Opdateret 06.01.2022


Set & Sket - 2022

Juleænder...

30. oktober 2022

Juleænderne er på tur i haven. :)


Det er altså hyggeligt, som de vandre rundt i flok, - nipper til græsset, - nipper i blade fra hængebirken, og ser ud som om de har det vidunderligt. 


Det sidste hold ænder, vi kunne skaffe fra vores leverandør, blev købt i starten af september. De er nu store og flotte, men endnu ikke helt slagteklar. Det er de først 14 uger gamle, i slut november. Men er helt perfekte, og klar til jul. 


Som tiderne er lige nu, er det virkelig vidunderligt, at være (næsten) helt uafhængig af købekød. Når jeg siger næsten skyldes det, at også vores familie godt kan lide flæskesteg til jul, - og gise har vi endu ikke kastet os ud i. Men det er da besnærende, at fede et på smågrise op til næste år. 


Burhygge

09. oktober 2022

Selvom kaninerne kan gå ud i deres løbegård, holder de af at slumre i buret. Mere end man egentligt skulle tro.
Man skulle tro, at kaninerne ville hoppe rundt i løbegården, grave og lege, nærmest hele dagen. Men sådan forholder det sig ikke. Kaniner er generelt ret glade for deres huler, og nyder, at ligge tæt, gerne i mørket. Her er det i åbningen, - men længere inde i buret i to etager, ligger andre kaniner, i halmen og putter.


Slagtekyllinger kan godt have et godt liv :)

25. september 2022 

Der er mange som i denne tid, spørg ind til slagtekyllinger. Om de er nemme at passe og om man kan have dem, i en almindelig villahave. Og så er der hele det etiske spørgsmål, om de nu også kan have et godt liv. 


Det er ikke meget, jeg har skrevet om pasning og opfodring af kyllinger, - og det på trods af, at jeg selv har faldet for dette, så det nu, er en helt naturlig del, af min egen selvforsyning. 


Det er nemlig super nemt, og noget alle vil kunne gøre, også i en villahave. Og det giver et utroligt stort udbytte, på relativ kort tid. I denne tid, med stigende fødevarepriser, kan det hurtigt betale sig. Så længe du ikke regner din egen arbejdstid med, giver det mening at gøre det selv, og når først udstyret er købt ind, er det også virkeligt rentabelt.


For bare få år tilbage, var det slet ikke noget vi gjorde, idet kaninerne altid har hjulpet med rigeligt magert kød, i vores selvforsyning. Nu er det som nævnt, én af de ting vi gør løbende, - fodre slagtekyllinger op, - og nyder, som et virkelig godt supplement til at være 100% selvforsynende med kød. 


Til sammenligning, tager det ca. 16 uger, at fodre en slagtekanin op, - og kun mellem 6-10 uger, at fede en god slagtekylling op, hvis du vælger racen plymorock. 


Hvis du gerne vil gøre det samme, er det utroligt nemt, og kan varmt anbefales. Og jeg er sikker på, at dine kyllinger kan få et godt liv.  Der skal ikke meget til, at give dem et godt liv. Billedet her over, er taget i går. De nysgæringe kyllinger, nyder deres kyllingeliv. I volieren er der både pinde, grønt og jord, under tærene, samt et tørt leje med hø og haml, under en dejlig varmelampe. Der er artsfæder, - rigeligt med rent drikkevand, foder og skaller. De kan skrabe i jord og tage et støvbad. De lader til at nyde livet. :) 


Som et lille OBS punkt.  Vær opmærksom på at rottesikre, ligesom med alm. hønsehold. Det nemmeste er her, at gøre din voliere rottesikker.


Her en lille pasningsguide:

  • Kyllingerne kan købes daggamle på f.eks. hønseri. 
  • I de første 2-3 uger, skal de gå i et lille aflukke, med fuldkommen stillestående luft (Ingen træk). F.eks. i en ”kasse”/ Kaninbur ol., pakket ind med faste sider, i et værksted eller andet beskyttet sted.
  • I de første 3-6 uger, har de brug for varmelampe og ekstra omsorg, - især i de første 3 uger. Der fortsættes dog med varmelampe, til de har fuld fjer på kroppen, ca. 5-6 uger gamle. Varmelampen placeres, så der er ca. 35C varmt under den. Er kyllingerne ret under, er der for koldt, og du sænker den lidt. Ligger de derimod ude langs burets kant, væk fra lampen, skal du hæve den lidt.
  • Allerede som 2-3 uger gamle, flyttes de i større voliere/løbegård, stadig uden træk, men kan godt komme ud. Varmelampen flytter med, men er ikke lige så vigtig nu, som tidligere. Om natten, vil de an på temperaturen, have brug for lampen.
  • Når først de ér kommet ud, i en overdækket voliere, med ly/læ/varme, er det blot at vente på, at de bliver store nok til slagt. Har du mulighed for det, kan du - an på vejr og vind, lukke op, så de kan komme helt ud i haven om dagen og skrabe og rode. De er ca. 5 uger gamle, inden de er fuldt fjerede (Også an på valg af race. De enkelte racer vokser ikke ens). 


