Opdateret 15.01.2021
Haven er først og fremmest vores frirum og kan som selvforsyner bliver vores absolutte skattekammer. Hvis vi passer og plejer den, og indretter den godt, kan selv små haver, berige vores kost med sunde og næringsrige grøntsager, frugt, bær etc.. Kun fantasien sætter grænser for, hvad der kan puttes i den. Er du kreativ og fiks på fingrene, kan du dyrke næsten hvad som helst. Især med rette gødning og jo bestemt også tid. Meget kan dyrkes på friland, - hvis ikke, kan et drivhus, en mistbænk eller alternativt din stue tages i brug. Især hvis du fermenterer, sylter, henkoger, tørre osv.., - så har du gavn af dine afgrøder længe.
Min have er den ekspeimentielle have, som vel sagtens er den havetype de fleste har at gøre med. Man her i løbet af året gået og funderet over havens indretning, opvejet fordele og ulemper, blevet inspireret af andre, - gjort sig havedrømme :). Drømme som du måske her og nu bære rundt på i dit indre, - måske ikke tør tro på kan lykkes, - måske ikke lige kan se, hvordan du komme i mål med? Men - der findes næsten ingen drømme, som ikke ved kreativ og ivrig planlægning, kan realiseres. Det kan være der skal lidt justeringer til, - men hvem ved, om justeringerne måske netop er dem som gør, at det bare bliver helt perfekt! :) Haven er levende og kan ændre sig fra til år, efter humør og interesse, efter om dine børn lige er flyttet hjemmefra eller du lige er blevet mormor. Haven skulle meget gerne følge os og vores liv, og leve op til de forventninger vi har, - til behov som kommer og går. Der skal være plads til at lege med tingene, - prøve noget af. Min metode er derfor legende og kreativ, - og det på trods af min meget strukturerede måde at arbejde på.
Selvom jeg er selvforsyner, skal haven også nydes. Og vi må ikke glemme, at det er i haven, at vi kan invitere insekter, fugle, padder og andet natur ind i vores liv, - og være med til at gøre verden til et mere grønt og biodiversitet sted at leve. Her på siden finder du løsninger til mere nydelse - til små havedamme og vandhuller, bålsteder mv..
Skal målet om at være næsten selvforsynende i 2022 nås, skal der planlægning til. Vi kommer ikke udenom en god omgang planlægning. Der er sikkert nogle ting som skal tænkes ind, mht. indretning af bede. Nogle bede skal helt sikkert udvides og der skal måske etableres højbede. Højbede er kendt for sit store udbytte, og er i gennemsnit mere produktivt end et bed på friland. Dertil kommer, at der kan plantes inden døre. Krydrerurter gør sig fint i krukker inden døre, ligesom nogle grøntsager, som forårsløg også gør det. Alt er værd at tage med, hvis et mål som "næsten selvforsynende" skal nåes.
En del af planlægningen går på, hvilke planter du skal vælge og hvor mange. I de flestes tilfælde må man bare prøve sig frem. Det er ikke et helt nemt regnestykke. I følge de officielle kostråd, skal vi helst spise 600 g. grønt og frugt om dagen. Det er 219 kg. frugt og grønt om året! Det er temmelig store mængder, - og de fleste spiser slet så meget. Lever du udelukknede udelukkende, vil denne mængde være for lidt. Men hvem ved hvad der kommer ud af dine kål, broccoli, kålrabi osv.. Men det er stadig godt, ikke at kaste sig hovedkulds ud i en 4000 m2 stor køkkenhave, - det får du helt sikkert ikke spist. Så prøv dig frem, og juster året efter, også efter hvad du har succes med og kan lide at spise.
Læs mere om planlægning og det at lave en haveplan her.
Vil du gerne have et større udbytte af din hjemmeproduktion i køkkenhaven, skal du igang med højbede. I højbede kan du producere mere effektivt. Læs hvordan her
Fermenter dine kål, og få kålen tilat holde længere. Med denne dejlige velsmagende grundmetode, kan du hurtigt lave dine egen kraut. Læs hvordan du gør her.
Sådan garver du skind! Gav dine egne skind og få dejlige lamme & kaniskind til stuen. Læs hvordan her.