Som selvforsyner kommer vi ikke uden om det. De dyr vi har fremavlet, skal ind i selvforsyningen. Når tid er, skal vi høste udbyttet af den tid og de kræfter vi har lagt i at passe og pleje de afkom vi har fremavlet. Er det første gang du står med det, kan det være, du skal overskride nogle grænser. At tage et andet liv, er ikke bare noget som ligger naturligt i os som almindelige forbrugere. I gamle dage kom kyllingerne hele, med føder og hoveder - i dag ligger kyllingen opskåret, så det næsten ikke er til at vide, at det har været et levende individ bare nogle dage forinden. Vi har i princippet kommet så langt fra vores realitetssans, at nogle mennsker vrænger på næsten og syntes det er ad, hvis de skal skære hovedet af en fisk og flå dens indvolde ud. Sådan er det heldigvis ikke for os som selvforsynere, men derfor kan det stadig, være lidt grænseoverskridende at skære halsen over på et bedøvet dyr. Og det er helt Ok.
Jeg håber, at du på de næste sider, vil få den introduktion du har brug for, for at føle dig klædt på til din opgave, at sørger for, at dine dyr bliver slagtet humant og hurtigt, uden tøven og derved uden smerte. Jeg håber det vil give dig en god fornemmelse i maven.
Jeg syntes ikke selv, at det er en særlig rar opgave at være "slagtermutter", men ved også, at denne opgave, skal ligge hos én, og at den er nødvendig. Gjorde vi det ikke, ville vi ikke kunne være lige så selvforsynende på fødevare som jeg drømmer om at være. Og når det er gjort, glæder jeg mig hver gang over, ikke bare hvor godt dyret har haft det, men også over, at det er mig som har skabt det gode kød. Det er kød helt uden stress, - kød uden medicinrester ol.. Og det har jeg det godt med. Et dyr som afslutter sit liv i din stald, har sluppet for at skulle ud af sit vante miljø, - for at ende sine dage på et slagtehus. Derfor slagter vi alle dyr hjemme. Kan det ikke lade sig gøre, - så find et godt sted, hvor du ved dyrene afslutter deres liv, på en fin måde. Dvs. et sted du har tillid til.
Jeg skriver lidt om modstand, da det er omkring selve slagtningen, at jeg møder mest modstand. Folk acceptere fint jægere, som skyder dyr, - mere eller mindre som hobby, - hvor det for nogle mennesker er lidt mere uacceptabelt at slagte egne dyr hjemme. Især kaninerne har folk det svært med, at man slagter hjemme, - hvor en høne er lidt mere accepteret. Folk syntes det er barsk, - og jeg har sågar blevet kaldt dyrplager, fordi jeg fortalte, at jeg spiste mine egne hjemmeslagtede kaniner. Så der kan være mange følelser hos folk, som kanaliseres mod dig, fordi de er kommet fra langt væk fra virkeligheden. Virkeligheden er jo, at den almindelige dansker spiser mere end de anbefalede 500 g. kød om ugen. Og det til og med kød, som de fleste opfatter som værende dyrt, hvis de skal give 100 kr., for en kylling. Det er samme mennesker, som syntes det er synd, at vi spiser vores egne dyr - og samme type mennesker, som syntes det er synd at give en giraf som løvemad. Jeg er glad for, at mange danskere trods alt, er mere trit med virkeligheden, og forstår, at en kylling til 100 kr. er for billigt, hvis den skal have et godt liv, - og at det er sund fornuft at avle selv. Det er samtidig mere end fornuft, at vise børn og børnebørn hvor maden kommer fra.
Læs og se her, hvordan du slagter & opskærer kaniner hjemme
Læs og se her, hvordan du slagter dine høns hjemme
Læs og se her, hvordan du slagter gæs og ænder hjemme
Læs og se her, hvordan du slagter lam, partere mv. hjemme
Retningslinjer for aflivning/slagt af dyr
Læs om myndighedernes krav til dig her.
13. dec. 2020\\ Slagtning
Sundhedsdokument
Skal du slagte dine dyr på slagteri, skal der følge et sundhedsdokument med