Foder og vand

  • Alle uger fra 0-8 uger, fodres de med startfoder + skaller ol.
  • I de første 1-2 uger fodres de ad libitum.
  • Fra 3-6 uger, vokser de hurtigt. Følg nøje deres udvikling. Tag evt. foderet væk om natten, så det ikke går for stærkt.
  • Vand skal de have ad libitum. I starten, hvor du bruger små drikkebeholdere til kyllinger, vil selve ”drikke-bakken” sikkert blive fyldt med bundmateriale hurtigt, - så her anbefaler jeg, at du kigger til kyllingerne min. 3 x dagligt, - skifter vand, og sikre, at de faktisk får vand. Kyllingerne har samme adfærd som høns, og roder op i bunden, og kan hurtigt svine vandrenden til.
  • Når de er flyttet i større omgivelser, kan en større drikkeautomat afhjælpe "vandudfordringerne".


Kyllingerne hygger sig. Her er de ca. 2,5 uge gamle, og nyder at rode i jorden - akkurart som andre høns.

Volieren er rottesikret, og overdækket.

Kyllingerne stater i mindre forhold, hvor de nemt kan finde vand og mad, og ikke mindst varme under varmelampen. På billedet er kyllingerne kun 1-3 dage gamle. 

Sidst på sæssonen - slagtetid & vejerskifte

September 2022 

Så skiftede vejret! :)


Efter en tør sommer, har det virkelig været kærkomment med et vejrskifte, - og absolut også nødvendigt, i forhold til vores fold, hvor græsset snart var helt svedet væk. Folden skal jo stadig kunne rumme nok grovfoder til både får og gæs på friland, - så lidt regn, - ja tak :). Fårene skal helst gå ude, lidt endnu, og des længere tid der går inden vi skal supplere med hø, des bedre. De fodres dagligt med tilskudsfoder, - så de mangler ikke noget.


Heldigvis fik vi lige styr på deres hytte, med ny overdækning. Selvom får sagtens kan tåle at gå ude, også i regn, er det ikke noget de bryder sig om i længere perioder. Og de vælger at gå ind i lå, når der er heldagsregn.


Det er jo desværre ved at være sidst på sæsonen. ”Desværre” er så meget sagt. Jeg elsker, at kunne begynde at gøre status. Og efter en travl periode, er det rart at vide, at nu går vi havemennesker, snart roligere tider i møde. Når man er selvforsyner ved siden af fuldtidsjobs, børn og hvad et almindeligt liv nu bringer, er der altså rigeligt at se til. Og alt skal jo passes og ingen glemmes.


Om det så faktsik ér ved at være sidst på sæsonen, kommer jo helt an på,  hvad man har kastet sig ud i, i dette år. Og ingen år er jo ens. Vil man som os, gerne have kød i fryseren, er september, for os, absolut den sidste måned for indkøb af daggamle kyllinger eller ”juleænder”, - hvis de skal kunne fedes op inden jul.


Regn med, at en kylling tager ca. 8 uger, og en and ca. 14. Så kan man jo hurtigt tælle uger, og ved hvornår der skal være købt ind, hvis det skal kunne lykkes. 


Som et lille indskud, blev vores sidste hold kyllinger, knapt så gamle. Jeg valgte at slagte ved ca. 6,5 uge i går. Der var vægten acceptabel på ca. 2,4 kg. i gennemsnit, efter de var tømt og renset. Nogle var helt oppe på 2,7 kg.. Det gik hurtigere ned planlagt.


Det er også i september, at det er muligt at købe disse på hønseri, og inde længe er det næsten ikke til at skaffe.


Så hos os, er de sidste kyllinger netop indkøbt, - og dyrebestanden er stærkt nedadgående, som der slagtes løbende. Og der kommer, som overskriften antyder, inden dyrebørn her, før næste forår. Med sidste kuld kaniner på 10 unger (Lige nu, ca. 10 uger gamle), er vi ved at nå max mht. plads. Så i år springer jeg det sene kuld kaniner over. Heldigvis kunne jeg stoppe en del 16 ugers kaniner i fryseren, som det sidste kuld blev 8 uger. Meget handler i den selvforsynende verden om timing, og om at kunne flytte rundt og agere, i de forhold man har. Det lige så meget, for at sætte en grænse for, hvor meget ting skal fylde. Hvis plads ikke var et problem, betød det jo ingen ting, men i villahaven, vil der ofte være begrændsninger og andre ting at tage hensyn til, - sådan er det i hvert fald hos os. 


Til gengæld, er det bare super, at se resultatet, og selvom det for nogen kan virke makabert, at slagte alle sine kaninunger, slagtekyllinger, eller hvad man har glædet sig selv med, at fede op, - så er det for mig virkelig en glæde, at lægge kød i fryseren, og vide, at på den front er vi i hvert fald i mål med 100% selvforsyning.


Vi kan kun lige følge med ude med det grønne, og må desværre i år supplere. For os har det været ekstremt tørt, og nogle af vores afgrøder har lidt under tørken. Men resultatet har stadig været fint :). Jeg er tilfreds. Og mange står endnu.


Ud over status, er det også nu, at de første planer for år 2023 lægges. Der skal ikke meget efterårs stemning til, inden jeg er parat til at tegne ind, hvordan ting kan forbedres… Så jeg glæder mig, både til at gøre sæsonen endeligt op, og planlægge. Og så bliver det bare rart, at nå helt i mål, og nyde en kærkommen pause, når vi når længere hen på efteråret, og når vinter. 

Kyllingerne inden slagt. De hygger sig, og ved ikke hvad som er i vente. 

