Opdateret 15.01.2021

Hjemmebrygning af vin, cider, øl mv.

Det er sjovt og overraskende nemt, at fremstille sine egne kolde drikke. Og en rigtig god måde, at udnytte sine frugter på. Ikke kun frugt fra egen have, men også sanket frugt, bær og blomster, - og ikke mindst grøntsager kan bruges. 


Vi startede med at lave vin i Hestkjærhave tilbage i 2016, efter inspiration af en veninde. Jeg har aldrig brudt mig om almindelig købevin, men fandt endelig en vintype jeg kunne nyde på terrassen en varm sommerdag. En vin man ikke får ondt i hovedet af, som har en tilpas sødme og rigelig fylde og dejlig frugtig. Lige siden, har jeg lavet min egen vin, - forbedret lidt hist og her, og forsøgt mig med alverdens frugt, blomster og grønt. Og kavliteten er overraskende god. 


Udover vin, laver vi cider, "champagnie", kombucha, ingefærds øl, mjød og øl. Som noget nyt, er vi ved at eksperimentere med øl brygget på brød a la kvass. Og vi laver selvfølgelig en masse skøn saft og most. 


Men, når det er sagt, kan det til tider være omkostningstungt at gå igang med brygning af vin og øl, - og ikke mindst tidskrævende. Dertil kommer, at nogle opskrifter kan være så svære at finde ud af, at man ikke kan være sikker på, om man har forstået alle detaljer godt nok. Dermed kan resultatet blive mere tvivlsomt, - og en vin som har taget mere end 4-6 måneder at fremstille, kan være lige til at hælde ud i vasken.


Af og til, går ting bare galt. Selvom jeg følger den samme grundopskrift hver gang, - det vil sige de grundopskifter du kan finde på de næste sider, - går det desværre også af og til galt for mig. Et æble, er ikke bare et æble. Frugter og deres syre- og sukkerindhold variere voldsomt, ikke bare fra sort til sort, men også fra år til år, an på solskindstimer, vind og vejr. Frugtens kvalitet, syre- og sukkerindhold vil have stor betydning for det endelige resultat. Man kan godt måle sig til meget, - men noget må man desværre for nogle, lade overgå til tilfældigheder. Et godt råd er, ikke at være for rigid, men tage det som det kommer, - have ro i maven - om du vil - og nyde, at det er et unikt produkt du står med hver gang du udfører en bryg, hvad enten det er vin, cider, øl eller anden drik. Start med de mere sikre valg. En appelsinvin går man sjældent fejl af, ligesom solbær og pastinakker bare er nemmere at lave en god vin af, frem for almindelige æbler, som kan blive lidt kønsløs, hvis de ikke har de rette syreindhold eller aroma. 


Herunder har jeg inddelt typerne, således at du derfra kan gå ind og finde mere specifikke opskrifter. Under hver gruppe, finder du en grundopskrift, som er forholdsvis nem at følge og giver et godt resultat. 

Billedet viser en cyrencider

Cider

Det er nemt at lave sin egen kvalitets cider, og du kan leve cider af mange typer frugter og ikke mindst blomster. At lave Cider er ej heller lige så tidskrævende som at lave vin, og dermed er det en god start, hvis du gerne vil have et hurtigt og godt resultat. 


Mange kender den kalssiske engelske cider, brygget på æble, men andre utraditionelle cidere på f.eks. cyrener, smager faktisk fantastisk.


Billedet viser en solbær-æble rosé vin

Vin


Det er ikke svært, men lidt tidskrævende på den lange bane at lave vin, idet processen er lang - forvent ca. 3-6 måneder fra start til slut. Til gengæld smager det bare dejligt, - og din vin er helt sikkert hver at vente på! Og du kan sætte dit helt eget unikke præg på din vin, så den bare får den smag du holder allermest af. Du bestemmer selv om den skal være sød eller tør. 

Følg grundopskriften, som tager udgangspunkt i alle vine. Da der er stor forskel på frugt og frugtens indhold af sukker og syre fra år til år og måned til måned. Med tiden vil du udvikle en fornemmelse for, hvor meget sukker og/eller syre der skal puttes i din vin. Vinen eftersødes eller gøres mere tør til slut i processen, så tilsmagningen er ikke slut, før du står til sidst lige inden propning. 

Øl


Øl-brygning er noget af det, jeg syntes er aller sjovest. Jeg elsker det. Mine venner og kollegaer kan af og til finde på at spørge mig, om hvorfor jeg brygger øl, når jeg grundlæggende kun sjældent drikker øl. Og det er faktisk også et godt spørgsmål! Men... øl, brygget hjemme, smager som ved vinfremstilling bare bedre, og er tilpasset min smag. Så jo - jeg kan godt lide øl, - bare det er mine egne! Desuden gør det ikke mig så meget, at jeg kun smager og kan nøjes med et glas øl, da det er sporten i, at lave en god specialøl, som tænder mig. Ved øl-fremstilling kan man lettere eksperiumentere og på bare en måned få resultatet. Og det kan jeg godt lide. 


Billedet viser en rosensaft

Saft


Hjemmelavet saft skal man simpelthen have i huset. Man kan ikke gøre det selv, uden at fremstille sin egen næsten gratis saft! ;) Saft kan laves af alverdensfrugt, blomster og krydreurter. Både de traditionelle og mere utraditionelle. Så længe blomsterne ikke er giftigt, og ikke nærmer sig en "greenie" kan det bruges som saft. De fleste saft laves med cirton og gerne citronsyre, som forstærker mærkerøde farver i f.eks. roser og syrener. 


Læs om hvordfan du gør, også i forbindelse med konservering her. 


Mjød


Mjød er egentlig blot en vin lavet på honning, - altså en honningevin. Grundmetoden er dog slet ikke at sammenligne med vinfremstilling i almindelighed. Og Mjød er med sin smag af honning - ofte tilsat smagsgivere, meget ulig en traditionel vin. Derfor holder jeg af at eksperimentere med denne gamle drik. :)


Kombucha


Hvis du ønsker en drik, uden alkohol, er Kombucha, måske også noget for dig. Kombucha er samtidig kendt for sin sundhedsfremmende virkning, og gode bakterier især for din mave. Desuden indeholder drikken sundhedsfremmende antioxidanter.

 


Ginger Beer


Der findes ikke noget så forfriskende som et iskold glas Ginger Beer. En Ginger beer er frisk, - både sød, syrlig og stærk på samme tid, med let perlende fornemmelse.


Kvas


Kvas er en dejlig fermenteret drik, som minder lidt om øl, uden at være øl. Den er ikke lavet af malt, men på ristet brød og enten rosiner eller honning.  Alkoholprocenten er normalt på max 2% Alc., men oftes er den på nul. 


Lignende artikler i

Selvforsyning & hjemmeproduktion



Lav din egen spegepølse

Der findes ikke noget så dejligt, som at spise sin egen spegepølse. En rigtig delikatesse. Her finder du en nem opskrift, som er til at gå til, med koldrygning på weber grillen. Læs mere  her. 


Kast dig ud i dyrehold

Kunne dyrehold i selvforsyningen være noget for dig? Læs her hvordan du kommer i gang, - om alt fra etablering og pasning og pleje til slagtning & opskæring.

Hjemmebryg? 

Hom godt i gang med hjemmebrygning af alt fra godt special øl, vin, mjød, cider til fermenterede drikke som kombucha og ginger beer. Læs mere her.