Opdateret 15.01.2021
Kraut - fermenterede kål, også kendt som surkål, er én af de sunde fødevarer, du bør berige din kost som selvforsyner med. Kålen har et naturligt højt indhold af mælkesyrebakterier, som er godt for dit fordøjelsessystem og har på trods fermenteringen beholdt alle sine gode vitaminer og mineraler.
Når først man har vent sig til de syltede og fermenterede grøntsager er det helt naturligt, at tilføje kraut som en del af det almindelige tilbehør, til næsten alle måltider. Passer fint ved siden af andet tilbehør, - salat, ærtemos mv.
Man kan lave kraut på mange måder, og anvende flere typer kål. Denne er én af mine egne favoritter.
En lille variation af denne opskrift, som også kan anbefales, er at udskifte eller supplere fennikel med ingefær. Tilføj gerne ca. 50 g. an på smag.
Se billedserien med fremstilling af Kraut trin for trin længere nede, ved at klikke her.
1. Klargør grøntsager
Læg de yderste kålblade til siden. De skal anvendes som "låg" senere.
Fjern stokken fra kålen, og skær resten af kålen ud i smalle strimler.
Fjern kærnehuset fra dine æbler. Skær dem ud i kvarte, og skær derefter ud i smalle skiver. Kan evt. rives groft.
Rødløg og fennikel hakkes groft.
2. Vej ingredienserne af
Efter udskæring, vejes kål, æbler og fennikel af. Det hele hældes eí en stor skål eller gryde med høje kanter.
3. Tilsæt fennikelfrø & salt
Vej salt og fennikelfrø af. Hæld det over din kål og bland rundt, og lad evt. hvile i 20-30 min. Det gør næste del af processen lettere.
4. Masser kålen
Masser nu med al din håndkraft salten ud i kålen, så den taber saften. Kålen skal æltes, til den taber sin væske, som vil udgøre den saltlage som skal tilsættes senere i processen. Når kålen efter ca. 10-12 min., har tabt væsken, er den klar til at komme på patentglas.
5. På patentglas
Fyld din kraut på patentglas. Øverst foldes det yderste kålblad sammen, så det passer til patentglassets åbning. Alt inkl. kålblad, skal være dækket af saft. Stil til side ved stuetemperatur. No skal din karut blot fermentere.
6. fermentering
Inden for de næste 3 - 4 uger, vil kålen fermentere. Åben dagligt for låget, så overtrykket i glassset kan blive udlignet. Efter 3 uger, skal du smage dagligt på din kraut, om den er som den skal være. Lad dog max gå 4 uger inden du sætter på køl.
OBS: De første dage i fermenteringsprocessen, kan der være så stort et undertryk i patentglasset, at det vil sprøjte fra dit glas, når du åbner låget. Læg evt. et viskestykke over åbningen, - eller allerpraktisk en pose, så du ikke får den mørkerøde væske ud i køkkenet, på tøjet osv.
Det er yderst vigtigt, at dine grøntsager, er under væske under hele fermenteringsprocessen. Kan du ikke holde dine grøntsager under væske - måske forsvinder noget væske undervejs - skal du øjeblikkeligt tilføre væske - dvs. saltlage (20g. salt til 1 l. vand). Gør du ikke det, risikere du, at dine grøntsager angribes af svamp, såsom skimmel ol.
1. Find ingridienserne frem
Til denne opskrift anvendes rødkål, rødløg, finillike, æbler, finillikefrø og groft salt.
2. Klargør kålen
Læg de yderste kålblade til siden. De skal anvendes senere. Skær resten af kålen ud i kvarte. Fjern stokken. Og skær så kålen ud i smalle strimler.
3. Klargør æbler
Fjern kærnehus fra dine æbler og skær æblerne ud i skiver
4. Klargør finillike & løg
Filillike og løg hakkes
5. Vej indgridienserne af
Efter udskæring, vejes kål, æbler og finillike af. Det hele hældes eí en stor skål eller gryde med høje kanter.
6. Tilsæt finillikefrø & salt
Vej salt og finillikefrø af. Hæld det over din kål og bland rundt, og lad evt. hvile i 20-30 min.
7. Masser kålen
Masser nu med al din håndkraft salten ud i kålen. Kålen skal æltes, til den taber sin væske, som vil udgøre den saltlage som skal tilsættes senere i processen.
8. Kålen er ved at være klar
Nu er kålen næsten klar. Når kålen efter ca. 10-12 min., har tabt væsken, er den klar til at komme på patentglas.
9. på patentglas
Fyld din kraut på patentglas. Øverst foldes det yderste kålblad sammen, så det apsser til patentglassets åbning. Alt inkl. kålblad, skal være dækket af saft. Stil til side v. stuetemperatur.
10. Fermentering
Inden for de næste 3 - 4 uger, vil kålen fermentere. Åben dagligt for låget, så overtrykket i glassset kan blive udlignet.
11. Din kraut er klar
Efter 3 uger, skal du smage dagligt på din kraut, om den er som den skal være. Lad dog max gå 4 uger inden du sætter på køl
Find en dejlig grunmetode til fremstilling af en godt krydret kmichi, som er nem at lave. Du finder opskriften her.
Vil du gerne have et større udbytte af din hjemmeproduktion i køkkenhaven, skal du igang med højbede. I højbede kan du producere mere effektivt. Læs hvordan her
Sådan garver du skind! Gav dine egne skind og få dejlige lamme & kaniskind til stuen. Læs hvordan her.