Kyllingerne efter slagt. Slagtevægten ved 6,5 uge, var i gennemsnit 2,4 kg.. Det blev til nogle store, flotte kødfyldte kyllinger. 

Kaos i haven, som der bygges om, og forbedres inden efterår. At kunne komme "tørskoet" gennem haven, er vigtigt, når der skal fodres og passes dyr, også i regn, blæst og kulde. Havegange og trædesten, er rart at have, når regnen gør græsplænen blød og jorden porøs, hvis man ikke vil gå i pløre. 

Ren hygge på marken. Får og gæs trives, og bor side om side. Det passer tilsynladende alle individer godt. Og de går sjældent langt fra hindanden. Og kommer fårene, kommer gæssene også. 

Drabeligt ser det ud, når kaninerne flås. Her en 16 uger gammel kanin. Dette kuld, måtte give plads til vores store 10-ungers kuld, da de blev 8 uger gamle, og skulle deles. Vægten var fin, ca. 1,9-2 kg. efter de var tømt og renset. 

Så er årets nye slagtekylliner ankommet

4.. aug. 2022 

Vil du gerne være selvforsynende med kød, kan det svare sig, at købe dine slagtekyllinger daggamle og fede dem op selv. Har du plads til det, - er du sikker på, at dine kyllinger har haft et godt fulgeliv. Vi henter vores hos Bangs.dk, og altid med godt resultat. Det tager kun 8-10 uger, at fed en slagtekylling op af racen Plymorock. 

Kaninungerne fra sommerens 2. kuld, vokser lige så stille. De er utroligt nuttede, i denne alder, kun ca. 3 uger gamle

Høet i hus og stalden ordnet... 

20. juli 2022 

Sommertravlhed har ramt os, ligesom varmen :). Høet er kommet vel i hus, og stalden hat fået sin årlige hovedrengøring, - mødingen kørt væk og alt er nu klar til næste vinter. Og det bare på 3 halve dage. Alletiders :).


Det har også været en tid, med besøg af ræv og nye kaniner i kaninhuset. Desværre tog ræven en ung gås, og bed en anden. Hvordan den anden har kommet fri, forstår vi ikke, men efter lidt lægeligt omsorg, og fred og ro, er den ved at komme sig, og er fint med i flokken, spiser og drikker. Og den skal bestemt have en chance til. Men lidt "grim" ser den ud. Så bliv ikke forskrækket hvis i lægger vejen fobi vores fold. 


Høet kom i hus i mandags. Jeg elsker virkelig den årlige tur på marken efter nypresset hø. Alene duften er fantastisk. Omgivelserne er smukke, - og så er det jo samtidig en dejlig måde at være sammen på. Jeg har altid forbundet det at hente hø og ordne stald med - jo - fysik hårdt arbejde, men også med hygge, skæg og ballade. :) Et fantastisk familieprojekt, hvor alle kan være med. En kande kaffe, eller kold sodavand, eller hvad man nu er til - og så kører det. 


Vi hører i øvrigt til dem, som ikke har en mødding. Vi har simpelthen ikke plads, til etablering. Møg fra kaniner og høns, indgår i vores højbede og kompost, men møg fra vores "større" dyr - dvs. fra vores får og gæs, er desværre for meget til, at vi kan anvende det i selvforsyningen. Derfor skal det køres bort fra ejendommen. Vi har - som mange andre - valgt at leje en container til formålet. Ca. 2-3 dage om året, står den ved stalden, og alt dybstrølse fra vinteren læsses ind i containeren, og køres til genbrug. Det er forholdsvist billigt, og alletiders hvis man ikke har plads. En nem løsning. 


Læs mere om kanin hold  i selvforsyningen her. 



Så er det kun sidste læs møg som venter, - så er alt dybstrølelsen kørt ud og containeren kan hentes. 

Nye unger, her 7 dage gamle. Vores ene Hvide Landkanin har født hele 10 levedygtige unger. Og med det antal, kommer vi op på 19 kaniner! :) Man kan hurtigt komme op i antal, når nogle unger er ved at blive foderet op, inden slagt. Og 19 stk. er for mange, ingengang mange.

For os, som er få i husstanden er det fint, - med bare 3-5 kuld kaniner om året, kan vi være selvforsynende. Og det er jo det, det hele går ud på :).  Læs mere om kanin hold  i selvforsyningen her. 


Besøg af ræven - øv! - 1 blev spidst, og...en har reddet sig (Bidt ved halsen). Her efter ca. 1 uge, er den ved at komme sig. 

Så måske der ser skidt ud her, men den har blevet virkelig pæn. Og den skal bestemt have en chance.

Læs mere om gæs i selvforsyningen her.

Møg fyldes i containeren. Her sidet læs :). Så kan containeren hentes, og vi slipper for en mødding, mellem naboer, som bor tæt. 

Dejlig sommer - og endelig ferie :) - Værdien i at være selvforsyner har aldrig været større.

