En af de største glæder ved at være selvforsyner, er det at producere sine ting selv, ud fra de råvare man har til rådighed. Allerhelst råvare som er hjemmeproducerede. Når det er sagt, kan det ikke altid lade sig gøre, at fremstille de ting du finder her på siden, - så som ost, spegepølse, smør, olier mv., helt uden indkøbte ingridienser. Men når du producere selv, kan du langt hen ad vejen nøjes med at købe rene råvarer, du kender oprindelsen af. Det vil sige varer fra dyr fra landbrug, hvor dyrene har haft en god og sund opvækst, og købe ingiridienser uden tilsætningsstoffer, pesticidrester ol..
Mange af de ingridienser jeg selv køber ind er økologiske, men ikke nødvendigvis fordi dyr har det bedre i økologoiske landbrug. Dyr fra hobbylandbrug har ofte haft det endnu bedre, men er ikke økologiske, da det er svært som hobbylandmand at sikre sig de rette betingelser, for at få de godkendelser der skal til, for at kunne kalde sig økolog. Når noget er beskrevet som økologisk, er det derfor ikke et valg blot på dyrevelfærd, men fordi det er nødvendigt at bruge økologisk - fx uhomogeniseret mælk til ostefremstilling. Vælger du ikke økologisk mælk i den sammenhæng, kan du få problmer i fremstillingen.
Grundlæggende kan man sige, at hjemmefremstilling for mig går ud på to overordnede ting. 1 - at vide hvor varen kommer fra. 2 - at sikre en lang levetid på de gode råvarer, vi mere eller mindre selv har hjemmeproduceret. Er vi rigtig gode til dette arbejde, kan vi få vores råvare til at holde længere og måske helt til næste sæson. Vi opnår derved både et større udbytte og mindre madspild. Samtidig beriger de mange fermenteringsmulighedrer vores mad med spændende nye smagsoplevelser og gør dermed madlavningen til en mere sanselig oplevelse, fyldt med variation.
Jeg håber, at du vil drage nytte af disse sider, - også børn og børnebørn. Og ikke mindst de dyr du måtte kaste dig ud i at tage under dine vinger, - så vi får flere hobbydyreavlere og fritgående høns i vores haver, til glæde for sjælen og for vores maddyr.
Du kan finde siderne ved at bruge rullegardiet foroven,.
Brug rullegardinet foroven, for at finde endnu flere grundmetoder. :)
Der findes ikke noget så dejligt, som at spise sin egen spegepølse. En rigtig delikatesse. Her finder du en nem opskrift, som er til at gå til, med koldrygning på weber grillen. Læs mere her.
Kunne dyrehold i selvforsyningen være noget for dig? Læs her hvordan du kommer i gang, - om alt fra etablering og pasning og pleje til slagtning & opskæring.
Hom godt i gang med hjemmebrygning af alt fra godt special øl, vin, mjød, cider til fermenterede drikke som kombucha og ginger beer. Læs mere her.