Spind dit eget garn

Grovsorteret uld, klar til at karte.

2. Ulden kartes

Ulden kartes, således at de sidste rester af snavs fjernes, og fibrene rettes ud. 

Jeg karter med håndkarter, men kan anbefale, at der kartes med en mere moderne kartemaskine. Des bedre kartet ulden er, des bedre uld at spinde med. Og det er hårdt at håndkarte. Men, jeg gør det stadig efter ca. 5 år med garnproduktion. 



Karteguide, ved brug af håndkarte

  • Læg ulden på den ene karte (A) som små totter. Læg altid ulden så ordentlig som muligt, med spidserne fremad. Her to eksempler. 
  • Nu kartes ulden, i hårets retning, så uldens fibre redes ud. Ulden vil i processen, flyttes over på den modsatte karte (B). 
  • Resultatet ser nu således ud. Og du er nu klar til at "vende ulden", og rede den fra den anden side. 

Jeg har strikket flere trøjer, af eget garn. Jeg elsker, at bruge den ufarvet, da jeg syntes, at det giver et flot spil. 

Denne trøje af hjemmespundet uld, er strikket af kun 1 tråd og i drejet ret. Og desuden er denne trøje med hele ulden fra en spælsauvædder, - den er ikke sorteret. Så den er med både blød underuld og stride dækhård. Men føles stadig rar på. (Kradser ikke). Er man ikke til den "stride" uld, skal man dog sortere dækhårene fra. 

  • Du skal nu have alt ulden over på karte B. Det gør du ved at køre karten modsat. 
  • Resultatet ser således ud. karterne skifter hånd. Og du skal nu karte, som før. Nu karter du som før, blot fra karte B til A. 

OBS: Man kan evt. holde lidt på ulden, så man reder fra spidsen. Og så tager mere og mere med, over på modsatte karte. Allerede nu, fjernes med fingrene knuder, snavs og strå, som kommer frem. 

  • Nu er ulden snart færdigkartet. Tag evt. én tur mere, hvor du karter ulden fra A til B.  
  • Når den ser ud som på billedet tv., kan du "rulle" den forsigtig sammen, som en luftig "pølse" (Billdet her). Læg den til side, og kart videre.

Èn af de helt store ressourcer, man får stillet til rådighed som hobbyfåreavler, er uld. Det er virkelig en fantastisk ressource og har du til og med valgt fårerace efter din kendskab til fårets uld og gode uld-kvalitet, er det kun endnu bedre.


Vil du gerne udnytte ulden til garn, kan det derfor være en god ide, at sætte sig rigtig godt ind i fåreracens egenskaber mht. netop uld. Noget uld er blødt, noget er ”vattet” og andet er længere og stridere.


Nogle fåreracer som bl.a. vores spælsaufår, har begge dele, - både blødt underuld og det mere stride dækhårdslag. Og ulden kan til og med blive så lang, at den kan være svær at håndtere. Så her kan det svare sig, at klippe ofte (Rettidigt - og min. 2 x årligt), og sortere i ulden, inden der spindes, så de lange dækhår, tages fra.


Men selvfølgelig an på, hvad garnet skal bruges til. Jeg strikker nemlig også af det hele, helt uden at sortere mellem dækhår og underuld, og det fungere fint i en trøje, - meeen, resultatet er jo så knap så blødt, som det kunne have være blevet. :)


Mange sender deres uld til spinderi, hvilket også er en mulighed. Der er forskel på det garn man får lavet på spinderi, som ligner det man køber i en garnbutik, og det man spinder selv. På spinderi, bliver garnet med garanti 100% jævnt. Når man ser de store nøgler af naturfarvet garn f.eks. ved besøg i Sagnlandet Lejre ol., er det ikke hjemmespundet uld. Det tager tid at spinde sit eget garn, og der skal mange timer til, inden man kan virkelig i krig med at farve en masse hjemmespundet garn, i mange nuancer. 


At farve garn er også en fantastisk hobby, - og vil man det, kan man derfor overveje, at sende alt ulden til spinderi, så man har en stor mængde af farve af. 


Hvis du tvinder dit garn - dvs. tvinder flere tråde sammen, bliver det mere a la den gode kvalitet, du ser fra spinderi. Det jævner garnet ud og gør det stærkere og tykkere. 


Når det er sagt, er det sjovt at spinde selv. Lidt tidskrævende. Men absolut sjovt, og uldgarnet bliver et unikaprodukt, som ikke kan købes nogen steder.  An på dine får, får garnet også sin helt egen naturlige farve, med et skønt spil af nuancer. Bare det i sig selv, er en kæmpe kvalitet.


Her min guide, til hvordan jeg gør. 