12. juli 2022 

Jeg er sikker på, at jeg ikke er den eneste selvforsyner, som bare har glædet sig til at komme på ferie, og komme hjem til haven, - alle dyrene, højbedene, drivhuset og hvad der ellers er at se til, i den selvforsynende villahave. Det er nu, vi kan høste frugterne af alt forårets arbejde i haven. Fryse ned, sylte, fermentere og selvfølgeligt tørre, salte, henkoge osv.. Dejligt. :). Og selvfølgelig bare spise friske grøntsager i rå mængder. :)


Som tiderne er lige nu, med stigende fødevarerpriser, glæder det mig endnu mere, at kunne høste til aftensmaden, - hvad enten det er det grønne, eller en kanin, som kan tages op af fryseren. Man kan i hvert fald sige, at tiderne er med til at påvirke os mennesker, - det påvirker i hvert fald mig, til endnu mere selvforsyning. Jeg får lyst til at sige, - at værdien af selvforsyning og det fx. at kunne hente egne æg i hønsehuset, aldrig har været større. Hvilket sikkert er noget pjat, - for værdien har altid været stor (Ville mange sige, inkl. mig selv). Men... jeg håber og tror på, at flere ser værdien i det netop nu, og kommer med på selvforsyningsvognen. Finder ud af hvor dejligt det er. Det er jo ikke bare prisen, CO2-aftrykket eller renheden i produkterne, men selve glæden ved at kunne gøre mere selv, - nyde dyrene osv.. Der kan være mange grunde til at være mere selvforsynende, og vi mutiveres hver i sær af forskellige parametrer. Det handler om at finde sine grunde, og derved kan holde energien oppe, når der skal vandes, fodres og muges ud. ;) - For der ligger også noget arbejde i det. 


En af mine, er min helt store glæde ved dyr og dyrehold. Der er ikke noget som kan gøre mig mere glad, end at sidde på folden, og nyde mine fårs hengivenhed, og deres nydelse af at blive nusset og krammet. Eller se gæssene græsse på marken. Kaninerne springe og lege med hinanden. Eller kæle med små kaninunger, som går på opdagelse i skødet. Eller se, kålen vokse. :) Der er mange gode grunde til at være mere selvforsynende. 

Alle får er kælne, - ikke kun vores, - hvis de har været i kærlige hænder. Her spelsau fra Skovlunde (Ikke vores). Men derfor kan de godt blive kælet med :)

Der er en del af se til, - og det er dejligt.


Nu er det ferie, og der er endelig rigeligt med tid til det hele. Om sommeren er det især køkkenhaven - højbedene , drivhuset osv. som kræver energi. Er solen på hele dagen, skal der vandes til aften. Lidt ukrudt fjernes, og noget måske tyndes ud.  Lidt gødning er altid godt. Lidt skadedyr driller i et af vores kålbede, - så her går noget tid med at finde synderne, - kålsommerfuglens larver! Trods en bivenlig have med mange insektvenlige blomster i mine højbede er kålsommerfuglen og andre skadedyr, snege osv. ikke mine venner! De måtte gerne flytte. :) Jeg har mistet mange kål, på den bekostning over årene, og det på trods af "fine" buer med net, som skulle beskytte mine planter. Jeg opnår desærre sjældent en fuld høst af kål. Men pyt... :)


Dyrene passer ikke sig selv, men på marken, er der rigeligt med grønt til får og gæs. Så her er det kun vand og lidt foder med vitaminer og mineraler som der dagligt skal suppleres med. Kaninerne er hjmme - og dem er der efterhånden en del af - skal luftes i det grønne. Og en af vores kaninmødre er i fuld gang med redebygningen - og skal snart nedkomme :) - Så der er rigeligt med kød også til efteråret og langt ind i vinter. Alt er godt. Og det er bare dejligt :)


Frøerne er flyttet ind - Så er det sommer. 

Kålsommerfuglen, er ved at få gjort kål, med kålen... 

Forsøg med insektvenlige planter i højbedene, er en succes :)

Morkanin bygger rede. 

Lidt fra dyrenes verden...

29 maj 2022 \\Dyrehold

At holde dyr, er noget særligt. Det uanset hvilke dyr man har i sin selvforsyning. De giver en enorm glæde, - noget jeg virkeligt ikke ville være foruden. De er både hengivende og hyggelige at omgås, og skaber liv og glæde i hverdagen. Der er ikke meget arbejde i det, når alt bare kører, og specielt ikke her om sommeren.


I går slagtede vi et af vores får. Og selvom det også er lidt trist, er det jo netop hvad selvforsyningen går ud på. At skaffe mad, - grønt, æg og kød til fryseren, som man kan stå inden for. Og det er jo derfor "bare" én af opgaverne, når man er selvforsyner. Og det var dejligt, at få en masse kød i fryseren. I dag skinner solen, og alle får og lam er glade, og der er længe til næste slagtning i spetember/oktober. Flokken er blevet lidt mindre, til gengæld håber vi, at kunne få lam på 4 får til næste forår. Så der er endnu mere mening med galskaben. Et får som ikke giver lam, hører ikke hjemme i selvforsyningen.  


Her er fårene i øvrigt gået løs, på mit netop nyanlagte sankthansbål :).


Og imens fårene hygger omkring mit nye sankthansbål, får jeg både garvet skind, røget saltet kød, ristet malt, klippet lidt hæk mod vejen (For trafiksikkerhedens skyld), ryddet op i haven - nusset om bedene og ikke mindst havens damme, og også lige nusset om kaninerne. Kaninungerne vokser godt. Stadig super nuttede, - og allerede meget kælne. Men de ér til slagt, så mere kælne, behøver de ikke at være.


