Opdateret 15.01.2021

Køkkenhaven

Køkkenhaven kommer man ikke uden om, hvis man vil være selvforyner! :)

Haven er om noget dit spisekammer, hvor du nemt - nogen vil kalde det ved hårdt arbejde - skaber basis for det at være selvforsynende. Uanset størrelsen på din have, kan du indrette den, så du kan forsyne dig og din familie med stort set alt det grønne, - lige fra grøntsager, - kål, kartofter, løg etc. til bær og frugt, for ikke at nævne krydderurterne , du skal bruge på et år. Målet ér selvfølgelig - fordi det er sjovt - at kunne leve udelukkende af grønt og frugt fra egen avl. På den måde behøver du ikke bekymre dig om pesticidrester og din frugts klimaaftryk, når det transporteres over lange afstande.


Når det er sagt, er haven jo både vidunderlig og finurligt og på sin vis så dejlig foranderlig, - og ikke et år behøver at ligne det næste. Det er dermed ikke alle år som går som planlagt, og det blev ikke i år, at vi blev 100% uafhængige af købte fødevarer. Men vi gør da et forsøg mere, - måske til næste sæson :). Selvom det er målet, ved jeg på forhånd, at dette mål har sine begrænsninger. Mange gode grøntsager kan dyrkes i villahaven, men det kniber med bananer og klementiner. Dertil kommer vores store forbrug af fugt til frugtvine. Det har haven desværre ikke kapacitet til. Så helt uden om købegrønt og frugt, slipper man nok ikke. Men, - vil du som os, være (næsten) helt selvforsynende, kan det faktisk lade sig gøre. Der skal selvfølgelig planlægning til. Og det handler om at være tidligt ude. Læs mere på siden her, hvordan vi griber året an. 


Højbed tidligt på sæssonen

Drivhuset er netop kommet fra start...

Højbede & grøntsager på friland


Få et stort udbytte ved at dyrke grøntsager på friland, i højbede

Frugt & grønt i drivhuset


Læs her om hvordan du kommer godt i gang med drivhuset, og får et stort udbytte

Krydreurter


Godt i gang med krydreurterne. 

Spiseligt ukrudt


Et godt alternativ til at hade sit ukrud, er at udnytte det. Find her inspiration, og behold ukrudtet!

Forspiring

Kom godt fra start med forpiring

Haveplan & indretning af haven

Kompost

Kompost skal der til. Læs og lær, hvordan du udnytter dine plantedele, græsafklip, dyremøg mv., til dejlig næringsrig humus. 

Sædskifte - Undgå svampeangreb & dårlig jord

Køkkenhaven året rundt...

Vinter til forår

Inde

  • Forspire planter (Især drivhusplanter, skal sås tidligt, jan/feb. startes op).
  • Kartofler og knolde, lægges til spiring.
  • Omplantning af forspirende planter


Ude

  • Drivhus vaskes ned 
  • Stauder klippes, haven ryddes for nedfaldne blade, grene mv.
  • Bede renses op
  • Kompost køres ud
  • Bede afdækkes med plast og gøres klar med ny topjord (Hvis nødvendigt)
  • Tidl. på foråret, lægges kartofter i jorden
  • Senere sås, de planter som kan sås tidlit på friland. (Se på frøposerne, og følg producentens vejledning)





Sommer

Ude

  • Forspirede planter, plantes (forsigtigt) ud.
  • Så! :) Mange planter kan sås løbende, så du udvider sæssonen og kan høste løbende!
  • Tidlige kartofler hyppes. Og kartofler hyppes i øvrigt løbende. 
  • Rettidig vanding & gødning med dyremøg & gødningsvand. Drænet havedamsvand er også godt.
  • Fjern ukrudt løbende
  • Vedligehold højbede (Mal evt. med træbeskyttelse)
  • Hvor en plante fjernes, plantes en ny. Altid en god regl, da der holdes på næringen.
  • Som sommeren skrider frem, skal du huske at tynde ud i dine planter. 
  • Dæk planterne med net og pas generelt på skadedyr
  • Husk næste år! Ja, glemmer du fx. at så løg i år, har du ikke læggeløg til næste år, og så fremdeles. 



Efterår til vinter 

Inde

  • Sylt, fermenter, frys, tør mv., alt havd dre kan høstes, og ikke brues nu og her


Ude

  • Høst
  • Beskær planter og træer
  • Bede enses op
  • Blade rives væk fra plænen og køres på komposten
  • Kompost køres ud, (gerne) på dage hvor der er frost. (Så jorden ikke ødelægges)



Lignende artikler i

Selvforsyning & hjemmeproduktion



Højbede - vejen til større udbytte

Vil du gerne have et større udbytte af din hjemmeproduktion i køkkenhaven, skal du igang med højbede. I højbede kan du producere mere effektivt. Læs hvordan her

Sund og nærende kraut m. rødkål

Fermenter dine kål, og få kålen tilat holde længere. Med denne dejlige velsmagende grundmetode, kan du hurtigt lave dine egen kraut. Læs hvordan du gør her. 

Hjemmegarvede skind

Sådan garver du skind! Gav dine egne skind og få dejlige lamme & kaniskind til stuen. Læs hvordan her.