Det skal du bruge:

  • Uld, nyklippet og uvasket

  • Kartesæt eller kartemaskine
  • Rok eller håndten.
  • Vand
  • Sæbe (Opvaskemiddel)
  • Evt. haspetræ eller hjemmelavet stativ, til at binde de nye garn op på. Kan de tåle vand, er det en fordel i forhold til min metode, men det behøves ikke. 



Grundmetode

Her en grundmetode til spinding af uld.


OBS: Jeg vasker først ulden efter spinding. De gør, at den er rig på lanolin, og gør, at den er nem at arbejde med. Men også mere beskidt, end den vaskede. Hvad man foretrækker, er en smagssag. :) - er ulden helt uden lanolin, kan der købes lanolinolie. Jeg har dog aldrig selv forsøgt mig med det.


1. Sorter ulden

Den uld som er ulækker, fyldt med afføring, filtret eller med meget små hø- og eller plantedele, kasseres. Store strå fjernes. Noget skidt kan kartes ud, - men det tager lang tid, hvis ulden er fuldkommen indfiltret med små strå-dele ol.. Derfor skal der grovsorteres.

Normalt vil den uld som findes på bagendens sider og under fået ikke være anvendelig, så det uld kassere jeg allerede når jeg klipper fået.

Garnet fra trøjen her på siden, er strikket med denne uld, fra vores gamle vædder i sølvgrå. Her er den kartet og klar til at blive spundet. 

3. Spinding

Når ulden er kartet, er du klar til at spinde. 


Grundlæggende handler det om, at ulden snos sammen, og derved danner en snoet snor. Den vil typisk være ujævn, som sæsonen starter op, og blive mere og mere jævn, som spindingen igen kommer ind under huden. Og det gør den hurtigt. Så er du ny, så hold ved. Du lærer det. Og vigtigt. - Det gør ingenting, at den er lidt ujævn. Det er unika, og kan være en flot ting. Og vælger du at tvinde flere garn sammen, jævner det ujævnhederne ud. 


Jeg spinder på rok. Men håndten virker også fint. 


Det er vigtigt, at lære sin rok at kende, - og ikke alle er ens. Min er en "gammel sag". Her en guide, som kan bruges til en nogenlunde magen til. Meget er ens mellem modellerne, men jo ikke alt. Så det må du bære over med her. 



Spinderok-guide, ved brug af den gamle type :)

  • Det store hjul, ruller tråden (Garntråden) op på spolen og snurre det sammen.

  • Det startes op i hånden, med et drej i urets retning, og kører videre ved hjælp af foden, som vipper fodpladen op og ned. Des langsommere, des roligere. Det er godt med en god rolig rytme i starten. 
  • Snoren på det store hjul, skal være rimelig stram.
  • Snoren jeg bruger, er blot alm. kødsnor. Knækker snoren kan den derved nemt udskiftes til en ny. For at gøre den mere "slidstærk", bruger jeg dobbeltsnor. 
  • Lige bag spolen hvor uldsnoren rulles op, - som en del af spolen, sidder også en "klinge"/et hjulet. I den løber en fiskesnører, til et håndtag, som kan drejes på. (Se næste billede).

  • Her den lille føromtalte fjeder. 
  • Snoren går på det hjul foran spolen (De to bagerste riller på billedet), hvor du kan vælge stor eller lille. Dvs. lille, så kører spolen hurtigere, og garnet snor sig hastigere sammen. Stor er modsat. Som helt ny, ville jeg lade processen køre lidt langsommere, og vælge den "store klinge"/lavere gear. Men prøv dig frem.
  • Her håndtaget, med fiskesnøren. I den modsatte ende, er en lille fjeder. (Ses til højre)

  • Når du strammer her, holder du spolen mere fast. "Stramheden" har betydning for, hvor hurtigt du spoler snoren op(Ind) på spolen. Des langsommere, des mere snoet bliver garnet. Des hurtigere, des mindre energi i garnet (Knap så meget snoning). Se og mærk, selv hvad der sker, på din maskine, når du spænder og strammer. Det er ikke meget der afgør forskellen på, at føle at det kører godt eller "skidt"
  • Her testes hvor stramt håndtaget med fiskesnøren skal være. Hvor hurtigt hives den hvide snor (Kødsnor) ind? Det handler om at finde balance i tingene. Du skal også kunne følge med. Og ulden skal kunne nå at blive snoet, inden den hives ind. 

  • Det kan svare sig at "lege" lidt med det, og derved få en fornemmelse for, hvordan hjulene arbejder, og deres indbyrdes indvirkning på hinanden. På hvor hurtigt snoren hives ind (Hjul på spolen med fiskesnøren), og hvor stramt der snos (Det store hjul).

Spindeguide m. brug af rok

  • Først skal du binde en snor (F.eks. kødsnor) fast til spolen. Den bindes blot fast.
  • Snoren skal løbe op i bagerste eller forreste "krog", an på hvorfra du vil spole din snor op. 
  • Dernæst ind gennem det lille hul Forest og ud.