Og ikke, at jeg er den enseste som laver noget :) - Jan er i fuld gang ude (lige nu), for at etablere endnu et kæmpe kaninbur, til vores Franske vædder hunkanin. Der er som altid gang i den, som hos alle andre selvforsynere :). Og det er simpelthen bare så dejligt. 

Uhm... spegepølser på vej

27 maj 2022 \\Hjemmefremstilling

Lige nu og her, er de lyse og temmeligt "rå" at se på, men om bare ca. 1 uge, kommer de på grillen, og bliver koldrøget i ca. 3-4 døgn, og får en dejlig røget farve og smag, og bliver derved mere delikate at se (og ikke mindst smage) på :). Men det er altså dejligt, at have kommet hertil. Der ligger alligevel lidt arbejde i at hakke, blande og stoppe pølser. 

Endelig øl...

10. maj 2022 \\Brygning

Dejligt - at få alle øl på flaske. Så er det bare at vente ca. 14. dage. Så er der kold øl :)

Så nuttede...

10. maj 2022 \\Dyrehold

Det er altid et hit, når kaninungerne har fået øjne, og begynder at bevæge sig rundt. Lige nu er der langt til slagtetid, - og det er jo bare at nyde dem imens de er her. :)


Spiringen har gået godt, - så er det tørretid

08. maj 2022 \\Brygning

De to første processer i mit forsøg på at lave min malt selv, har umiddelbart gået godt. :) Her er det spiringen, som er afsluttet, og nu starter så tørringen. Det er altid godt at være lidt forsigtig, med at føle sig helt sikker, i sådan en ny proces. I den proces som er gået forud, har enzymer i kornet udviklet sig. Det stadie som ønskes opnåes efter ca. 5 dage +/-. Om kornet så virkelig har udviklet sig - enzymer nået det absolutte stadie, som jeg ønsker det, kan kun tiden vise. 


- Det er derfor stadig spændende, om jeg kommer helt i mål, og om jeg i målet syntes, at det er lige så godt, - eller næsten lige så godt som købemalt. Og jeg er pt. optimistisk, som jeg er af natur :). Og i virkeligheden er det vigtigste for mig, at have det sjovt og prøve noget nyt af. 


Læs mere det at lave sin egen malt her. 



Årets første forårskuld

5. maj 2022 \\ Dyrehold

Så fik vi årets første kuld kaninunger <3.

Man ved aldrig om en parring har båret frugt, før moderekaninen bygger sin rede, og der vel at mærke, er unger i den :). Der skal somregl flere forsøg til, før end kaninhunnen ér med unger, og det er ikke altid til at se. Det er derfor altid glædeligt når det lykkes. Det betyder utroligt meget for vores lille selvforsyning, at vi har succes med dette, især fordi vi i en periode  kun har haft 1 hun-kanin. Vil man gerne sikre sig godt kød løbende, vil jeg derfor anbefale, at man har mere end én hunkanin. - Selvfølgelig også an på, hvor mange personer selvforsyningen skal brødføde. 


På billedet er ungerne 9 dage gamle. På dette tidspunkt er de som man kan se på billedet allerede med dun, og den første uge - hvor livet er mere kritisk for ungerne ovre. Når vi når denne tid, kan man derfor regne med, at alle unger i reden overlever. :)


Vil du læse mere om kaniner i selvforsyningen, kan du læse mere her. Her finder du alt lige fra pasning og pleje, til ungernes vækst og ikke mindst slagt og opskæring. 

At lave sin øl fra bunden af...

2. maj 2022 \\ Brygning

Det er sjovt at brygge selv. Og efterhånden har jeg indtryk af, at det er en hobby, jeg deler med virkelig mange mennesker. Èn af de ting, jeg virkelig godt kan lide ved at brygge øl (Og vin og cider i øvrigt, ikke at forglemme), ér, at man kan sætte sit helt eget personlige præg på sin bryg. Man kan virkelig lave en unika-version, og er man ihærdig eller nok snarre ultra omhyggelig, kan man (næsten) genskabe bryggen igen, - hvilket er en fordel, hvis den er rigtig god :). 


Så - vil man gerne det - altså lave sin helt egen øl, vil man også gerne lave sin helt egen malt! :) Malten har stor betydning for øllens smag. Og der findes utallige typer på markedet, lige fra de almindelig basismalte, til karamelmalte og dem som er næsten helt chokoladebrune eller sorte. Alle mulige forskellige ristninger, som jo også har betydning for øllens farve. Så, når jeg nu prøver dette af, er det for at se, om det kan lykkes at skabe noget unikt selv.


Om det bliver en succes, må tiden vise. Måske går det galt. Måske lykkes det. Det ved jeg først den dag jeg skal mæske den nye hjemmeproducerede malt. Det er i virkeligheden det som gør det sjovt at eksperimentre. At det er bøvlet og ikke altid går som man gerne ville. - Og lukkes det ikke første gang, - så prøver jeg igen. Så er man den erfaring rigere :). 


Så flytter den franske vædderkanin ind igen 

1. maj 2022 \\ Dyrehold

Efter flere års pause med den franske vædderkanin, flytter den nu ind i vores have igen. Vi har i flere år kun hold Hvidland i vores hobbyavl og det ellers efter mange år, med avl af Fransk vædder på et semiprofessionelt plan, som registreret fødevrevirksomhed.


