Opdateret 15.01.2021
Det er skønt at sætte tænderne i sin egen ost. Den overgår til hver en tid købeoste i form af smag, hvis du ellers har ladet den lagre længe nok. Det er nemlig fristene, at spise osten før tid.
Jeg møder dog ikke mange, som laver deres egne oste. Og hvis folk laver ost, er det som regl kun de bløde, som ricotta og muligvis mozzarella, men sjældent de semifast oste som fx Danbo og cheddar. Og jeg har endnu ikke mødt én, som også lavede de helt hårde næsten smuldrende men meget smagsfulde Gruyére-typer. Mange går med andre ord uden om de rigtige skæreoste. Måske fordi folk tror, det er meget vanskeligt.
Det er det i midlertid ikke. Og det er super sjovt, at lave ost. Også fordi du med lidt erfaring kan tilføre osten din egen smag og farve. Du kan lave din helt egen runde solfarvde og hullede ost, - hvis det lige er dig. Eller lave en dejlig skimlet ost.
Læs på undesiderne her, hvordan du gør, og hvad grundprincipperne for ostefremstilling ér, - og nyd så både de bløde, faste og semifaste oste. Ost kan man nemlig ikke få nok af.
Tine Rix
Her på siden finder du en grundmetode til fremstilling af de bløde oste som ricotta, paneer, mozzarella mfl.
Vil du gerne have et større udbytte af din hjemmeproduktion i køkkenhaven, skal du igang med højbede. I højbede kan du producere mere effektivt. Læs hvordan her
Fermenter dine kål, og få kålen tilat holde længere. Med denne dejlige velsmagende grundmetode, kan du hurtigt lave dine egen kraut. Læs hvordan du gør her.
Sådan garver du skind! Gav dine egne skind og få dejlige lamme & kaniskind til stuen. Læs hvordan her.