OBS: Som du spinder garnet op på spolen, flyttes garnet ind på en ny krog, så garnet fordeles over hele spolen. 

  • Kan du ikke få snoren ud, er der normalt også et lille hjælpeværktøj på rokken, til netop dette formål. Den har en lille krog, som kan hive snoren ud.
  • Sørg for at lave en lille lykke på denne snor, som du kan fæstne din uld i.
  • Sæt lidt uld fast i den lille løkke.
  • Da det kan svine lidt at spinde, har jeg altid et klæde over mine ben. 
  • Så starter du op. Brug hånden til at starte hjulet, og kør det i urets retning. Mærk efter om spindehastighed og "indtræk" på spolen passer, eller tilpas. 
  • Imens du driver det store hjul med foden, holder du med begge hænder på ulden.
  • Jeg har altid et fast greb forrest, for at ulden ikke snor sig op af sig selv. Du skal kunne , hive ulden ud, til den tykkelse du ønsker, inden den spindes op. Se billedet neden under, - det ses bedre med den lyse uld.
  • Her ses, hvordan der holdes fast forrest, så ulden ikke får lov at spinde op af sig selv. Imens "løsner" jeg ulden bagtil, så jeg har en fornemmelse af, hvad jeg vil spinde op.
    Når jeg føler, at ulden er i den tykkelse, jeg vil spinde op. holder jeg fast nederst, og lader spindet, snurre ulden sammen. Men ikke længere, end jeg har kontrol over.

  • Her et par nærbilleder af hvad der sker. 
  • Tråden er tynd, og det er nemt at lave en tynd fin tråd. Tvind dem sammen efterfølgende, hvis du ønsker en tykkere tråd. 

OBS: 

  • Knækker din uldsnor, løsner du blot de yderste fibre, og lader dem sno sig sammen, med nye løse fibre, for næste karteulds tot.

  • Finder du klumper eller snavs i karteulden, undervejs fjerner du det. 
  • Undervejs flyttes snoren op i nye kroge, for at lade snoren spole op, længere inde på spolen.  
  • Ved pauser, vikles snoren fast som her. 
  • Hvis du ikke vil tvinde din uld sammen (f.eks. 2 eller 3 tråde, som spindes sammen fra to eller 3 spoler), kan du gå videre med vask/Færdiggørelse. 
  • Jeg strikker ofte kun med 1 tråd, ikke tvundet garn. Det giver en trøje, som er mindre tyk.
  • Når du er færdig, vikler du enten op på et haspetræ, eller finder på en løsning selv :). Her en løsning, hvor garnet kan blive på, imens det vaskes. 
  • Bruger du et haspetræ, skal du have garnet af, inden det vaskes. Her er det vigtigt, at du binder en lille kødsnor om garnet, flere steder, så du har skilt det ad, og kan skille det ad igen. Ikke roder sammen, under og efter vask. Ved brug af haspetræ, vil du ikke være i tvivl om, hvor det giver mening at binde en lille snor om garnet. 
  • Garnet vaskes i rigelig håndvarmt vand tilsat sulfo (Opvaske middel). Udover at fjerne snavs/fedt, får det garnet til at "filte sammen" og stoppe med at "snurre". Lad blive i ca. 30 min.

  • Tjek garnet efter badet. Snurre det stadig sammen, kan det hjælpe , at slå det hård ned i gulv eller mod en kant. Dette normalt kun ved brug af haspetræ.
  • Herefter skal det blot tørre. Her på billedet surrede garnet ikke længere, og kan blive på, til det er tørt. 

  • Min erfaring ér, at det sjældenst snurre sammen, når det vaskes "opspændt" som her. Derfor bruger jeg stadig denne metode, selvom den er lidt hjemmeopfundet. 

4. Tvinding af garn

Du kan vælge at lave garnet tykkere, og derved stærkere ved at tvinde flere tråde sammen. Derved bliver det samtidig mere jævnt. 


Du tvinder ved at bruge 2 eller 3 spoler (Tråde), som snurres sammen på en ny spole, ved at kører rokken modsatte vej.  - Dvs. at hjulet kører mod uret!


OBS: Dette skal gøres inden du vasker din uld. 



Lignende artikler i

Selvforsyning & hjemmeproduktion



Lav din egen spegepølse

Der findes ikke noget så dejligt, som at spise sin egen spegepølse. En rigtig delikatesse. Her finder du en nem opskrift, som er til at gå til, med koldrygning på weber grillen. Læs mere  her. 


Kast dig ud i dyrehold

Kunne dyrehold i selvforsyningen være noget for dig? Læs her hvordan du kommer i gang, - om alt fra etablering og pasning og pleje til slagtning & opskæring.

Hjemmebryg? 

Hom godt i gang med hjemmebrygning af alt fra godt special øl, vin, mjød, cider til fermenterede drikke som kombucha og ginger beer. Læs mere her.