Hvid land er en dejlig race, med god vækst af unger, og størrelsen er faktisk også fin. Ved slagt ved 16 uger, er der rigeligt til en 3-4 retters menu, i én kanin. De er i øvrigt meget nemme at gøre fuldkommen håndtamme og er derved lette at håndtere. Den er dog stadig mindre end den franske vædderkanin, vi altid har haft stor kærlighed til. Så nu måtte den altså ind igen.


Vi forventer dog, at der går noget tid inden hende her, "Sofie", er gammel og moden nok, til at blive drægtig. Men jeg glæder mig allerede til det. 


Vi har jo siden vores børn flyttede hjemmefra, reducert kraftigt i vores bestand af kaniner. Sidste år havde vi to hunner, i vinters kun én, i år udvider vi så alligevel til 3. Og sådan justere man jo op og ned som det nu passer éns behov. Men jo absolut i den lave ende, i forhold til mange andre. Og bestemt i forhold til,hvordan vi avlede for ca. 4 år siden. 


Man mærker, at mange er blevet mere interesseret i at have slagtekaniner. Det er blevet langt mere acceptabelt end i "gamle dage" da jeg var yngre, og folk ligefrem rynkede på næsen, hvilket er virkelig rart og dejligt at se. Det er der nemlig meget dyrevelfærd i. 


Læs mere om hvordan du passer dine spisekaniner her. 



Så kom fårene på fold :)

30. april 2022 \\ Dyrehold

Ca. 1. maj, kommer vores får og lam på fold. :)


Heldigvis kan vi blot åbne døren til stalden, og lade fårene løbe vejen fra stalden ned til folden selv, frit. Og med godt humør, lidt humor og lidt mere kalden, går det altid godt. Lammene ville i øvrigt ikke med. De turde ikke gå ud af stalden, - så dem måtte vi hente senere, men det er klart, at dem ville "damerne" gerne have haft med, med det samme :).


Om vinteren er det hurtigere - for der skal fårene ikke have deres lam med. Og om man tror det eller ej, virker fårene om vinteren ca. midt november (an på temperaturen) også glade for at løbe den anden vej og komme på stald, når alt er vådt og koldt.


Fårene er nu nogenlunde ny-håndklippede. Og klovene ny-ordnede. Efter er lang vinter i stalden, er det også tiltrængt. Imens fårene er højdrægtige, tumler vi ikke med dem, - og på stalden, bliver klovene desværre ikke holdt nede, som når de går på folden og klovene bliver slidt naturligt. De skal stadig beskæres over sommeren, men slet ikke lige så ofte som i stalden. Men - nu er det klaret, og der går en rum tid, inden vi skal give den store tur igen, med klip og klovbeskæring. 


Læs mere om fårehold i hobbybesætninger her. 



Mere øl tak :)

17. april 2022 \\ Hjemmebrygning

Så er årets ølproduktion i gang! - Det betyder, at der er kolde øl til sommer! :) Fantastisk. :) 

  

Jeg syntes, at det er én af mine bedste hobbyer, - at producere mine specialøl selv. Det er både nemt og forholdsvist hurtigt, ca. 2,5-3 timer tager det, - 20 min's forberedelse inkl. kværning af malt, - 60 min's mæskning, 60 min's humletilsætning, - nedkøling og filtrering. Så er øllen på demijohn. Efter ca. 14. dage tilsættes så sukker under flaskningen, og bare 14. dage herefter er der allerede øl! I forhold til hvad jeg ellers laver, er det virkelig en kort proces, - og resultatet er (næsten) altid super godt. Dvs. at det er en hobby, som nærmest er dømt til at være en succes, - og jo også en hobby, man kan dele med andre, ikke mindst når øllen skal drikkes. :) Og det er faktisk det vigtigste element for mig. 


Med øl-produktion kan man i øvrigt virkelig lege. Der er utallige malt- og humletyper, at vælge imellem. Dernæst kan der tilsættes krydderrier. Det jeg prøver at sige ér, at du kan producere lige præcis den øl, som passer dig, din mand, venner og famile bedst. I dag producerede vi derfor flere typer øl, med hver deres karistika - fra de gyldne, over til den helt mørke "dark"-type, men toner af kaffe og karamel.


Huset dufter nu dejligt af sød malt, kaffe og humle. Bare en skøn dag, som er gået hurtigt. Læs mere om hvordan du gør, hvis du skal igang. Det er altid godt at starte ud med at høre om andres erfaringer, - så kommer du hurtiger ei mål med en succesfuld brygning :). Læs hvordan du gør her.    


Mæskningen er her i fuld gang. Allerede her ses tydeligt, hvilken farve øllen får. Denne bliver gylden, hen i den røde tone. Det er altid spændende at se og smage det endelige resultat, hvis det er et nyt eksperiment. Mange af vores øl, produceres efter de samme opskrifter, vi har haft succes med tidligere. Men af og til og faktisk ganske ofte, prøver jeg nyt af. Denne øl, er en hvedeøl, som jeg ikke har prøvet før, som også indeholder havre. 

Endelig kom årets første påskelam <3 

10. april 2022 \\ Dyrehold

Så kom vores første lam 2022 - vores nr. 20. lam, i Hestkjærhave regi. Et skønt vædderlam, - stort og levedygtigt. 


