Opdateret 15.01.2021

Krydderolier

Det er dejligt at kunne give vores madvare mere smag i hvores hjemmeprodusrende køkken. Nogle af de ting du nemt kan tilsætte mere smag med stor succes, er olier, eddiker, salt, sukker og sirup, bare for at næven nogle. Her er de Krydderolier der er foku på. 


Krydderolier

Det er dejligt at lave sin egen krydreolie, - og gerne have flere krydreolier stående. De beriger køkkenet med skønne smage - og kan anvendes til mange formål, hvor du i forvejen ville bruge olier. Det være sig fx i salater, i en marinade, til dip ol. 


Der er flere metoder til at lave krydderolier. Her 3 grundmetoder (GM 1 til 3), som kan anvendes - an på hvilket udseene du ønsker dig og an på, hvilke krydderurter og krydderier du ønsker at anvende. Ikke alle krydderurter egner sig lige godt, til alle metoder. 


Helt simpelt kan du blot tilføre olien hele krydderurten (GM 1). Det giver et dekorativt udseende og er flot at have stående. Smagen fra den anvendte krydreurt, tager dog lidt tid, at blive overført til olien, også selvom olien ved denne metode opvarmes. Så forvent i hvert fald min. en uge inden den er klar. Vil du gerne have en olie med smag hurtigt, skal du i stedet vælge blend-og-lad-trækkemetoden (GM 2), eller blend-og-varm-op-metoden. (GM 3).






De to hurtige metoder - varm op eller lad trække?

Nogle urter og svampe kan tåle opvarmning. men ikke alle. Timian og rosmarin kan opvarmes, men ikke basilikum og persille, og i det hele taget ikke den "sarte" type krydreurter. Sarte i modsætning til de træagtige. 



Vigtigt

Rengøring og skoldning af glas er uhyr vigtig! Alle glas skal uden undtagelse skoldes inden. Smag på din færdige olie. Smager den ikke godt eller ser den underlig ud, er der kommet skimmel på overfalden, kasseres den straks! Olie uden hele urter holder længere. 



Find grundmetoderne her

Sådan laver du Krydderolie af Karl Johan svampe


Sådan laver du Krydderolie m. hele krydderurter


Sådan laver du krydderolie m. fx. asilikum, timian mv.


Lignende artikler i

Selvforsyning & hjemmeproduktion



Højbede - vejen til større udbytte

Vil du gerne have et større udbytte af din hjemmeproduktion i køkkenhaven, skal du igang med højbede. I højbede kan du producere mere effektivt. Læs hvordan her

Sund og nærende kraut m. rødkål

Fermenter dine kål, og få kålen tilat holde længere. Med denne dejlige velsmagende grundmetode, kan du hurtigt lave dine egen kraut. Læs hvordan du gør her. 

Hjemmegarvede skind

Sådan garver du skind! Gav dine egne skind og få dejlige lamme & kaniskind til stuen. Læs hvordan her.