Mjød er en vin lavet på honning, som smager let sødet og har en dejlig aromatisk honningesmag. Mjød har mange fasetter, og kan laveds med succes med bl.a. æble, hyldeblomst og ingefærd. Nogen tror mjød er sødt, hvilket det sagtens kan være. Du kan dog også lave din mjød tør, som en hver anden vin, hvis det er det du foretrækker.
Der findes flere metoder til fremstilling af mjød. Nogle metoder ligner meget den som bruges ved fremstilling af vin eller cider. Andre er mere a la fremstilling af øl.
Den grundmetode jeg har skitseret her, er den som jeg syntes dels er nemmest, dels sikre det bedste resultat. Den bevarer desuden honningens gode egenskaber, da honning mister sin sundhedseffekt og andre og gode egenskaber, så snart den opvarmes til mere ens 45C, som mange almindelige opskrifter foreskriver. Opvarmining er efter min erfaring helt unødvendig.
Denne opskrift er til fremstilling af 5 l let sød mjød, tilsat smagsgiver efter eget valg.
ca. 1.8-2.4 kg. honning. (An på, hvor sød du ønsker din vin, se bemærkning under og i opskriften)
ca. 5 l. vand og/eller most
¼ brev vingær
3 g. gærnæring
Inden du går i gang, bemærk da:
Mål sukkerundholdet ved start, når du har blandet honning med vand/most, og tilsæt mere honning, hvis du har brug for det. Jeg bruger mjød som dessertvin, og er til let sød vin. Så jeg måler sukkerindholdet ved start, og lader den ligge i ”dessertvinsniveau”. Hvor meget honning der skal i, når du eftersøder, kommer også an på, om du bruger most eller vand. Most er allerede let sød, så her er der også tilsat ekstra sukker, som jo ikke tilføres når du blot anvender vand)
Fremgangsmåde:
Tilsmagning af mjød
Mjøden får især sin smag fra honningen, og den væske,
du bruger i bryggen.
Det er klart, at mjød brygget på hel eller delvis most, smager
anderledes end mjød brygget på vand.
Smag til med most eller saft
Udskift delvis eller næsten alt væske med most eller saft.
(F.eks. æble, solbær eller hyldebloost)
For at forhindre en vildgær,
koges most og saft, (Min op til 85C) og køles dernæst
inden tilsætning, ned til 25C.
Ønsker du at krydre din mjød?
Du kan let krydre din mjød med urter og/eller humle.
Det du gør, er at lave et udtræk a la en "te", hvor du lader
urterne trække i kogende vand.
Både vand og urter tilsættes, når temperaturen
er faldet til de max 25C, som gæren kan tåle.
Krydderurten(Urterne) fjernes
ved 1. omstikning.
Ved julemjød, laves et udtræk, af f.eks. stjerneanis, kanel
og appelsinskiver, som får lov at ligge for sig selv i en lille uge,
inden krydderierne fjernes og "teen" hældes i mjøden.
Hæld blot kogende vand eller most over dine krydderier mv.
og lad så trækker.
Gærstarter, rørt sammen, venter på at "leve op" og blive tilsat bryggen.
Honning blandes med mosten.
Mosten (afkølet til max 25C) + gærstarter, hældes på ballonen.
Honning er ikke bare honning. Så vil du gerne lave en speciel god mjød, kan det svare sig, at finde den rette avler...
Tv. Gæren er kommet godt i gang, og det bobler nu lystigt.
Vil du gerne have et større udbytte af din hjemmeproduktion i køkkenhaven, skal du igang med højbede. I højbede kan du producere mere effektivt. Læs hvordan her
Fermenter dine kål, og få kålen tilat holde længere. Med denne dejlige velsmagende grundmetode, kan du hurtigt lave dine egen kraut. Læs hvordan du gør her.
Sådan garver du skind! Gav dine egne skind og få dejlige lamme & kaniskind til stuen. Læs hvordan her.