Opdateret 15.06.2021
Der findes ikke noget så dejligt, som hjemmelavet saft.
Saft kan laves på næsten alle bær, frugter og et hav af urter og blomster, og jo selvfølgelig, alle emner kan nærmest blanes på kryds og tværs.
Også ved saft findes en god grundopskrift. Kan du den, er det igen kun fanatasien som sætter grænser for, hvordan din safts sammensætning skal være.
Vigtig: Sættes din saft under pkt. 5 i GM ikke på køl, kan du risikere, at den begynder at gære. Så har du ikke længere end saft, men en cider. Gære den på denne måde, vil den være startet op af en tilfældig vildgær. Det kan både være godt og blive et udemærket resultat (= ok cider) eller dårligt og lige til at smide ud. Sådan er det med en vildgær. Du ved ikke hvilken gær, som har fundet vej til din drik, og de er bestemt ikke ens. Men smag på den. Måske er du heldig! :)
Se opskrifter på specifikke saft, længere nede.
Saften fortyndes inden brug, evt. med danskvand.
Se trin-for-trin guide længere nede
1. Rens og klip blomster/blade
Klip stænglerne af hyldeblomst, cyrener ol. Ryst godt for dyr, men vask ikke. (Enkelte dyr gør ingen ting. De sies fra senere)
2. Læg blomster/blade i gryden med citroner
Læg alle blomster/blade i en gryde på ca. 9 l.. Skær citroner i skiver. Skal er godt at tilsætte, men det hvide under skallen skal helst skæres fra (Giver bitterhed). Afvent med tilsætning af vand!
3. Kog sukkeret sammen med vandet & hæld det over
Kog sukkeret sammen med vandet og hæld det spildkogende over balde/blomster og citroner.
4. Tilsæt citronsyre
Tilsæt citronsyren. Forstærker farver i f.eks. syrensaft/rosensaft. En saft vil gå fra rosa til mørkerød på ingen tid og giver samtidig en god syrlighed.
5. Køl ned
Sæt på køl i 2-4 døgn.
6. Filtrer
Filtrer din saft gennem fintmasket dørslag i lagt en stofble.
7. Konservering & flaskning
Konserver din saft, ved at skylle dine desenficerede/skollede flasker i atamon-vand. Hæld på flaske.
Juni-juli
Opskrift: Følger gundopskriften
Ingridienser:
Smag:
Sød, himbærsmag
Opskrift: Følger gundopskriften
Ingridienser:
Smag:
Meget sød
Opskrift: Følger gundopskriften
Ingridienser:
Smag:
Frisk
Maj - juni
Opskrift: Følger gundopskriften
Ingridienser:
Smag:
Grape/tonic-agtig.
Vær at vide:
Syrener med farver giver en flot mørk farve, hvor de hvide giver en saft som er "gullig" a la hyldeblomst saft.
Juni - Juli
Opskrift: Følger gundopskriften
Ingridienser:
Smag:
Sød men stadig frisk smag
juni-september
Opskrift: Følger gundopskriften
Ingridienser:
Smag:
Sød og dog syrlig saft, med hindbæragtig smag
Vær at vide:
Vilde roser og hybenroser egner sig fint, ligsesom alle roser fra haven er fine. Vælg gerne en blanding mellem duftende og ikke duftende roser.
1. Klargør blomster
Klip stænglerne af hyldeblomst, cyrener ol. Ryst godt for dyr, men vask ikke. (Enkelte dyr gør ingen ting. De sies fra senere)
2. Kom det hele i gryden
Læg alle blomster/blade i en gryde på ca. 9 l.. Skær citroner i skiver. Skal er godt at tilsætte, men det hvide under skallen skal helst skæres fra (Giver bitterhed). Afvent med tilsætning af vand!
3. Kog sukker og hæld det over
Kog sukkeret sammen med vandet og hæld det spildkogende over balde/blomster og citroner. Tilsæt citronsyren. Forstærker farver i f.eks. syrensaft/rosensaft.
4. Køl ned & filtrer
Sæt på køl i 2-4 døgn. Filtrer herefter gennem fintmasket dørslag ilagt stofble.
5. Konservering & flaskning
Konserver din saft, ved at skylle dine desenficerede/skollede flasker i atamon-vand. Hæld på flaske.
Vil du gerne have et større udbytte af din hjemmeproduktion i køkkenhaven, skal du igang med højbede. I højbede kan du producere mere effektivt. Læs hvordan her
Fermenter dine kål, og få kålen tilat holde længere. Med denne dejlige velsmagende grundmetode, kan du hurtigt lave dine egen kraut. Læs hvordan du gør her.
Sådan garver du skind! Gav dine egne skind og få dejlige lamme & kaniskind til stuen. Læs hvordan her.