, gerne længere. 


4. Si din Kvas

Fjern brødet. Rosiner, lader du i første omgang blot ligge. 


5. Tilsæt sukker

Tilsæt sukker ved at varme vandet op, til sukkeret kan opløses. Da vandet skal køles ned igen, bør du ikke varme det for meget. 


6. Tilsæt gær & honning

Køl ned og tilsæt tørgær og honning. Temperaturen må ikke være mere end 25C. Gæren dør, hvis temperaturen er højere. 


7. Hvile

Dæk herefter din beholder til med et klæde, så din kvass kan få ilt uden at der kommer fluer i. Lad drikken stå et mørkt sted i 2-3 dage v 18-22 C. Kan evt. blot dækkkes til med et veskestykke, så den ikke får direkte sollys. Gæringen vil nu starte. Allerede dagen efter, vil du se små skumperler på overfalden.


8. Flaskning & lagring

Efter 2-3 dage, hældes din kvas på flasker. Brug gerne dem med patentlåg. Stil dem køligt i ca. 2-3 dage, og herefter ind i køleskabet. På denne tid vil din Kvass danne den nødvendige kulsyre. Dannelsen af kulsyre vil aftage, når den sættes på køl, men vil dog fortsætte. Så pas på med sprængte flasker. Stiller du dine flasker for varmt, kan du risikere at de overkarbonere. så vær varsom! 

 

3 dejlige Kvas

Kvas m. mynte


Opskrift: Følger GM. Under GM 1 tilføres ingridienser. 

Ingridienser: 

  • GM I
  • 20 g. mynte
  • saft af 1 cirton






Kvas, julekrydret


Opskrift: Følger GM. Under GM 1 tilføres ingridienser i lukket te-pose

Ingridienser: 

  • GM I
  • 1 stk stjerneanis
  • 1 stk. hel kanel
  • Tørrede æbleskiver, 1 æble
  • Appelsinsaft, 1 stk.


Kvas, ingefærd


Opskrift: Følger GM. Under GM 1 tilføres ingridienser. 

Ingridienser: 

  • GM I
  • 3 spsk. ingefærd i tern






Sådan gør du - trin for trin

1. Rist brødet

Skær brødet i tern, og læg det i en bageplade. og sæt i ovnen på 230C. Rist brødet i ca. 20 min, til det er ristet og tørt. Skal være let brænket. 

3. Iblødsætning

Læg brødet i vandet. Læg rosiner i. Brød og rosiner, skal ligge i blød i min. 8 timer, gerne længere. 

5. Tilsæt sukker

Varm kvasen op, til sukkeret kan oplsøes. Da massen skal køles ned igen, skal du ikke varme længere end nødvendigt. 

7. Hvile

Dæk herefter din beholder til med et klæde, så din kvass kan få ilt uden at der kommer fluer i. 

9. Flaskning

Efter 2-3 dage, hældes din kvas på flasker. Brug gerne dem med patentlåg.

2. Kog vandet

Bring vandet i kog og tag herefter gryden af varmen.

4. Si din Kvas

Fjern brødet. Rosiner, lader du dem i første omgang blot ligge. 

6. Køl ned og tilsæt gær & sukker

Køl ned og tilsæt tørgær og honning. Temperaturen må ikke være mere end 25C. Gæren dør, hvis temperaturen er højere. 

8. Gæring

Gæringen vil nu starte. Allerede dagen efter den er sat til side, vil du se små skumperler på overfalden. Lad drikken stå et mørkt sted i 2-3 dage v 18-22 C.

 10. Lagring & karbonering

Stil flaskerne køligt i ca. 2-3 dage, og herefter ind i køleskabet. På denne tid vil din Kvass danne den nødvendige kulsyre. Dannelsen af kulsyre vil aftage, når den sættes på køl, men vil dog fortsætte.

Lignende artikler i

Selvforsyning & hjemmeproduktion



Højbede - vejen til større udbytte

Vil du gerne have et større udbytte af din hjemmeproduktion i køkkenhaven, skal du igang med højbede. I højbede kan du producere mere effektivt. Læs hvordan her

Sund og nærende kraut m. rødkål

Fermenter dine kål, og få kålen tilat holde længere. Med denne dejlige velsmagende grundmetode, kan du hurtigt lave dine egen kraut. Læs hvordan du gør her. 

Hjemmegarvede skind

Sådan garver du skind! Gav dine egne skind og få dejlige lamme & kaniskind til stuen. Læs hvordan her.