Opdateret 20.08.2021

Kryddersalt

Selvom man skal spare på salten i maden, er salt nu dejligt, og kryddersalt endnu bedre.


At krydrer sin salt, med alverdens smage, - dvs. lave én med fx. rosmarin, én med ramsløg, én med dild osv. osv. osv.., - kun fantasien sætter grændser - giver et ekstra pif til den mad, hvor du bruger den, hvad enten det er til frokostbordet eller til din aftensmad. Desuden ser salten godt ud, og er perfekt som værtinde gave.


Det smarte ved at lave kryddersalte i det selvforsynende køkken ér, at du får brugt og konserveret dine krydderurter, så de kan holde længere. Frem for at stå ude i bedet og gå i blomst, får du brugt dem i tide. 


Forskellige krydderier er gode til forskellige typer kød, pålæg, æg mv., - det ved vi. Så det er bare at kaste sig ud og afprøve forskellige varianter. 


Foruden krydderurter er skal af cirton og appelsin rigtig godt at anvende, ligesom spiselige blomster er det. 


Her en gundmetode, som er en hurtig måde, at tilføre salt smag. Se opskrifter på 3 specifikke varianter, længere nede ved at klikke her. 


En anden metode at tilføre salten smag, er ved at ryge den. Find opskriften på røget salt her. 


Ingridienser, GM

Forhold mellem salt og krydderurter er ca. 1:1.

  • Der kan anvendes alle typer af friske urter og tørrede krydderier.
    Vælg gerne 1 bundt (Evt. blandede urter) + lidt hvidløg og gerne fx. skal af cirton. Prøv dig frem. 

  • Salt


Se idéer til smagsvarianter længere nede ved at klikke her. 


Udstyr, GM

  • Foodprocesser 
  • beholder med tæt låg


    Gundmetode 

    Se en trin-for-trin guide med foto længere nede, ved at klikke her.


    Der er to veje at gå. Enten vælger du at anvende friske krydderurter eller også anvender du tørrede.


    Farven på salten bliver lidt forskellig, alt efter valg af metode. Er krydderurterne friske afgiver de farve til salten i form af bladfarve. Er de allerede tørrede - dvs. blevet til krydderier, afgiver de ikke saft, men lægger sig mellem saltkornene, - og du behøver ikke tørre salten i ovnen efterfølgende. 


    Du kan også vælge at blande, - hvilket giver endnu mere aroma til din salt, og muliggør flere varianter.


    1. Vask 

    Vask omhyggeligt den ønskede krydderurter samt fx. rosmarin, ramsløg og chili. Tør dem efterfølgende. 


    Anvender du kun tørrede krydderurter, er det selvsagt ikke nødvendigt :). Tørrede krydderurter er gode at anvende, da de allerede har god smag. Se her hvordan du tørre dine krydderurter, hvis du vil tørre dem inden du går i gang. 


    2. Hak med salt

    Put urter og/eller evt. tørrede krydderier i en foodprocesser og hak det, til dine urter er som du ønsker det, - og du iøvrigt syntes at din salt er blevet fin i fordelingen mellem salt/ krydderurt. Smag gerne på den og juster evt.


    3. Tørring

    Har du valgt friske krydderurter, skal salten tørres inden den puttes på beholder. Læg din kryddersalt på en bageplade med bagepapir, og sæt i ovnen. Mht. dine urter, så de bevare smagen efter tørrings-processen, må du ikke gå højere end ca. 40-60C. 


    Put. i ovnen, og lad tørre i ca. 30-45 min. v. de 40-60C. Herefter lader du din salt tørre på køkkenbordet. 


    4. Put på beholder

    Så er det bare at putte på beholder.


    5. Opbevaring

    Beholderen skal som ved alt opbevaring af krydderier opbevares i tætsluttende beholder, - og desværre - eftersom de er meget dekorative - helst koldt og mørkt. Dvs. ikke over komfuret eller på køkkendbordet :). 


    Variationer

    Kryddersalte

    Opskrift: Følger gundopskriften

    Ingridienser:

    • 1 bdt. purløg
    • ½ bdt. citronmelise
    • ½ bedt persille
    • 2 fed hvidløg
    • salt i mængden 1:1 i forhold til urter. 

    Opskrift: Følger gundopskriften

    Ingridienser:

    • 3 spsk. chiliflager
    • 2 tsk. karry
    • 2 fed hvidløg
    • 1½ dl. salt

    Opskrift: Følger gundopskriften

    Ingridienser:

    • 1 bdt. mynte
    • ½ bdt. citronmelise
    • ½ bedt salvie
    • 6 lavendelblomster
    • Skal af 1 øko- citron
    • salt i mængden 1:1 i forhold til urter. 

    Sådan gør du - trin for trin

    Kryddersalt

    1. Blend krydderurterne

    Blendt de vaskede og tørrede krydderurter sammen med salten.

    Det tager ikke mange sekunder, max 1-2 min. 

    2. Tør i ovnen

    Tænd ovnen på 50C (Mellem 40-60C). Fordel salten ud på bagepladen, og sæt i ovnene i min. 30 min. An på mængden af væde, - helt an på krydderurt, kan tørretiden variere. 

    3. Hæld på beholder

    Når salten er tørret og afkølet, hældes den på beholder.  

    Lignende artikler i

    Selvforsyning & hjemmeproduktion



    Lav din egen krydrede kimchi

    Find en dejlig grunmetode til fremstilling af en godt krydret kmichi, som er nem at lave. Du finder opskriften her. 

    Højbede - vejen til større udbytte

    Vil du gerne have et større udbytte af din hjemmeproduktion i køkkenhaven, skal du igang med højbede. I højbede kan du producere mere effektivt. Læs hvordan her

    Hjemmegarvede skind

    Sådan garver du skind! Gav dine egne skind og få dejlige lamme & kaniskind til stuen. Læs hvordan her.