Opdateret 15.06.2021

Saft 

Der findes ikke noget så dejligt, som hjemmelavet saft. 


Saft kan laves på næsten alle bær, frugter og et hav af urter og blomster, og jo selvfølgelig, alle emner kan nærmest blanes på kryds og tværs. 


Også ved saft findes en god grundopskrift. Kan du den, er det igen kun fanatasien som sætter grænser for, hvordan din safts sammensætning skal være.


Ingridienser, GM

  • 1 port. blade eller blomster, fx. rosenblade, syrener, hyldeblomster ol.
  • 2 øko. citroner med skal
  • 1 kg. sukker
  • 1 spsk. citronsyre (Kan udelades)
  • Vand, 10 l


Vigtig: Sættes din saft under pkt. 5 i GM ikke på køl, kan du risikere, at den begynder at gære. Så har du ikke længere end saft, men en cider. Gære den på denne måde, vil den være startet op af en tilfældig vildgær. Det kan både være godt og blive et udemærket resultat (= ok cider) eller dårligt og lige til at smide ud. Sådan er det med en vildgær. Du ved ikke hvilken gær, som har fundet vej til din drik, og de er bestemt ikke ens. Men smag på den. Måske er du heldig! :)


Gundmetode tilfremstilling af saft

Se opskrifter på specifikke saft, længere nede.

Saften fortyndes inden brug, evt. med danskvand.


Se trin-for-trin guide længere nede


1. Rens og klip blomster/blade 

Klip stænglerne af hyldeblomst, cyrener ol. Ryst godt for dyr, men vask ikke. (Enkelte dyr gør ingen ting. De sies fra senere)


2. Læg blomster/blade i gryden med citroner

Læg alle blomster/blade i en gryde på ca. 9 l.. Skær citroner i skiver. Skal er godt at tilsætte, men det hvide under skallen skal helst skæres fra (Giver bitterhed). Afvent med tilsætning af vand!


3. Kog sukkeret sammen med vandet & hæld det over

Kog sukkeret sammen med vandet og hæld det spildkogende over balde/blomster og citroner. 


4. Tilsæt citronsyre

Tilsæt citronsyren. Forstærker farver i f.eks. syrensaft/rosensaft. En saft vil gå fra rosa til mørkerød på ingen tid og giver samtidig en god syrlighed. 


5. Køl ned

Sæt på køl i 2-4 døgn.



6. Filtrer

Filtrer din saft gennem fintmasket dørslag i lagt en stofble.



7. Konservering & flaskning

Konserver din saft, ved at skylle dine desenficerede/skollede flasker i atamon-vand. Hæld på flaske. 

Variationer

saft på bær & urter

Brombærsaft

Juni-juli

Opskrift: Følger gundopskriften

Ingridienser: 

  • 500 g. brombær
  • 2 øko. citroner, saft & skal
  • 1 spsk. citronsyre. 
  • 1 kg. sukker
  • 7 l. vand


Smag: 

Sød, himbærsmag


Jordbær & cirtonmelisse


Opskrift: Følger gundopskriften

Ingridienser: 

  • 400 g. jordbær
  •  4 bdt. citronmelise
  • 1 spsk. citronsyre. 
  • 1 kg. sukker
  • 7 l. vand


Smag: 

Meget sød

Salvie & citron


Opskrift: Følger gundopskriften

Ingridienser: 

  • 1 bdt. salvie
  • 1 spsk. citronsyre. 
  • 1 kg. sukker
  • 7 l. vand


Smag: 

Frisk

Variationer

Saft på blomster

Syrensaft

Maj - juni

Opskrift: Følger gundopskriften

Ingridienser: 

  • 40-60 klaser syrener. Mørke syrener, giver en rød drik. Hvide, giver en lys.
  • 2 øko. citroner, saft & skal
  • 1 spsk. citronsyre. 
  • 1 kg. sukker
  • 7 l. vand


Smag: 

Grape/tonic-agtig. 


Vær at vide:

Syrener med farver giver en flot mørk farve, hvor de hvide giver en saft som er "gullig" a la hyldeblomst saft. 

Hyldeblomstsaft

Juni - Juli

Opskrift: Følger gundopskriften

Ingridienser: 

  • 40-60 klaser hyldeblomster 
  • 2 øko. citroner, saft & skal
  • 1 spsk. citronsyre. 
  • 1 kg. sukker
  • 7 l. vand


Smag: 

Sød men stadig frisk smag



Rosensaft

juni-september

Opskrift: Følger gundopskriften

Ingridienser: 

  • 3-5 L. rosenblade 
  • 2 øko. citroner, saft & skal
  • 1 spsk. citronsyre. 
  • 1 kg. sukker
  • 7 l. vand


Smag: 

Sød og dog syrlig saft, med hindbæragtig smag


Vær at vide:

Vilde roser og hybenroser egner sig fint, ligsesom alle roser fra haven er fine. Vælg gerne en blanding mellem duftende og ikke duftende roser. 

Nydes afkølet, iblandt iskold danskvand

Nydes afkølet, iblandt iskold danskvand

Sådan gør du - trin for trin

1. Klargør blomster

Klip stænglerne af hyldeblomst, cyrener ol. Ryst godt for dyr, men vask ikke. (Enkelte dyr gør ingen ting. De sies fra senere)

2. Kom det hele i gryden

Læg alle blomster/blade i en gryde på ca. 9 l.. Skær citroner i skiver. Skal er godt at tilsætte, men det hvide under skallen skal helst skæres fra (Giver bitterhed). Afvent med tilsætning af vand!


3. Kog sukker og hæld det over

Kog sukkeret sammen med vandet og hæld det spildkogende over balde/blomster og citroner. Tilsæt citronsyren. Forstærker farver i f.eks. syrensaft/rosensaft. 

4. Køl ned & filtrer

Sæt på køl i 2-4 døgn. Filtrer herefter gennem fintmasket dørslag ilagt stofble.

5. Konservering & flaskning

Konserver din saft, ved at skylle dine desenficerede/skollede flasker i atamon-vand. Hæld på flaske. 


Lignende artikler i

Selvforsyning & hjemmeproduktion



Højbede - vejen til større udbytte

Vil du gerne have et større udbytte af din hjemmeproduktion i køkkenhaven, skal du igang med højbede. I højbede kan du producere mere effektivt. Læs hvordan her

Sund og nærende kraut m. rødkål

Fermenter dine kål, og få kålen tilat holde længere. Med denne dejlige velsmagende grundmetode, kan du hurtigt lave dine egen kraut. Læs hvordan du gør her. 

Hjemmegarvede skind

Sådan garver du skind! Gav dine egne skind og få dejlige lamme & kaniskind til stuen. Læs hvordan her.