Læmningen gik overordnet fint. Jeg vidste, at det var i dag Birka skulle nedkomme. Det ved man, når man kender sine får. De går for sig selv, løfter halen, - tisser en del og er lidt mere røde. Yveret var allerede stort, for flere dage siden. Så vi var godt forberedte. :)


Efter aftensmaden gik vi derfor igen en runde, for at se, om hvordan det gik. Og der var vi ikke i tvivl. Små kaldelyde fra Birka, som stod for sig selv, som når moderfået kalder på sit lam, og slim ved fødselsåbningen, fortalte os, at nu var det nu. 


Så vi satte os med kaffe og fulgte læmningen fra helt nært hold. Vi har filmet læmningen, og ligger den op til andre nysgærrige snart. At jeg skriver "overordnet godt" skyldes, at jeg måtte hjælpe hende. Lammet var for stort til, at hun kunne presse lammet ud, - eller rettere efter mange forsøg, og tydelig besvær, hjalp jeg hende lidt. :) Det er netop derfor det er så vigtigt, at være der, hvis man kan. Og man skal ikke være bange for at gøre noget. 


Vi blev til lammet var oppe at stå og suttede fint. :) - Så er det bare at vente på de næste. 


Birka, med sit nye vædderlam. Birka, er mit absolutte yngligsfår, - en rigtig kælen pige, som elsker menneske kontakt. Alletiders lammemor. 

Godt gamg i kompostering & forårsklargøring... 

27. marts 2022 \\ Have

Nu er det endelig havetid :) Men med forsigtighed! Ærgerligt at komme til, i sin forårs iver, at sætte planter ud, klippe planter ned (Roser ol.) som ikke kan tåle, når frosten pludselig kommer igen, - for det vil den! Så er det bedre, at tage den med lidt ro, og tage fat hvor det giver mening, hvor frosten ikke kan ødelægge noget og hvor det er givet godt ud. Min erfaring er, at udbyttet ikke bliver ringere, selvom man skynder sig roligt. 


Jeg elsker at grave i bedene, og se hvad der ligger under det øverste lag af blade, små-kviste, afskårne staudetoppe, og ikke mindst halm og dyremøg ol.. Vi lægger jo bare alt på, og lader højbene være vinteren over, som var de 5 store kompostbunker. Og dejligt var det at opleve, at der i dem alle var fyldt med liv, - primært regnorme og ikke mindt dejligt, at blive mødt med duften af dejlig sort fed muld, med fin struktur. Lidt grove elementer, og også nogen som er blevet taget fra (For groft), - men alt i alt en succes, at have kørt bedene på denne måde. 


Så er det bare at vente til varmere tider, så jorden kan få en temperatur, som planter og frø kan tåle. 

Flaskning af den hjemmelavede vin...

19. marts 2022 \\ Dyrehold & havedam

Så var der endelig lidt forår i luften, og lysten til at komme videre med forårsprojekterne i haven var stor :). Længe har vores ene dam, dels ligget i vinterhi - dels over tid, "groet til" og ikke mindst blevet for lille til vores koikarber, som har stor trivsel, og derfor selvfølgelig vokser en del hvert år. 


Så vi tog i arbejdstøjet, og fik trods det så ud som "lidt af et træls projekt", gravet dammen både lidt bredere og noget dybere, - uden at fiskene skulle ud af dammen. Det var i sig selv lidt af et projekt, at holde fistkene under vande. Men det gik. Og bare dejligt, at det hele flaskede sig, og blev en succes. Det tog relativt få timer, - så var dammen gravet ud og udvidet - blevet renset op. - Alger, blade, grene og hvad der ellers var faldet i dammen fjernet. Og i øvrigt, skønt at se, at vores dammuslinger stadig var der. Dem ser man jo ikke i det daglige, - men de trives åbenbart også :). 


Nu skal alt lige komme sig. Planter vokse op og gøre siderne mere naturlige igen osv.. 

Så kører dammen igen... :)

Vil du også anlægge en havedam, så kan du læse mere på siden her, om hvordan du gør. Det er forholdsvist simpelt, og kan gøres uden gravemaskibner. Klik her.

Flaskning af den hjemmelavede vin...

8. januar 2022 \\ Dyrehold

Flaskning! - Så blev der flasket vin. 3 forskellige slagt vin kom i dag på falske. Ca. 50 liter.


Det er vin vi har startet op i første halvår af 2021, som nu var klar til endelig at blive falsket. Dejligt at have det gjort. Der ligger alligevel lidt arbejde, i den proces. 


Når det er gjort, starter tankerne op. - Hvad skal den næste vin være for en vin? 2021 var et rigtigt drue år. Her lagde vi ualnmindeligt mange druer på frost, så det bliver helt sikkert en driuevin, - men sikkert i kombination med noget andet. Det syntes jeg pt. er sjovest.


Lige nu har vi vin liggende brygget på druer og durer kombineret med mirabelle, æble, appelsin, jordskokker, granatæble, rose, hyben, hyldebolmst, solbær mfl.. Og selvfølgelig blot æble og solbærvin. 


Heldigvis bliver vinen kun bedre af at lagre. I gennemsnit, er to år at foretrække før en hjemmelavet vin åbnes. Det holder ikke altid, men det er rart at vide,m at vinen fint kan holde sig. 

Fik også smagt lidt på mjøden, nu vi var i gang med at kigge på vinen :). Mjød er dejlig vin, lidt speciel, da den er brygget på honning, og derved dels får en honningesmag, dels får en lidt efter min mening "krydret" smag. Men den smager nu dejligt :). Her er det to forskellige mjød. tv. en mjød med solbær, den til højre er en krydret julemjød. 

