Vil du gerne være selvforsynende, kan det være du skal overveje at have dyr også? Man kan jo være selvforsynende på mange niveauer, - og forskellige dyrearter giver forskellige muligheder. Og plads og tid, vil være en faktor, i forhold til, hvad som er sjovt og holdbart for den enkelte familie i længden. Fordelene er der mange af, og de opvejer til hver tid ulemperne og det arbejde der ligger i at holde dyrene sunde og fin trivsel. Dyrevelfærd, er et af de vigtigste ord for os som familie. Holder du dine egne dyr, har man taget stilling til, at skrabekyllinger og konventionelt landbrug er "no-go'. Den kødproduktion du som selvforsyner selv kan producere, passer fint med et mål om at spise mindre kød og mere grønt, og når der spises kød, vælges bedre kvalitet.
For mig, er det at være "rigtig" selvforsyner, udover alt det grønne, også at producere sit eget kød og æg. Mejeriprodukterne skal stadig købes til husholdningen, ligesom en masse andre biprodukter. Men at være næsten selvforsynende med grønt og kød, må være målet for enhver selvforsyner. Følelsen af, at spise kød fra dyr som har haft et godt liv, bære glæden ved det arbejde der ligger i, ikke blot at passe en masse planter, men nu også en række forskellige dyrearter. Det er med andre ord, hele umagen værd! De giver ikke bare glæde og masser af frisk luft. - At holde dyr er sundt for krop og sjæl. Man får utvivlsomt rørt sig på en god måde hver dag. Det giver mulighed for nye venskaber og hobbyaftener. Har du børn eller børnebørn, vil de nyde at hjælpe til. Det giver en andet liv i og omkring boligen. Desuden beriger dyreholdet din have med en masse lækre næringsstoffer, som din planter i nyttehaven vil nyde godt af. Det skaber en god cyklus, som hjælper din produktion af grøntsager, frugt og krydderurter.
På de næste sider, kan du læse om pasning, pleje, slagtning mv., - en praktik guide til selvforsyneren, af de dyr man normalt kan holde som villaejer - om end lidt kreativ villaejer - kaniner, høns, ænder, gæs og får - Alle dyr, som en almindelig familie kan anskaffe og få stor glæde af, uden det er økonomisk overvældende eller særligt svært eller tidskrævende. Og ej heller noget som behøver at gener naboerne. Vi deler på de næste sider ud af vores erfaringer, og håber at inspirere dig, til at kaste dig ud i dyrehold.
Vær opmærksom på, at der er mange restriktioner, når det gælder dørslag af fødevarer. At sælge dine æg er én ting. Her er selve fødevaren pakket fint ind i en æggeskal og kan dermed ikke smittes fra dig og din familie til andre. Det kan rådt kød til gengæld. Det er derfor ikke lovligt at sælge kød, som du selv har brækket og parteret hjemme. Har du fx. for mange kaniner, må du gerne slagte kaninerne selv og også flå dem (Tage skindet af), men du må ikke brække dem (Tage indvolde ud). Det skal kunden selv gøre, hvor ellers du kan få problemer med myndighederne. Derfor er det på mange måder nemmere, at producere til egen husholdning, end at bevæge sig ud på det markede, hvor du går fra selvforsyning til en primær producent og skal registres hos fødevarestyrelsen og underlægges deres kontrolordning. Vi har været der, med en grøn smiley - så det kan lade sig gøre, - men det er lidt bøvlet. Derfor sælger vi kun levende dyr hos os - eller friskslagtede dyr, folk ordner selv.
Der findes ikke noget så dejligt, som at spise sin egen spegepølse. En rigtig delikatesse. Her finder du en nem opskrift, som er til at gå til, med koldrygning på weber grillen. Læs mere her.
Kunne dyrehold i selvforsyningen være noget for dig? Læs her hvordan du kommer i gang, - om alt fra etablering og pasning og pleje til slagtning & opskæring.
Hom godt i gang med hjemmebrygning af alt fra godt special øl, vin, mjød, cider til fermenterede drikke som kombucha og ginger beer. Læs mere her.