Når du brygger selv, skal du kunne måle sukkerindholdet i din bryg. Dette anbefales inden du tilsætter det sidste sukker og/eller honning. Årsagen til, at netop dette er så vigtigt skyldes, at sukkerindholdet har stor betydning for resultatet. Dels betyder det, om din vin (eller anden bryg) bliver sød, let sød eller tør, - dels om du får brugt det potentiale som den gær du har anvendt har. Hvis du gene vil udnytte potentialet, skal du tilsætte den rette mængde sukker. At kunne måle sukkerindholdet, giver dig mulighed for at tager ansvar for at ramme den smag du har. Du kan dermed mere sikkert justere i opskrifterne, for at nå det resultat du kan lide og ønsker.
Det er gæren som ved at "spise" sukkeret danner alkohol.
Gær er ikke bare gær. Nogle gær kan danne alkohol til 5-7%, andre til 14% og nogle til 16%. Principielt kan du bruge en gær til 12%, og ikke udnytte potentialet, hvis du ikke tilsætter nok sukker i din bryg. Laver du øl, og vil have en øl på 5% alc., men ikke har mæsket godt nok, og dermed ikke fået frigivet nok sukker, vil du ikke få en stærk øl, men en rimelig let måske "flad" øl. På den anden side, kan du, hvis du har fået givet en bryg for meget sukker, stå med en meget sød bryg, fordi den er fyldt med restsukker.
Årsagen til, at du skal lære dette, er ligeledes fordi, frugter, grøntsager og for den sags skyld malt, ikke indeholder den samme mængde sukker. Sukkeret i f.eks. et æble, behøver ikke at være det samme, trods sort, da sukkeret bliver dannet, og er afhængigt af bl.a. solskindstimer og hvornår frugten er høstet. Der kan derfor være store variationer af sukker i frugten. Sukkeret som frigives i malten, afhænger bl.a. af mæskningen, om du har mæsket "godt eller skidt".
Du kan sagtens bruge grundmetoderne her på siden, hvis blot du er klar over, at de beror på et gennemsnit og i øvrigt passer til min smag og hvad jeg har lært over tid ved brug af min haves frugter ol.. Jeg er til let sød og sød vin, hvilket jeg ved de fleste ikke er. De fleste er til en tør eller halv tør vin. Så allerede ud fra det, kan du tillade dig at tage et lidt af sukkermængden, hvis du gerne vil have en mere tør bryg.
En oechslevægt er egentligt blot en flydevægt. Den bruges sammen med et reagensglas eller en målecylinder, hvor i du vha. en pipette eller vintyv, hælder lidt af din bryg over i (Som udgangspunkt 100 ml.). Oechslevægten vil så snart du nedsænker den i reagensglasset med din bryg, flyde mere eller mindre, og holdes i en højde, ved hjælp af væskens opdrift, som igen afhænger af væskens densitet (Høj densitet = højt sukker indhold). Ved overfalden kan du aflæse Oe. Snor den rundt, inden du aflæser hvad den står på, så du er sikker på, at du får det rette tal.
Jeg har i en god lærebog lært at følgende, som passer nogenlunde, til hhv. en sød, halvsød, halvtør og tør vin. Og bruger denne oplysning flittigt. Som nævnt, er jeg ikke til tør vin, og har derfor aldrig brugt den del af skalaen - i hvert fald ikke med vilje.
Der findes en parameter, på ca. 7,6 som jeg selv bruger flittigt. Denne parameter er fremkommet idet man (nogen, ikke jeg), har regnet sig frem til, at en bryg omdanner sukker til 1% alc,
Du kan altid søde dine bryg efter brygningen er tilendebragt. Det samme gør sig gældende med smag, - du kan tilsætte samgsgivere og også ændre på syreindholdet.
Hvis en vin fx er tilsat sukker, som gør at du ikke opnår din gærs potentiale - dvs. at du har tilsat for lidt, vil vinen højst sandsynligt starte op igen, når du tilsætter sukker. den vil gerne gære færdigt, så at sige. Så det skal du selvfølgelig have med i din beregning. Din gæring vil da have været kort. Derfor kan det godt svare sig at tilsætte sukker, til min det din gær har brug for, for at nå sit alcoholdpotentiale.
Vil du gerne have et større udbytte af din hjemmeproduktion i køkkenhaven, skal du igang med højbede. I højbede kan du producere mere effektivt. Læs hvordan her
Fermenter dine kål, og få kålen tilat holde længere. Med denne dejlige velsmagende grundmetode, kan du hurtigt lave dine egen kraut. Læs hvordan du gør her.
Sådan garver du skind! Gav dine egne skind og få dejlige lamme & kaniskind til stuen. Læs hvordan her.