Æg i lange baner...

6. januar 2022 \\ Dyrehold

Hønsepigerne lægger stadig æg, til Jans og min store glæde. Nogle høns, lægger færre æg om vinteren. Vores ligger for nu, stadig æg hele året. Og det er jo kun dejligt. 

Det er nu dejligt med nylagte æg, - selvom det til tider er svært at få spist dem hurtigt nok som de kommer. Så helt nye, er de vel ikke når vi sætter tænerne i dem ;). 


Som det fremgår af billedet, får jeg ikke lige samlet dem ind hver dag. ;)

Fårene på stald - "Hø-tid" ;)

5. januar 2022 \\ Dyrehold

Når det er vinter og fårene er kommet på stald, ligger der en del arbejde i, at holde fårene med rigeligt godt hø. Vores nye hø-hæk ser ud til at virke :). Med 4 får og 1 vædder, kan den rumme to høballer, som er nok til at give os en lille pause mellem udfodringerne :). Samtidig gør den, at det hø som spildes på staldgangen, kan samles op og "genbruges". Før fik de hø i store kar. Når først høet er faldet ned i strøelsen under fårene, vil de ikke længere røre høret. Det betød, at vi fik en del ny bundmateriale hver dag, af godt hø, fordi fårene fik væltet høet ud i stalden. Ærgerligt at miste godt hø på det. Så har du får (eller geder), kan det betale sig, at være kreativ, og lave en høhæk, hvor du ikke mister for meget hø. Høet skal kunne samlet op ved en bakke (Eller form for bakke), hvor det ikke smudses til, at halm/bund. 


Vores får, får - som alle får skal - hø (og halm) ad libitum hele vinteren, samt fårefodder ved siden af, så vi er sikker på, at de får alle de nødvendige vitaminer og mineraler. 


Foruden daglige fodringer, - klippes fårene. Vi er i fuld gang nu, men tager kun ét eller to ad gangen, idet vores klipning - især om vinteren - altid er med fåresaks. Helt gammelt og traditionelt, - men med ykkelige får, som bare nyder at få den lange sommeruld af, samtidig med, at vores ekstremt kælne får, bare ELSKER at blive nusset. Så en del af arbejdet består i, at holde de mest kælne, som bare ikke kan vente på deres tur væk. 


Har du også dine får på stald, eller går de af sig selv blot meget indendøre i læskur ol., skal du som os være opmærksom på, at klovene ikke slides. De skal derfor hen over vinteren reglmæssigt efterses og om nødvendigt beskæres/klippes, inden de bliver for lange og krumme. 


Fåerene er jo på nuværende alle drægtige, - eller det håber vi i hvert fald på :). Der er jo aldrig noget som er sikkert. Vi får først svar, når de bliver mere runde at se på. Vi glæder os allerede til de nye lam, som hos os allerede plejer at komme i marts-april. Så det er i princippet snart :). 


Læs mere om får under dyrehold. Klik her. 

Vinterhave - studerne klippes ned & hønsene hygger sig

3. januar 2022 \\ Dyrehold & vinterhaven

Selvom vi kun lige er kommet ind i januar, er der rigeligt at gøre i vinterhaven ... nedvaskning af drivhus, fjerne ukrudt fra bede, møg & kompost køres på højbede, jorden vendes i drivhuset osv. osv. osv.. Og en ting, jeg i hvert fald må beskæftige mig med, ér klipning af staudetoppe. Dem har jeg godt nok mange af! Og... jo, jeg syntes de er flotte når der er frost eller sne, så står de der og pynter fint. Men når vejeret er mørkt, og mere a la efterår og regnfuldt, bliver de "flade" og triste at se på. Så nu skal de altåd ned!


Efter endt arbejde, hopper jeg derfor i "havetøjet" og trodser regnen. Og hønsene bakker mig altid op, og er mine tro følgesvende rundt i haven. De går altid under 2 meter fra  mig, og roder i det jeg lige har klippet ned. Måske de kan finde noget spændende? :)


Hvis du ikke har haft høns, skal du vide, at høns er ekstremt sociale dyr, som holder af kontakt, - også med os mennesker. Har du høns, er du aldrig alene i haven, i hvert fald ikke hvis du holder høns som os, hvor hønsene ikke har en traditionel hønsegård. Vi er ikke til hønsegårde. Vores høns går altid frit i haven, - dog om sommeren med afgrænsning, hvor vi ikke "lige" ønsker at have damerne gåene, fx på vores terrasser. Bare fødder og hønseekskrementer, er ikke en god kombination. :) Og vores fine bålplads, med den lille vold med inskektvenlige planter, ønsker vi heller ikke, bliver hønsenes foretrukne støvbadningsplads. 


Høns er virkelig dejlige dyr. Har du en dejlig villahave, eller bare et lille "frimærke", er der rigeligt med plads til 3-5 damer. :) Det kan kun varmt anbefales. Den eneste ulempe ved høns er, at de er utrolig vanedannende. De giver liv og glæde, og beriger en med daglig smil. Så har man først fået høns, så er de svære at gå af med igen. Så du kan lige så godt sørge for at etablere noget blivende... Læs mere om at holde havehøns her.